Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούμε πολύ συχνά πολίτες να διερωτώνται γιατί δεν δίδονται στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων νοσούν με κορωνοϊό. Η μοναδική περίπτωση στην Κύπρο που είχε δημοσιοποιηθεί το όνομα ασθενούς αφορούσε τον Διευθυντή κλινικής του Γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, όταν ανακοινώθηκε ότι ήταν ο ένας εκ των δύο πρώτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νησί.
Όπως εξηγεί στο 24news, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η κάθε περίπτωση αξιολογείται διαφορετικά. Τα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να διαφυλάσσονται εκτός εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος και εάν η δημοσιοποίηση του ονόματος ενός ασθενούς επηρεάζει κι άλλους άμεσα.
Κύπρος - Κορωνοϊός: 75χρονος επιβεβαιωμένο κρούσμα σύχναζε σε καφενεία
Είναι σημαντικό να υιοθετηθούν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και πολιτικές εμπιστευτικότητας που να διασφαλίζουν ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν αποκαλύπτονται σε μη εξουσιοδοτημένα μέρη. Τα μέτρα που εφαρμόζονται για τη διαχείριση της τρέχουσας έκτακτης ανάγκης και της υποκείμενης διαδικασίας λήψης αποφάσεων θα πρέπει να τεκμηριώνονται δεόντως. Αυτό αναφέρει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων (EDPB), Andrea Jelinek.
Να σημειωθεί ότι το Γραφείο της Επιτρόπου παρακολουθεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Κύπρο ελέω κορωνοϊού ενώ λαμβάνει αρκετά αιτήματα και ερωτήματα από πολίτες. Μεταξύ άλλων βρίσκεται και το θέμα των sms. Όπως πληροφορούμαστε, η Επίτροπος βρίσκεται σε διαβούλευση με τους αρμοδίους ώστε να μην προκύψουν θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων των πολιτών ενώ αναμένει να ξεκαθαρίσει η εικόνα με το σύστημα και το τι ακριβώς προνοεί.