
ΚΥΠΕ
Εγκαίρως θα έρθουν στην Κύπρο έπειτα από συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), μονάδες αφαλάτωσης χωρητικότητας 15 χιλιάδων κυβικών μέτρων ημερησίως, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί η επίλυση του ζητήματος για να μην υπάρχει κίνδυνος αποκοπών στην παροχή νερού.
Κληθείς, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για το υδατικό σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι «κατόπιν μιας εντατικής προσπάθειας από πλευράς μας και αξιοποιώντας πλήρως τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει με τα ΗΑΕ», αλλά και το ενισχυμένο διπλωματικό αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, «έχει επιτευχθεί η επίλυση του ζητήματος ως προς τον κίνδυνο αποκοπής του νερού το καλοκαίρι, και εγκαίρως θα έρθουν μονάδες χωρητικότητας 15 χιλιάδων κυβικών μέτρων ημερησίως που αντιστοιχούν στις ανάγκες που έχουμε για να μην κινδυνεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία με αποκοπές νερού».
Ήδη, σημείωσε, βρίσκεται υπό αξιολόγηση από το αρμόδιο Υπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες το θέμα χωροθέτησης των μονάδων. «Θα έρθουν στη χώρα μας εγκαίρως αφού λήφθηκε η επίσημη επιβεβαίωση χθες από τα ΗΑΕ», είπε ο Εκπρόσωπος. Παράλληλα, σημείωσε, προχωρούν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη μόνιμη επίλυση του υδατικού στη χώρα.
Υπενθύμισε ότι 30% του προϋπολογισμού του Υπουργείου έχει αφιερωθεί σε επενδύσεις για αντιμετώπιση του υδατικού, και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει λάβει τέσσερις αποφάσεις, με δύο εξ αυτών το 2024 να αφορούν τα εθνικά σχέδια δράσης με ορίζοντα μέχρι το 2030, ενώ έχει ανακοινωθεί σειρά μέτρων, σχεδίων και κινήτρων που μπορούν να αξιοποιηθούν «και θα αξιοποιηθούν», σημειώνοντας ότι αυτές είναι δύο παράλληλες διεργασίες και πρωτοβουλίες.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέσα από αυτές τις διπλωματικές επαφές, μέσα από την ενεργοποίηση μιας εξωστρεφούς εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύεται στην πράξη ότι η διπλωματία δεν είναι θεωρητική, είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής, είναι ζήτημα που μπορεί να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα και αυτό έχει άμεσο και έμπρακτο αντίκτυπο και στην καθημερινότητα μας», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.
Ερωτηθείς πόσο εύκολο είναι να ενωθούν εγκαίρως με το σύστημα ύδρευσης 15 μονάδες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ήδη «βρισκόμαστε σε εντατική επαφή και συντονισμό (με τα ΗΑΕ) σε τεχνοκρατικό επίπεδο εδώ και αρκετό καιρό, για να μπορέσει να καταλήξει χθες στην ανακοίνωση ο Πρόεδρος». Έχουν, ήδη, είπε, γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις και το επόμενο διάστημα αυτές θα εντατικοποιηθούν για να διασφαλιστεί και η συνδεσιμότητα με το δίκτυο και η έγκαιρη τοποθέτηση αυτών των μονάδων «και αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε και από πλευράς των ΗΑΕ».
Πρόσθεσε ότι έγινε αξιολόγηση για τις ανάγκες που υπήρχαν, ώστε να αποφασιστεί η ποσότητα του νερού που θα έρθει από τα ΗΑΕ, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες στη βάση του προγραμματισμού και οι ενέργειες του Υπουργείου στη βάση του προγραμματισμού και του προϋπολογισμού συνεχίζονται κανονικά. «Δεν θα εφησυχάσουμε, θα συνεχίσουμε να έχουμε όσο περισσότερη πρόσβαση σε νερό όσο είναι δυνατόν», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, σημειώνοντας πως «την ίδια στιγμή επαναλαμβάνουμε προς τους συμπολίτες μας ότι δεν μπορεί να γίνεται αλόγιστη χρήση νερού».
Είπε ακόμη ότι «το υδατικό ταλανίζει τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες», υπογραμμίζοντας τις επιδεινούμενες κλιματικές συνθήκες, ιδιαίτερα στην περιοχή, κάτι που, όπως είπε, «είναι ένα ζήτημα που αυτή η διακυβέρνηση έγκαιρα έχει διαπιστώσει και έχει εξαγγείλει μέτρα. «Αν δεν υπήρχε η πυρκαγιά στη μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο, ο σχεδιασμός μας θα προχωρούσε χωρίς αποπροσανατολισμό. Όμως, η εξέλιξη με τα ΗΑΕ μάς επιτρέπει να συνεχίσουμε απρόσκοπτα με τους σχεδιασμούς μας», σημείωσε.
Ερωτηθείς, είπε ότι ήδη λήφθησαν μέτρα για την άρδευση, σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι καλύπτονται οι ανάγκες μας για την ύδρευση, αυτό θα έχει θετικό συνεπακόλουθο και για την άρδευση».