Kathimerini.com.cy
Του Απόστολου Τομαρά
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο έχουν επιλέξει να μην λάβουν τα εμβόλια κατά του COVID-19. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», το Υπουργείο Υγείας παράλληλα με τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί για καταπολέμηση της πανδημίας αναζητεί φόρμουλα προκειμένου να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Πρόκειται για το προσωπικό παροχής υπηρεσιών υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές), μέλη της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας έχει ζητήσει ήδη νομική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, πρώτον εάν μπορεί να ληφθούν μέτρα για όσους είναι ανεμβολιάστοι και εργάζονται σε ευαίσθητα επαγγελματικά πόστα και δεύτερον τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για όσους δεν συμμορφωθούν.
Εν αναμονή της γνωμάτευσης, το Υπουργείο Υγείας μελετά διάφορα σενάρια για όσους επαγγελματίες δεν πειθαρχήσουν. Ανάμεσα σε άλλα εξετάζεται και το κατά πόσο μπορεί υπάρχει το νομικό υπόβαθρο, αρνητές επαγγελματίες από τις πέντε ομάδες να τίθενται εκτός υπηρεσίας με υποχρεωτική άδεια άνευ απολαβών.
Η Νομική Υπηρεσία
Πηγές από την Νομική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν πως ο Υπουργός Υγείας έχει ζητήσει γνωμάτευση προκειμένου να καταστήσει υποχρεωτικό των εμβολιασμό σε γιατρούς, νοσηλευτές, Αστυνομικούς, στρατιωτικούς και πυροσβέστες. Το συγκεκριμένο θέμα έχει αναλάβει ομάδα δικηγόρων της Νομικής Υπηρεσίας η οποία χειρίστηκε υποθέσεις προσφυγών πολιτών κατά των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για καταπολέμηση της πανδημίας. Προσφυγές που δεν είχαν τύχη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι πληροφορίες της «Καθημερινής» λένε πως για το συγκεκριμένο θέμα ενδεχομένως να υπάρχουν εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα.
Οι άλλες χώρες
Στην περίπτωση που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υιοθετηθεί ως μέτρο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, η Κύπρος δεν θα είναι η μοναδική χώρα που θα τον εφαρμόσει. Ήδη το μέτρο εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα εδώ και μεγάλο διάστημα έχει υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα για τους επαγγελματίες υγείας. Από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία και άλλες μονάδες παροχής ιατρικών υπηρεσιών που δεν εμβολιάσθηκε, βρίσκεται σε επ' αόριστον αναστολή εργασίας άνευ απολαβών. Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ατόμων άνω των 60 ετών αλλά και συγκεκριμένων επαγγελμάτων αποφάσισαν οι ρωσικές αρχές στην Αγία Πετρούπολη. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο δήμος Μόσχας για τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών του..
– ΒΑΤΙΚΑΝΟ: Από 8 Φεβρουαρίου, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τους κατοίκους του πιο μικρού κράτους του κόσμου και για όσους εργάζονται σ’ αυτό. Οι κυρώσεις μπορεί να φθάσουν θεωρητικά μέχρι την απόλυση όσων δεν συμμορφώνονται.
– ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Η χώρα κατέστησε τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 υποχρεωτικούς το Φεβρουάριο και οι αρχές απειλούν με επιβολή προστίμων έως 5 εκατ. ρουπιών (357 δολάρια ΗΠΑ) για άρνηση εμβολιασμού.
– ΙΤΑΛΙΑ: Νομοθετικό διάταγμα, που εκδόθηκε στις 25 Μαΐου, υποχρεώνει τους γιατρούς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας, περιλαμβανομένων των φαρμακοποιών, να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 διότι διαφορετικά δεν θα μπορούν να εργάζονται ερχόμενοι σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Αυτοί που αρνούνται μπορεί να τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών για την υπόλοιπη χρονιά. Αυτή η υποχρέωση εμβολιασμού προσβλήθηκε στη δικαιοσύνη από 300 Ιταλούς νοσηλευτές και η έναρξη της σχετικής ακροαματικής διαδικασίας είχε προγραμματισθεί για χθες, Τετάρτη.
– ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από το περασμένο καλοκαίρι πως ο πλήρης εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα καταστεί υποχρεωτικός από τον Οκτώβριο για όλους όσοι εργάζονται στους οίκους ευγηρίας της Αγγλίας, περιλαμβανομένου και του μη ιατρικού προσωπικού, όπως οι κομμωτές, οι αισθητικοί και οι εθελοντές.
– ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Η χώρα αποφάσισε στα τέλη Ιουνίου να κάνει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 υποχρεωτικό για υψηλού κινδύνου εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και για τους εργαζομένους σε ξενοδοχεία καραντίνας.
– ΓΑΛΛΙΑ: Όλοι οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 και όποιος θέλει να πάει σε κινηματογράφο ή να επιβιβαστεί σε τρένο θα πρέπει να επιδεικνύει απόδειξη του εμβολιασμού του ή αρνητικό τεστ.