ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτές τις μάσκες συστήνει το Υπουργείο Υγείας - Φωτογραφίες

Ποιες είναι

24news team

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας ανάγκασε τους αρμοδίους να λάβουν νέα μέτρα. Ένα από τα «όπλα» ενάντια στον κορωνοϊό είναι η χρήση μάσκας όπου είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το Υπουργείο Υγείας συστήνει: χειρουργική ή μάσκα υψηλής προστασίας. (πχ τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2), έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες από το να κολλήσεις κορωνοϊό.

*Η χειρουργική μάσκα

Οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας

- Όπως οι πολίτες χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας. (πχ τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2).
- Να αποφεύγεται η χρήση υφασμάτινης προστατευτικής μάσκας προσώπου.
Υπενθυμίζεται πως η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς είναι υποχρεωτική.

*Η μάσκα FFP2 ή ΚΝ95

Τι είναι οι μάσκες FFP2 ή ΚΝ95

Το FFP (Filtering Face Piece) είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο προδιαγραφών για τις μάσκες υψηλής προστασίας, με την αποτελεσματικότητά τους να κλιμακώνεται σε τρεις βαθμούς προστασίας, από το ένα (χαμηλότερο) έως το τρία (υψηλότερο), με άλλα λόγια δεν έχουν όλες οι μάσκες αυτού του είδους ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές. Οι μάσκες FFP2 φιλτράρουν τουλάχιστον το 94% όλων των σωματιδίων, περιλαμβανομένων των μεταφερόμενων με τον αέρα ιών όπως ο κορωνοϊός. Παρόμοια επίπεδα προστασίας παρέχουν το αμερικανικό πρότυπο προδιαγραφών Ν95 και το κινεζικό πρότυπο ΚΝ95. Οι μάσκες αυτές διαθέτουν αρκετά στρώματα διαφορετικών υφασμάτων, μεταξύ των οποίων ένα φίλτρο από πολυπροπυλένιο που μπορεί να παγιδέψει τα μικρότερα σωματίδια στον αέρα.

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή Ν95 ή KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, έδειξε μια πρόσφατη γερμανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαβεβαίωσαν ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα. Υπολόγισαν ότι μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα.

*με πληροφορίες από protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση