ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποια είναι η FTI που πτώχευσε - Θα έρχονταν 30.000 τουρίστες Κύπρο

Ευτυχώς δεν φαίνεται να προκαλεί πολύ σημαντικές εξελίξεις για τον τουρισμό μας

24news team

Τριγμούς στον ευρωπαϊκό τουρισμό και μάλιστα στο ξεκίνημα του καλοκαιριού προκάλεσε η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε χθες ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, η γερμανική FTI.

Το γεγονός αυτό, δεν αφήνει καθόλου αδιάφορη και την Κύπρο αφού πρόκειται για αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό του νησιού μας, ωστόσο ευτυχώς ο όγκος των απωλειών σε επίπεδο αφίξεων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Ποια ήταν η FTI:

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία, το Tour Operating πρόσφερε ταξιδιωτικές εμπειρίες σε περισσότερες από 120 χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν διακοπές με αυτοκίνηση, διακοπές στην παραλία, ατομικές εκδρομές, κρουαζιέρες, διαλείμματα στην πόλη και περιηγήσεις μεγάλων αποστάσεων, τόσο μέσω πακέτων όσο και αρθρωτών.

Συνολικά περισσότερα από 50 καταλύματα σε οκτώ χώρες ανήκαν στην αλυσίδα ξενοδοχείων της FTI.

Η εταιρεία, απασχολούσε 11,000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και ο κύκλος εργασιών (τζίρος) έφτανε στα 4.1 δισ. ευρώ.
Ο όμιλος FTI ήταν ευρέως τοποθετημένος με διάφορα εμπορικά σήματα και θυγατρικές.

Σημειώνεται ότι, πριν το αίτημα για πτώχευση, είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις της FTI με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών της Γερμανίας με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού πολλών εκατομμυρίων - ώστε ο tour operator να «βγάλει» το καλοκαίρι, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απορρίπτει εντέλει το σχετικό αίτημα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του ομίλου από τον Αμερικανό επενδυτή.

Το FTI με έδρα το Μονακό αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη από την περίοδο της πανδημίας, οπότε και κατάφερε να επιβιώσει χάρη στη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης με 600 εκατ. ευρώ.

Από την επισημοποίηση της πτώχευσης, επηρεάζονται όσα ταξίδια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ακυρώνονται ή θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα μέρος αυτών.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, «καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα». Σημειώνεται ότι η FTI είναι ασφαλισμένη κατά της αφερεγγυότητας μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS). Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Πρακτόρων DRV αλλά και την επίσημη ανακοίνωση του FTI, αυτό συνεπάγεται ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν - ολόκληρη η τιμή του ταξιδιού εάν έχει ήδη πληρωθεί, καθώς και οι προκαταβολές - προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για πελάτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών.

Το DRSF είναι πλέον υπεύθυνο για την επεξεργασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σε στενή συνεργασία με τον επηρεαζόμενο διοργανωτή. Αυτό σημαίνει ότι το DRSF είναι υπεύθυνο, αφενός, για την επιστροφή της τιμής ταξιδιού που καταβλήθηκε στους επηρεαζόμενους πελάτες και, αφετέρου, για κάθε απαραίτητο επαναπατρισμό των επισκεπτών.

Αρνητική εξέλιξη και για Κύπρο

«Πρόκειται οπωσδήποτε για μία αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό της χώρας μας, καθώς έρχεται σε μία περίοδο που επιχειρούσαμε ενδυνάμωση της Γερμανικής αγοράς και επιπρόσθετα επειδή κάθε απώλεια πλέον μετρά λόγω και των πιέσεων που δέχεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία ευρύτερα», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Επισημαίνει παράλληλα ότι, ο όγκος των απωλειών σε επίπεδο συνολικών αφίξεων για τον τουρισμό της Κύπρου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

«Είναι όμως σίγουρα σοβαρή απώλεια για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είχαν συνεργασία με τον συγκεκριμένο Οργανωτή Ταξιδιών», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμα ότι το Υφυπουργείο είναι σε επικοινωνία με τους συνδέσμους ξενοδόχων, και από κοινού προβαίνουν σε ακριβή εκτίμηση και διαχείριση της κατάστασης.

Περαιτέρω ο Υφυπουργός αναφέρει ότι τα οικονομικά προβλήματα του συγκεκριμένου ομίλου ήταν γνωστά στην τουριστική κοινότητα, αν και τον περασμένο Απρίλιο δόθηκαν ελπίδες για εξομάλυνση των προβλημάτων, συνέπεια της πιθανής εισόδου μίας γνωστής αμερικανικής κοινοπραξίας επενδυτών στον όμιλο. Ωστόσο, προσθέτει, για μία σειρά από λόγους αυτό δεν είχε θετική κατάληξη.

Επηρεάζονται 160 ξενοδοχεία στην Κύπρο από κλείσιμο FTI

Γύρω στις 30.000 είναι οι τουρίστες που θα έρχονταν στην Κύπρο και επηρεάζονται από την αίτηση πτώχευσης του γερμανικού ταξιδιωτικού παρόχου FTI. Συνεπακόλουθα, επηρεάζονται γύρω στα 160 ξενοδοχεία αλλά και άλλες επιχειρήσεις, όπως υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο που συνεργάζονταν με τον Όμιλο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ACΤTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Ο κ. Ρουσουνίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για έναν «όμιλο κολοσσό» στη Γερμανία αλλά και σε άλλες γερμανόφωνες αγορές, που έφερνε κόσμο στην Κύπρο, εκτός από Γερμανία και από Πολωνία, Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία.

«Φαίνεται ότι φέτος περιμέναμε να φέρει γύρω στους 30.000 τουρίστες στο νησί μας, οι οποίοι θα διέμεναν σε 160 διαφορετικά ξενοδοχεία», ανέφερε.

Σημείωσε ότι ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος, αλλά επισήμανε ότι η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, «γιατί έρχεται να προστεθεί σε όλες τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», κάνοντας αναφορά στον πόλεμο στο Ισραήλ, στην οικονομική ύφεση στη Μεγάλη Βρετανία, στις εκλογές στις 4 Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είναι μια χρονιά στην οποία θα ξαναδοκιμαστεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας και ευελπιστούμε ότι θα δείξει για ακόμα μια φορά την ανθεκτικότητά της», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ACΤTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, είπε ότι η εξέλιξη «σαφέστατα είναι αρνητική για τη βιομηχανία» και οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη δημιουργεί μία ανησυχία.

«Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι ο άμεσος επηρεασμός της τουριστικής βιομηχανίας θα είναι σε μικρό βαθμό, τουλάχιστον στις αφίξεις πελατών», είπε. Οι λόγοι, ανέφερε, είναι ότι από τη μία «τα νούμερα μας από τη γερμανική αγορά, όπου κυρίως δραστηριοποιούταν ο συγκεκριμένος διοργανωτής είναι μικρά, κατ’ αναλογία με άλλες χώρες», αναφέροντας, ενδεικτικά, ότι όλοι οι Γερμανοί τουρίστες στην Κύπρο ανέρχονται στις 200.000 ετησίως. Ένας δεύτερος λόγος, ανέφερε, είναι το ότι υπάρχουν πολλοί διοργανωτές ταξιδιών στη Γερμανία και, επομένως, σε απόλυτους αριθμούς, είναι μικρά τα νούμερα.

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζονται τα ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο που συνεργάζονταν με τον όμιλο, απάντησε ότι ο όμιλος είχε και γραφείο στην Κύπρο, οι οποίοι επηρεάζονται πιο άμεσα. Επιπλέον, είπε ότι ο όμιλος είχε κι άλλους συνεργάτες στο νησί, πέραν των ξενοδοχείων, εταιρείες μεταφορών, αλλά και άλλα ταξιδιωτικά γραφεία που συνεργάζονταν. «Εκεί υπάρχει ένα θέμα με ποσά που εκκρεμούν και εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ειδικά όσον αφορά πληρωμές που εκκρεμούν για υπηρεσίες που έχουν ήδη προσφερθεί», ανέφερε.

7.500 τουρίστες μέσω του ομίλου στην Ελλάδα

Οι τουρίστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω του χρεοκοπημένου ομίλου υπολογίζονται γύρω στους 7.500 σε περίπου 250 ξενοδοχεία.

Οι επισκέπτες αυτοί -σύμφωνα με πληροφορίες- θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν ολοκληρώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς tour operator, όπως τονίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν τη μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, καθώς τα εν λόγω ξενοδοχεία έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI.

Από την περσινή σεζόν οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου ήταν υποψιασμένοι πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδιών. Πληροφορίες του iEfimerida.gr αναφέρουν πως σε περίπου 300 ξενοδοχεία της Ελλάδας, ο FTI οφείλει συνολικά περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Άρα οι 7,5 χιλιάδες ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους με την FTI δεν επηρεάζονται. Θα ολοκληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους. Επίσης, δεν επηρεάζονται ούτε οι ξενοδόχοι, διότι υπήρχε μια φήμη για πτώχευση της εταιρείας και είχαν προπληρωθεί όλα τα πακέτα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν οφειλές περί τα 1,8 εκατ. ευρώ από προηγούμενα έτη, που όμως δεν έχουν να κάνουν με την πτώχευση.

Το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας, έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των τουριστών.

Πάντως, σύμφωνα με το Protothema.gr, σε σχέση με τον οικονομικό αντίκτυπο για τα ελληνικά ξενοδοχεία όπως επισημαίνουν κορυφαίοι τουριστικοί παράγοντες, επί του παρόντος δεν υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση