ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Τα δυο σενάρια lockdown ενώπιον της κυβέρνησης

Διχασμένη η επιδημιολογική ομάδα

Με την ημερήσια επιδημιολογική δραστηριότητα να κινείται σταθερά τις τελευταίες μέρες πάνω από 600 επιβεβαιωμένα κρούσματα, το νέο στέλεχος του COVID-19 να έχει εντοπιστεί, εργαστηριακά, και στην Κύπρο, και το σύστημα υγείας να δέχεται ισχυρές πιέσεις, η κυβέρνηση καλείται να λάβει σοβαρές αποφάσεις για περιορισμό της πανδημίας. Η λήψη συμπληρωματικών μέτρων θεωρείται δεδομένη, αυτό το οποίο δεν μπορεί να προσδιορισθεί είναι το εύρος των νέων μέτρων. Η κυβέρνηση την ερχόμενη Πέμπτη που θα κλειδώσουν οι αποφάσεις θα έχει ενώπιον της, τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Ομάδας των επιδημιολόγων, από την μία, και την πίεση για πιο σκληρά μέτρα, από την άλλη, σε μια προσπάθεια υποχώρησης του ημερήσιου αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το μέγα ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα βάλει, στις λιγοστές επιλογές που έχει και το lockdown στη μορφή του περασμένου Απριλίου ή σε κάποια άλλη ηπιότερη εκδοχή του, κάτι που παρουσιαζόταν ως φυσιολογική εξέλιξη, πριν την εορταστική περίοδο, εάν τα μέτρα που πάρθηκαν τότε δεν απέδιδαν καρπούς.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν και είναι σε γνώση της «Καθημερινής» η επιδημιολογική ομάδα παρουσιάζεται διχασμένη ανάμεσα σε μια παράταση του υφιστάμενου πλαισίου με αυστηριοποίηση των μέτρων και σε ένα lockdown στα πρότυπα του πρώτου κύματος. Με την υπάρχουσα εικόνα η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει το μοντέλο των συμπληρωματικών μέτρων με όλες τις πληροφορίες να δείχνουν πως η επιστροφή σε μοντέλο περασμένου Απριλίου είναι μια πολιτική διέξοδος για την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποία πιέζεται για αυστηρότερα μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας για τη μορφή των μέτρων που θα παρθούν θα είναι ο παράγοντας οικονομία ο οποίος δεν φαίνεται να προκρίνει ένα lockdown τύπου περασμένου Απριλίου.

Η οικονομία

Οι ανησυχίες που εκφράζονται από το οικονομικό επιτελείο αφορούν της δημοσιονομικές δυνατότητες, αυτή την περίοδο, για στήριξη των εργαζομένων. Μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί και από τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι η παραλαβή 2.300 υπολογιστών από το Υπουργείο Παιδείας για σκοπούς της εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η παραλαβή είναι προγραμματισμένη για μετά τις γιορτές ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα είναι βέβαιο πως δεν θα πραγματοποιηθεί. Το σχετικό κονδύλι είναι μπλοκαρισμένο από τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σχολεία

Το τρίτο ζήτημα που αναμένεται να μπει στη ζυγαριά του Υπουργικού Συμβουλίου είναι το κατά πόσο τα σχολεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, θα παραμείνουν κλειστά ή θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα. Το Υπουργείο Παιδείας δεν εμφανίζεται οπαδός ενός ενδεχόμενου lockdown στην εκπαίδευση, με το σκεπτικό πως μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται παρουσία των γονέων στα σπίτια. Παρά ταύτα η ηγεσία του ΥΠ.Π τηρεί στάση αναμονής, ενόψει της ενημέρωσης από τους επιδημιολόγους την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο πηγές του ΥΠ. Π σημείωναν με νόημα στην «Κ», πως η αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε σε μια περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω των εορτών. Στην περίπτωση που αποφασισθεί τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, η θέση του ΥΠ.Π είναι όπως από το σπίτι να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και οι εκπαιδευτικοί γονείς μαθητών. Για τους υπόλοιπους θα απαιτείται η φυσική παρουσία στα σχολεία που υπηρετούν κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ. Πάντως οι συνομοσπονδίες Γονέων Μέσης και Δημοτικής εκπαίδευσης δεν φαίνεται να έχουν σοβαρές ενστάσεις για μη άνοιγμα των σχολείων εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση το επιβάλει. Η συνομοσπονδία γονέων Μέσης Εκπαίδευσης θεωρεί την φυσική παρουσία των μαθητών της 3ης τάξης Λυκείων και Τεχνικών σχολών λόγω των παγκύπριων εξετάσεων αναγκαία η δε γονείς της συνομοσπονδίας Δημοτικής Εκπαίδευσης εκφράζουν προβληματισμό για το βαθμό ετοιμότητας του μηχανισμού, εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Τα αγκάθια

Το μόνο ζήτημα που προκρίνει τη λήψη σκληρών μέτρων είναι η εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα υγείας, από πλευράς δυνατοτήτων υποδοχής και περίθαλψης ασθενών COVID-19. Πέρα από τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται το τελευταίο διάστημα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα το νοσοκομείο Αμμοχώστου παρουσιάζει πληρότητα 100%. Μια εξέλιξη που παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή από την ιατρική κοινότητα υπό το πρίσμα επιβάρυνσης των ΜΕΘ, οι οποίες επί του παρόντος είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με COVID-19, όπως ανέφερε ο Λάκης Παλάζης διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Πηγή: Η Καθημερινή / Του Απόστολου Τομαρά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X