Επί ποδός τέθηκαν οι αρχές της δημοκρατίας και της πόλης της Λεμεσού, καθώς και ιδιωτική εταιρεία, για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδας μερικών χιλιομέτρων, στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της πόλης. Το πρόβλημα εντοπίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22/05 και αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τμήματα για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας.
Σύμφωνα με δηλώσεις που παραχώρησε στο 24News ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Αλιείας, Γιάννος Κυριάκου, υπολείμματα πετρελαιοειδών εντοπίζονται σε έκταση μερικών χιλιομέτρων. Όπως εξήγησε, η ρύπανση συνέβη πριν από αρκετές μέρες και λόγω της εξάτμισης, πλέον, υπάρχουν υπολείμματα, τα οποία έχουν στερεοποιηθεί και έχουν σκορπιστεί μέσα στην θάλασσα. Κάποια από αυτά βγαίνουν και στην παραλία, ωστόσο, για τον λόγο ότι έχουν στερεοποιηθεί, δεν έχουν κολλώδη υφή.
Ευκολίες και δυσκολίες
Το γεγονός ότι τα υπολείμματα είναι σε στερεή μορφή και επιπλέουν στο νερό, καθιστά το έργο των αρμοδίων ευκολότερο, ως προς την περισυλλογή τους. Την ίδια στιγμή, όμως, ξεκαθάρισε ο κ. Κυριάκου, υπάρχουν και δυσκολίες, οι οποίες προκύπτουν από το μικρό μέγεθος των κομματιών.
Αυτό συνεπάγεται την χρήση μηχανικών μέσων, όπως απόχες και δίχτυα, καθώς και την συμμετοχή διαφόρων τμημάτων. Συγκεκριμένα, ο καθαρισμός της επιφάνειας της θάλασσας γίνεται από μέλη του Τμήματος Αλιείας, ναυαγοσωστών και από ιδιωτική εταιρεία, η οποία με δικά της μέσα, προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των υπολειμμάτων των πετρελαιοειδών.
Ενεργοποίηση μηχανισμού για ρύπανση
Από την πρώτη στιγμή, το απόγευμα της Τετάρτης, ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντίδρασης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης. Τα χαράματα της Πέμπτης 23/05 το προσωπικό του Δήμου Αγίου Τύχωνα άρχισε τον καθαρισμό της παραλίας από τα στερεοποιημένα υπολείμματα, ενώ εντός της θάλασσας, από νωρίς το πρωί, μέχρι και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σκάφη επιχειρούσαν για τον καθαρισμό της επιφάνειας της θάλασσας, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Κυριάκου.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με σκοπό, το συντομότερο δυνατόν, να επιτευχθεί ο πλήρης καθαρισμός της θάλασσας, τόνισε. Όσο για την κατάσταση, κρίνεται ως διαχειρίσιμη, υπογράμμισε.
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ως αρμόδια αρχή, έχει αναλάβει την ανάλυση του νερού, για να εξακριβωθεί κατά πόσον έχει προκληθεί μόλυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον, ωστόσο, όπως είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Αλιείας, δεν είναι γνωστό κατά πόσον μπορεί να φανεί η ρύπανση, καθώς έχουν περάσει αρκετές ημέρες.
Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται ότι θα διενεργήσει έρευνα για να φανεί η προέλευση της πετρελαιοκηλίδας, ως υπεύθυνο για την διακίνηση των σκαφών.
Η ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού
Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει τα πιο κάτω σχετικά με το περιστατικό ρύπανσης που εμφανίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού.
Από το απόγευμα της 22ας Μαΐου 2019, έκαναν την εμφάνιση τους στην ανοικτή θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού, στερεά και ημιστερεά υπολείμματα πετρελαιοειδών, τα οποία κινούνταν δυτικότερα προς το κόλπο της Λεμεσού.
Αμέσως κινητοποιήθηκαν σκάφη τόσον του Τμήματος Αλιείας όσον και της μισθωμένης από το Δήμο εταιρείας καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν από νωρίς το πρωί σήμερα Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 και μετά από συνεννοήσεις του Δήμου Λεμεσού με το Τμήμα Αλιείας, έγινε κατορθωτή η μίσθωση δύο επιπλέον ειδικών σκαφών, με ειδικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδων. Στόχος είναι να κατασταλεί η ρύπανση έξω από τους κυματοθραύστες πριν φθάσει στις ακτές, και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί και η ρύπανση που τυχόν θα εισχωρήσει εντός των ορίων της περιοχής λουομένων.
Παράλληλα, το Τμήμα Περιβάλλοντος με τη λήψη δειγματοληψιών, όσον και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, διεξάγουν ελέγχους για εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης με σκοπό να ληφθούν τα αυστηρότατα μέτρα που προβλέπονται από τις σχετικές Νομοθεσίες.
Η όλη επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη καταστολή της ρύπανσης.
*Εικόνα αρχείου