ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Πιο δυνατή να κάνει την πίστη μας η στέρηση της παρουσίας μας στο ναό»

Όλα όσα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος

Η στέρηση της παρουσίας μας στο ναό, θα πρέπει να κάνει την πίστη μας πιο δυνατή και τις προσευχές μας για όλους εντονότερες, ώστε η ασθένεια και ο πειρασμός να παρέλθουν και σύντομα, κλήρος και λαός μαζί να δοξάσουμε και στην εκκλησία των Τριαδικό μας Θεό, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στην Πασχαλινή του Εγκύκλιο.

Γιορτάζοντας, φέτος, το Πάσχα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και ιδιαίτερης ανησυχίας, μακριά από τους ναούς και την άμεση συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες, λόγω της λοιμικής νόσου που ενέσκηψε και στην πατρίδα μας, αναφέρει στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «καλούμαστε να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη από την Ανάσταση του Κυρίου».

Ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας και πνευματικός πατέρας των πιστών μας, συνεχίζει, «συνέχομαι από θλίψη και πόνο ψυχής διότι αφενός, αντιλαμβάνομαι το τεράστιο κενό που όλοι αισθάνεστε εντός σας από τη στέρηση της «επί το αυτό» σύναξης και κυρίως, από τη μη συμμετοχή στο Μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως του Αχράντου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Κυρίου μας».

Αφετέρου, τονίζει ότι «η στέρηση της παρουσίας μας στο ναό θα πρέπει να κάνει την πίστη μας πιο δυνατή και τις προσευχές μας υπέρ πάντων των αδελφών ημών, εντονότερες, ώστε η ασθένεια και ο πειρασμός να παρέλθουν και σύντομο, κλήρος και λαός «ομοθυμαδόν», «εν ενί στόματι και μια καρδιά» να δοξάσουμε και στην εκκλησία τον Τριαδικό μας Θεό».

«Ο πόνος και οι ταλαιπωρίες αντέχονται και αντιμετωπίζονται ευκολότερα αν υπάρχει στήριγμα που υπερβαίνει την καταστροφικότητά τους και φωτίζει το βαθύτερο νόημά τους», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «στην Ανάσταση του Χριστού θα βρούμε αυτό το στήριγμα και το βαθύτερο νόημα των θλίψεων και των ταλαιπωριών μας».

Στην Πασχαλινή του Εγκύκλιο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απευθύνει «αναστάσιμο και κατά πάντα ελπιδοφόρο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη». Χαιρετίζει ιδιαίτερα τους φοιτητές, τους ομογενείς, τους ασθενείς, τους πρόσφυγες, τους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων και όλους όσοι ταλαιπωρούνται από την νόσο που πλήττει και την Κύπρο.

Εκφράζει επίσης «βαθιά αισθήματα εκτίμησης και ευγνωμοσύνης προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και προς όλους όσοι εργάζονται υπερβαίνοντας εαυτούς για την αντιμετώπιση της φοβερής πανδημίας».

Ταυτόχρονα, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «δεν θα πρέπει ούτε για μια στιγμή να αποσπάσουμε την προσοχή μας από το εθνικό μας θέμα, την για σαράντα έξι τώρα, χρόνια κατοχή της μισής πατρίδας μας και τον εντεινόμενο κίνδυνο για κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πατρίδα είναι χωρίς αμφιβολία, το απαραίτητο πλαίσιο της ανθρώπινης ζωής. Το ότι, αναφέρει, ερχόμαστε στον κόσμο τούτο εφήμεροι, δεν σημαίνει ότι ερχόμαστε και μετέωροι. Γι αυτό, προσθέτει, «και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους που απειλούν την πατρίδα μας και να μελετήσουμε τρόπους διάσωσής της».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκφράζει την θέση ότι «θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε επειγόντως, στην αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η Κύπρος, αναφέρει, +κατά τους ειδικούς, χρειάζεται ένα μικρό, αλλά σύγχρονο και αποτελεσματικό στρατό, με αγωνιστικό φρόνημα, όχι για να ανταγωνιστεί τον τουρκικό στρατό, αυτό είναι αδύνατο και ουτοπικό, αλλά για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην τουρκική επιθετικότητα».

Η Τουρκία, συνεχίζει, «να γνωρίζει ότι θα έχει κόστος και θα συναντά την διεθνή κατακραυγή σε κάθε ενέργειά της».

Αυτός ο στρατός, αναφέρει, που θα πρέπει να εφοδιαστεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα, θα εμπεδώνει και το αίσθημα ασφάλειας του λαού». Κι ακόμα, προσθέτει, θα ενισχύει την ικανότητα του κράτους μας και τη δυνατότητά του να συνάπτει αμυντικές συμμαχίες με άλλα κράτη, οι οποίες απαιτούν ύπαρξη κοινών συμφερόντων αλλά και προϋποθέτουν κοινή συνεισφορά στην ασφάλεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση