Τερματίζεται από σήμερα η δωρεάν διενέργεια ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ωστόσο, το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου του Υπουργείου Υγείας παραμένει για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που δεν δύναται να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 2 Ιουλίου, υπενθυμίζεται ότι από την 1η Αυγούστου, στις κινητές μονάδες rapid test που θα λειτουργούν μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, δύνανται να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
*Συγκεκριμένα, δύνανται να εξυπηρετηθούν με δωρεάν διενέργεια rapid test τα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 17 ετών, ενώ σημειώνεται πως τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, τα οποία δεν έχουν τη συγκατάθεση των γονέων/νόμιμων κηδεμόνων τους για εμβολιασμό, δύνανται να διενεργούν δωρεάν rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
*Επίσης, δωρεάν διενέργεια rapid test δύναται να έχουν τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με τεκμηρίωση με ιατρικό πιστοποιητικό και αφού το αίτημά τους εξεταστεί από την ad-hoc επιτροπή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Υπουργείου Υγείας και δοθεί σχετική έγκριση, η οποία πρέπει να παρουσιάζεται στη μονάδα δειγματοληψίας, καθώς και οι εγκυμονούσες, οι οποίες δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να υποβληθούν σε εμβολιασμό, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού από τον Γυναικολόγους τους.
*Διευκρινίζεται ότι από την 1η μέχρι τις 7 Αυγούστου, οι εγκυμονούσες θα μπορούν να προσκομίζουν στις μονάδες δειγματοληψίας ιατρική βεβαίωση από τον Γυναικολόγο τους, που να βεβαιώνει ότι δεν συστήνεται ο εμβολιασμός.
*Εξάλλου, από τις 8 Αυγούστου και έπειτα, θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία για εξασφάλιση σχετικής έγκρισης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας.
*Επιπλέον, δωρεάν διενέργεια rapid test δύναται να έχουν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου, για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ, ως προϋπόθεση για την έκδοση SafePass, ενώ σημειώνεται ότι για σκοπούς επαλήθευσης θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
*Επιπροσθέτως, δωρεάν rapid test θα δικαιούνται τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους, ενώ σημειώνεται ότι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
*Επίσης, δωρεάν ελέγχους δύναται να έχουν τα άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Και σε αυτή την κατηγορία νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζεται το πιστοποιητικό ανάρρωσης.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως οι πολίτες οφείλουν απαραίτητα να προσκομίζουν αποδεικτικό ταυτότητας (π.χ. Ταυτότητα, Άδεια Οδήγησης, Διαβατήριο, κτλ), για σκοπούς ταυτοποίησης.
Πολίτες, σημειώνει, που δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω ομάδες πληθυσμού, για σκοπούς εξασφάλισης SafePass, δύνανται να διενεργούν, με ιδία έξοδα, εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια ή φαρμακεία.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Διάταγμα, αρ. 32, ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2021, από 1η Αυγούστου η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια rapid test αντιγόνου ορίζεται στα 10 ευρώ.