Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας είναι γεγονός και οι συνέπειες αυτής αισθητές πέρα από οποιαδήποτε άλλη φορά. Πρόσφατη είναι η κατακόρυφη αύξηση των θερμοκρασιών και οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αλάσκα, στον Καναδά και στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς και η ραγδαία τήξη των πάγων σε πολλές περιοχές της Ανταρκτικής. Αλλά, επειδή για υπερθέρμανση μιλάμε, αλλά δεν την λαμβάνουμε τόσο σοβαρά υπ' όψιν, η New York Times βρήκε τον τρόπο για να δώσουμε, επιτέλους, λίγη περισσότερη σημασία.
Το αμερικανικό, διεθνούς εμβέλειας, ΜΜΕ δημιούργησε μια ιστοσελίδα μέσω της οποίας μπορεί ο καθένας από εμάς, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, να ψάξουμε και να δούμε πόσο αυξήθηκε η θερμοκρασία στην πόλη όπου γεννηθήκαμε, από την ημερομηνία γέννησής μας, μέχρι σχεδόν και σήμερα.
Ενδεικτικά, δηλώσαμε την Λευκωσία ως πόλη γέννησης και ως χρονολογία γέννησης το 1988. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εφαρμογής, κατά την χρονιά γέννησης που δηλώσαμε, η Λευκωσία ανέμενε κατά μέσο όρο 33 ημέρες τον χρόνο με θερμοκρασίες μέχρι και άνω των 32 βαθμών Κελσίου.
Μέχρι το 2017, ωστόσο, οι μέρες αυξήθηκαν στις 64, δηλαδή, διπλασιάστηκαν, ενώ χειρότερη είναι η πρόβλεψη της εφαρμογής για τα επόμενα 50 περίπου χρόνια: οι μέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες θα υπερβαίνουν τους 32 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο, θα ανέρχονται στις 88.
Αποθαρρυντικά για την περιοχή μας είναι και τα αποτελέσματα έρευνας, την οποία επικαλείται η New York Times. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι θα συνεχίσουμε να νιώθουμε την αυξανόμενη ζέστη, ακόμα κι αν οι χώρες λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.