Kathimerini.com.cy
Η αντίστροφη μέτρηση για επαναφορά στην (όποια) κανονικότητα φέρεται να έχει αρχίσει, με τις δηλώσεις αλλά τις πληροφορίες για ενδεχόμενο κύμα χαλαρώσεων να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα.
Μετά τη χθεσινή (Πέμπτη 10/2) καθιερωμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας επικράτησαν κυρίως λόγω της μείωσης στον αριθμό των νοσηλευόμενων (μετά από αρκετό καιρό κινήθηκε κάτω από τους 200) αφού όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα ο αριθμός αυτός -και ιδιαίτερα οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση- αποτελούν τον λεγόμενο «σκληρό δείκτη της πανδημίας» που είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα μέτρα.
Έρχονται χαλαρώσεις
Αυτό που επιβεβαιώνεται τόσο δια στόματος Μιχάλη Χατζηπαντέλα, όσο και μέσω των εξαγγελιών μερίδας μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι το γεγονός πως η σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης (16/2) θα φέρει στο προσκήνιο νέες χαλαρώσεις. Τα σενάρια γύρω από το μέγεθος, τα στάδια και το ποιους θα αφορούν ποικίλλουν σε αυτό το στάδιο όμως πληροφορίες της «Κ» από τους κόλπους της επιστημονικής ομάδας κάνουν λόγο για συγκεκριμένες που έχουν κλειδώσει.
Σε πρώτο στάδιο - Οικίες, εστίαση, γάμοι & βαφτίσεις
Η αύξηση των αριθμών που αφορούν συγκεντρώσεις σε οικίες αναμένεται να αποτελέσει μία από τις πρώτες χαλαρώσεις. Όπως έχει συζητηθεί ο αριθμός από το 10 που βρίσκεται αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να μετακινηθεί μεταξύ 15 και 20. Πέραν όμως τις συναθροίσεις σε οικίες «ανάσα» αναμένεται να δοθεί και σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Μάλιστα οι πρώτες συζητήσεις πέραν της αύξησης στο πλαφόν των παρευρισκομένων περιέχουν και την μεγιστοποίηση του αριθμού των ατόμων που μπορούν να καθίσουν μαζί σε ένα τραπέζι. Στο κάδρο αναμένεται να βρεθεί η αύξηση του αριθμού των προσκεκλημένων και σε εκδηλώσεις, όπως γάμους και βαφτίσεις.
Η επιστροφή των ανεμβολίαστων;
Το σχέδιο αποκλιμάκωσης και άρσης των περιορισμών δε θα μπορούσε να μην αγγίξει και το φάσμα των ανεμβολίαστων. Παρά την ιδιαίτερα προσεχτική τακτική που επιθυμεί να ακολουθήσει η πλειοψηφία της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ορισμένα μέλη της δε θα έλεγαν όχι σε χαλαρώσεις που θα περιλαμβάνουν και άτομα χωρίς εμβολιαστικό παρελθόν. Όπως μας διαβεβαίωσε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης ο ίδιος είχε θέσει προ τριών εβδομάδων το ζήτημα χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση.
Μιλώντας στην «Κ» έκανε λόγο για την πιθανότητα εισόδου των ανεμβολίαστων σε χώρους εστίασης με rapid test. Μάλιστα, συνέχισε αναφέροντας πως θα μπορούσαν να αρχίσουν να γίνονται δεκτοί και σε χώρους διασκέδασης αλλά και γάμους/βαπτίσεις όμως με την προϋπόθεση αρνητικού PCR αφού τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου «παρουσιάζουν μικροπροβλήματα τον τελευταίο καιρό» υπογραμμίζοντας πως αργούν να θετικοποιηθούν.
Όλα ανοιχτά μέχρι την Τρίτη
Όλα τα πιο πάνω παραμένουν ρευστά -όπως άλλωστε και η επιδημιολογική εικόνα- αφού τα πάντα θα εξαρτηθούν από την σύσκεψη μεταξύ επιδημιολόγων και Υπουργού Υγείας. Μάλιστα η τάση που επικρατεί προς το σενάριο χαλαρώσεων μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις «προσεκτικές» κινήσεις των επιδημιολόγων, όμως δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που υπήρξαν ανατροπές. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή να αποτελεί το πλέον αρμόδιο όργανο, όμως οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου δεν παύουν να είναι καθαρά πολιτικές. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν και τις αφόρητες πιέσεις με χροιά… οικονομίας από τους άμεσα επηρεαζόμενους, δεν αποκλείεται οι τελικές αποφάσεις να διαφέρουν από τις συστάσεις.