Χτυπά συναγερμός από την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και τη νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Αναφοράς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει πως η διασπορά του ιού μεγαλώνει μέσα στον πληθυσμό και την κοινότητα και η κατάσταση είναι ανησυχητική.
Στις δηλώσεις της η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου που λειτουργεί και ως Νοσοκομείο Αναφοράς για Covid-19, έχει μειωθεί, αφού το 50% είναι κάτω των 45 ετών, ενώ ανάμεσα τους περιλαμβάνεται και άτομο ηλικίας 24 μόλις ετών. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προσβάλει τον καθένα από μας».
Την ίδια ώρα συνέχισε «με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και τη μεταφορά τους για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αναφοράς, χτυπά συναγερμός για την προσοχή που πρέπει όλοι να έχουν για την πανδημία. Ταυτόχρονα το κάθε άτομο ξεχωριστά πρέπει να τηρεί αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα και τους κανόνες που εκδίδουν κατά καιρούς το Υπουργείο Υγείας και η επιδημιολογική ομάδα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χατζηγιάννη ανέφερε πως «όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης υγείας, μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα κορωνοϊού. Ωστόσο είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο διψήφιος αριθμός ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, μας οδηγεί πίσω στα νούμερα του περασμένου Απριλίου, που αποδεικνύει αύξηση της διασποράς του ιού» είπε και σημείωσε πως «η κατάσταση είναι ανησυχητική και όλοι πρέπει να προσέχουν».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «οι γιατροί του Νοσοκομείου Αναφοράς μετά από έξι μήνες που κουράρουν τους ασθενείς με κορωνοϊό, είναι πιο έμπειροι, πιο σοφοί και ακολουθούν τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου έχει πλέον εμπειρία και μαζί με τους γιατρούς νοιώθει πιο δυνατό να αντιμετωπίσει τα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό, απ’ ότι είχε όταν άρχιζε η πανδημία και δεν γνώριζαν τον αόρατο εχθρό, τον οποίο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν».
Πρόσθεσε πως «η εμπειρία που όλοι αποκτήσαμε, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν αρκετά καλή, με αποτέλεσμα σήμερα να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με κορωνοϊό από άλλη σκοπιά, δηλαδή τόσο στο ψυχολογικό τομέα όσο και στο φαρμακευτικό κομμάτι της θεραπείας». Σύμφωνα με την ίδια «οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές στην θεραπεία ασθενών με Covid-19 έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί και πιο εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό».
Όσον αφορά τη λειτουργία των υπόλοιπων Τμημάτων του Νοσοκομείου Αμμοχώστου η κ. Χατζηγιάννη είπε πως «οι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στην Γυναικολογική και Παιδιατρική Κλινική του Νοσηλευτηρίου. Ωστόσο τα άλλα περιστατικά που αφορούν τις δύο συγκεκριμένες κλινικές αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου και φιλοξενούνται σε άλλους χώρους εκτός του Νοσηλευτηρίου».
Η Αμαλία Χατζηγιάννη κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις αριθμού γιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού για το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Αμμοχώστου για δεύτερη φορά λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με Covid-19.
Σημείωσε πως «οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό φοβούνται ότι το Νοσοκομείο Αναφοράς στιγματίζει το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και ισχυρίζονται ότι αυτό είναι αποτρεπτικό στοιχείο για την προσέλευση άλλων ασθενών. Ωστόσο μετά την ύφεση της πανδημίας του κορωνοϊού και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, αποδείχθηκε ότι ο κόσμος επανήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ασθενείς επισκέπτονται το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου επειδή νοιώθουν εμπιστοσύνη προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ταυτόχρονα ο κόσμος δεν θεωρεί ως αποτρεπτικό στοιχείο το γεγονός ότι το δημόσιο Νοσηλευτήριο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για συνανθρώπους μας που νόσησαν με κορωνοϊό» κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ