Οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στα Δικαστήρια και τα Οδοντιατρεία, όπως και σε άλλους χώρους εξυπηρέτησης πελατών, ενόψει της επαναλειτουργίας μετά τις αποφάσεις για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας και ανάσχεσης της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 στους χώρους των Δικαστηρίων, των Οδοντιατρείων και τους χώρους εξυπηρέτησης πολιτών.
Ανάμεσα στις γενικές και κοινές προς όλους κατευθύνσεις και οδηγίες είναι ο ελεγμένος αριθμός ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, η χρήση αλκοολούχων διαλυμάτων, αερισμός χώρων, απολύμανσης, τήρηση κανόνων υγιεινής.
Οδηγίες για Δικαστήρια
Στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας προς τα δικαστήρια συστήνεται όπως οποιοδήποτε από το προσωπικό των δικαστηρίων (νομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι) εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού παραμείνει αυστηρά σε κατ’οίκον παραμονή και απέχει από την εργασία με άμεση επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό. Σε περίπτωση που το προσωπικό παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια εργασίας στο δικαστήριο θα πρέπει να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί και να απομακρύνεται κατά το δυνατό νωρίτερα από το χώρο του δικαστηρίου. Συστήνεται κατά το δυνατό να προωθείται η τηλεργασία και η εργασία στο σπίτι και να χρησιμοποιούνται εναλλασσόμενες βάρδιες υπαλλήλων (νομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι) με περιορισμένο αριθμό μέσα στο χώρο του δικαστηρίου ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας σωματικής αποστασιοποίησης.
Συστήνεται επίσης κατ οίκον περιορισμός για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου-ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ορισμό που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
Συστήνεται ευέλικτο ωράριο με επέκταση ωραρίου λειτουργίας με μειωμένο προσωπικό δικαστηρίων και η χρήση μάσκας από προσωπικό δικαστηρίου που έρχεται σε επαφή με κοινό.
Με βάση τις οδηγίες στα κτήρια των Δικαστηρίων είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση αλκοολούχων διαλυμάτων (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%) σε κάθε είσοδο και αίθουσα του Δικαστηρίου, υποχρεωτική και σωστή εφαρμογή υγιεινής των χεριών κατά την είσοδο και έξοδο από αυτή (συμπεριλαμβανομένου και των διαλειμμάτων) σε όλους ανεξαιρέτως που εισέρχονται και εξέρχονται από το κτίριο και αποφυγή συνωστισμού στις εισόδους εξόδους και στους εξωτερικούς χώρους στάθμευσης παρκινγκ με αυστηρή επιτήρηση από ειδική ομάδα για τήρηση των παραπάνω.
Συστήνεται να αφισοκολληθούν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας σχετικά με την ορθή χρήση του αλκοολούχου διαλύματος και από τις δύο πλευρές (έσω και έξω πλευρά της κάθε αίθουσας δικαστηρίων) και όπως όλος ο χώρος του Δικαστηρίου καθαρίζεται καθημερινά και σχολαστικά με απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (high touch surfaces) όπως τα πόμολα, τα γραφεία, όλων των επίπλων, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες και κυρίως τα έδρανα δικαστικών κλπ με καθαριστικό διάλυμα (είτε αλκοολούχο διάλυμα είτε αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).
Συστήνεται να γίνεται έλεγχος των ατόμων και του αριθμού που μπαίνουν στις τουαλέτες ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατό ο συγχρωτισμός τους στο χώρο της τουαλέτας κατά το διάστημα που το δικαστήριο είναι ανοιχτό.
Συστήνεται μετά το πέρας κάθε δίκης να δίνεται ένα διάλειμμα 10-15 λεπτών για να αερίζεται επαρκώς ο κενός χώρος πριν την έλευση της επομένης δίκης, αποφυγή χρήσης αιθουσών που δεν έχουν παράθυρα και δεν είναι εφικτός ο εξαερισμός του χώρου και σε κάθε χώρο του δικαστηρίου ανεξάρτητα από το αν είναι αίθουσα ή διοικητικό γραφείο να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συστήνεται ακόμα όπως σε κάθε αίθουσα υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ ατόμων και να ελέγχεται ο αριθμός των ατόμων που θα μπαίνει ανά δίκη. Συστήνεται αρχικά να μπαίνουν στο χώρο μόνο οι απαραίτητοι για την έναρξη της δίκης και έπειτα αριθμημένα και ελεγχόμενα να μπαίνουν μάρτυρες και λοιπό προσωπικό ώστε να διασφαλίζεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ η απόσταση των δύο μέτρων.
Συστήνεται αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, άλλου γραφικού υλικού και άλλων προσωπικών αντικειμένων μεταξύ των υπαλλήλων του Δικαστηρίου και κατά το δυνατό να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά έγγραφα και να διακινούνται με χαρτί μόνο τα απολύτως απαραίτητα έγγραφα.
Συστήνεται στο προσωπικό να προμηθεύεται φαγητό από το σπίτι για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός κατά τη σίτιση-διαλείμματα και σε χώρους όπως κυλικεία.
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για το πρωτοκολλητείο συστήνεται κατά το δυνατό η εξυπηρέτηση κοινού που μπορεί να γίνει από άλλα σημεία εκτός Δικαστηρίου και να ενισχύεται η τηλεφωνική ή επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τις τυχόν ερωτήσεις του κοινού.
Συστήνεται η προμήθεια χαρτοσήμων και από άλλα σημεία εκτός Δικαστηρίου που θα ανακοινωθούν, όπως τα σημειώματα εμφάνισης στο ποινικό Δικαστήριο είναι έτοιμα από πριν και χαρτοσημασμένα και όπως οι Δικηγόροι επικοινωνούν με τους υπάλληλους που προμηθεύουν χαρτόσημα τηλεφωνικώς και να ζητούν όπως ετοιμαστούν τα ένσημα που χρειάζονται και η παρουσία τους να περιορίζεται στην αγορά αυτών και όχι να υπολογίζονται εκείνη την ώρα.
Ακόμα, συστήνεται όπως οποιαδήποτε διαδικασία για οδηγίες ή αναβολή να γίνεται σε συνεννόηση με την γραμματέα του κάθε Δικαστή και αυτή να μπορεί να γίνει τηλεφωνικός και γραπτώς μέσο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και / ή τηλεομοιότυπο.
Οδηγίες προς οδοντιατρεία
Συστήνεται η χρήση μάσκας για οποιοδήποτε πρόσωπο εισέρχεται στο χώρο του Οδοντιατρείου (συμπεριλαμβανομένου και όλου του προσωπικού που εργάζεται στο ιατρείο) ανεξάρτητα από το αν παρουσιάζει ή όχι αναπνευστικά ή άλλα συμπτώματα.και να γίνεται ενεργητικός έλεγχος συμπτωμάτων (active screening) με ερωτηματολόγιο όλων των ατόμων που εισέρχονται στο Οδοντιατρείο και όπως ο έλεγχος για παρουσία συμπτωμάτων αφορά τόσο τους ασθενείς όσο και όλο το προσωπικό που εργάζεται εντός του οδοντιατρείου.
Ακόμη, συστήνεται να υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη του Οδοντιατρείου που θα κάνει τηλεφωνική διαλογή (Telephone triage) για να προγραμματίζει το εβδομαδιαίο οργανόγραμμα ώστε να είναι εφικτή η τήρηση των μέτρων σωματικής αποστασιοποίησης εντός του χώρου και η αποφυγή συνωστισμού εντός του οδοντιατρείου με προκαθορισμένα κατά το εφικτό ραντεβού και αριθμός ατόμων που θα βρίσκονται εντός του χώρου του ιατρείου (απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων).
Κατά την τηλεφωνική διαλογή (Telephone triage) συστήνεται και συμπλήρωση/υιοθέτηση ερωτηματολογίου όπου και θα ανιχνεύονται συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από τον κορωνοϊό και να γίνεται διαχωρισμός των ασθενών με βάσει την παρουσία ή όχι συμπτωμάτων (ύποπτο κρούσμα) και την ύπαρξη επείγουσας ή όχι οδοντιατρικής φροντίδας.
Σε περίπτωση υποψίας λοίμωξης COVID-19 (ή και επιβεβαίωσης) συστήνεται κατά το δυνατό η εφαρμογή τηλεδιάσκεψης ή/και τηλεφωνικών οδοντιατρικών οδηγιών, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Εφόσον κρίνεται εφικτό από τον θεράποντα οδοντίατρο και δεν πρόκειται για επείγον περιστατικό συστήνεται η παροχή εξ αποστάσεως οδηγιών και οδηγιών χρήσης φαρμάκων. Σε περίπτωση που κρίνεται ότι το περιστατικό χρήζει επείγουσας οδοντιατρικής αντιμετώπισης θα πρέπει το οδοντιατρείο να έχει έτοιμο ένα πλάνο διαχείρισης βάσει και των παρακάτω.
Επίσης, συστήνεται η αποφυγή οδοντιατρικών πράξεων κατά τις οποίες παράγεται αερόλυμα (αεροζόλ), της χρήσης χειρολαβών υψηλών ταχυτήτων και περιορισμού στο ελάχιστο της χρήσης υδροαεροσύριγγας. Συστήνεται να αποφεύγεται η χρήση μηχανήματος υπερήχων (ultrasonic scaler).
Ο αριθμός των βοηθών του οδοντιάτρου συστήνεται όπως είναι ο ελάχιστος δυνατός για την παροχή της οδοντιατρικής φροντίδας.
Περαιτέρω, συστήνεται όλο το προσωπικό του οδοντιατρείου να εκπαιδευτεί στην ορθή χρήση και απόρριψη της απλής χειρουργικής μάσκας και της μάσκας υψηλής προστασίας, με κατάλληλη υγιεινή των χεριών πριν τη χρήση και αμέσως μετά την αφαίρεση. Συστήνεται να γίνεται έλεγχος καλής εφαρμογής πριν την χρήση των ειδικών μασκών υψηλής προστασίας.και να φορά αδιαβροχοποιημένη ποδιά, κατά προτίμηση μιας χρήσης.
Αλλη σύσταση είναι έλεγχος ότι ο καθαρισμός του περιβάλλοντος ήταν επαρκής και σωστός καθημερινά
Αναφέρεται επίσης ότι οι ασθενείς με COVID-19 που παρουσίασαν συμπτώματα και ολοκλήρωσαν τη καραντίνα μπορούν να λάβουν επείγουσα οδοντιατρική περίθαλψη με βάσει τουλάχιστον ύφεση του πυρετού χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών και σημαντική βελτίωση ή ύφεση των λοιπών συμπτωμάτων και παρουσία δύο αρνητικών αποτέλεσμα της μοριακής μεθόδου σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας Κύπρου με χρονικό διάστημα άνω των 24 ωρών μεταξύ των δύο δειγμάτων.