Mέχρι στιγμής στην Κύπρο, μετράμε πέντε συνολικά νεκρούς από την λαίλαπα του κορωνοϊού. Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι δύο εκ των θυμάτων, δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα υγείας όπως αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας. Ο λόγος για τον άτυχο πιλότο ο οποίος σε διάστημα τριών περίπου ημερών κατέληξε και τον 47χρονο ο οποίος απεβίωσε σήμερα (27/3) ενώ νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
Της Άντρης Θρασυβούλου
Πώς μπορεί λοιπόν ένας υγιής άνθρωπος να αποβιώσει εφόσον νοσήσει με κορωνοϊό, όταν οι ειδικοί αναφέρουν ότι από τον ιό κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού;
«Κατεβάζουν ρολά» για μία ημέρα όλες οι υπεραγορές στην Κύπρο
Το 24news έθεσε το συγκεκριμένο ερώτημα στον Επιδημιολόγο Δρ Μιχάλη Βωνιάτη και στον Πέτρο Καραγιάννη, Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Βωνιάτης, «είναι σπάνιο, ωστόσο συμβαίνει. Κι αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, να προσέξουμε και να περιοριστούμε στο σπίτι μας. Στατιστικά, πολύ λιγότεροι ασθενείς χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας, πεθαίνουν. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας. Σε κάποια άτομα ο ιός οδηγεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε πνευμονία. Στην ουσία καταστρέφονται οι πνεύμονες από την πνευμονία και πεθαίνεις. Είναι τραγικό διότι ο ιός μπορεί να σκοτώσει και νέα άτομα. Ναι μεν κινδυνεύουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ωστόσο ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Το ανοσοποιητικό συστημα του καθενός δεν είναι το ίδιο. Ο ιός πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό μας καταστρέφοντας κύτταρα του αναπνευστικού και στην συνέχεια σε ορισμένα άτομα προκαλεί πενυμονία. Οι πνευμονες ουσιαστικά καταστρέφονται με αποτέλεσμα το θάνατο.»
Λεμεσός: Έφτυσε αστυνομικούς - Δεν κρατούσε τα απαραίτητα χαρτιά
Στην αντίπερα όχθη, ο Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εξηγεί στο 24news ότι «δεν έχουμε τα προσωπικά δεδομένα τους δεν ανήκαν από τις γνωστές ευπαθείς ομάδες, ωστόσο μπορεί να είχαν κάποια άλλη υποβόσκουσα κατάσταση που θα τους έκανε ευάλωτους. Δεν γνωρίζουμε έαν ήταν καπνιστές γεγονός το οποίο θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας». Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης αλλά πιθανώς και γενετικοί παραγόντες που να μας καθιστούν πιο ευάλωτους.
Ο ίδιος προσθέτει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται προσοχή και ενίσχυση. Γι' αυτόν τον λόγο θα ήταν καλό ακόμη και ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι να προσπαθούμε να ασκούμαστε και να προσέχουμε τις επιλογές μας σε ότι αφορά τη διατροφή μας.