ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συγκλονίστηκες και εσύ: Τα πιο στυγερά εγκλήματα της 10ετίας (pics)

Οι 10 δολοφονίες που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη

Μαρινέλλα Παναγιώτου

Αισίως φτάνουμε στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και βαδίζουμε προς την τρίτη. Στο μικρό μας νησί, τα ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα, δυστυχώς έγιναν συχνό φαινόμενο, ωστόσο δεν έπαψαν ποτέ να προκαλούν την κοινή γνώμη.

Εγκλήματα πάθους, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, φόνοι από ψυχικά διαταραγμένα πρόσωπα, ή ακόμη και με αφορμή μια απλή ληστεία…

Στις πιο κάτω αράδες, ακολουθεί ρεπορτάζ με τα πιο στυγερά εγκλήματα της δεκαετίας (2010-19).

11 Ιανουαρίου 2010:

Από τις αρχές της δεκαετίας, η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ένα στυγερό έγκλημα… Ο φόνος του επιχειρηματία και διεύνωντος συμβούλου του εκδοτικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης «ΔΙΑΣ» και της τηλεόρασης «Σίγμα», Άντη Χατζηκωστή έρχεται να ταρακουνήσει την κυπριακή κοινή γνώμη στις αρχές του 2010. .

Σε ηλικία 43 ετών, ο επιχειρηματίας δολοφονείται εν ψυχρώ ενώ επέστρεφε από το Συγκρότημα «ΔΙΑΣ» στο σπίτι του. Δύο δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα προσέγγισαν τον επιχειρηματία και από κοντινή απόσταση άνοιξαν πυρ, με τον Άντη Χατζηκωστή να βρίσκει ακαριαίο θάνατο.

Ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή επί της σορού του Άντη Χατζηκωστή, αποφάνθηκε ότι ο θάνατός του επήλθε από δύο τραύματα, ένα στη θωρακική και ένα στη ραχιαία επιφάνεια του κορμού, τα οποία προκλήθηκαν από κυνηγετικό όπλο.

Οι έρευνες στράφηκαν από την πρώτη στιγμή στο επαγγελματικό του περιβάλλον. 

Από τους πρώτους υπόπτους που συνελήφθησαν ήταν ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο οποίος στη συνέχεια αποτέλεσε τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση, καταδεικνύοντας ως δολοφόνο τον Γρηγόρη Ξενοφώντος και τον εαυτό του ως τον οδηγό της μοτοσυκλέτας. Παράλληλα απέδωσε στους Ανδρέα Γρηγορίου, Τάσο Κρασοπούλη και την παρουσιάστρια, αλλά και μέτοχο τότε στο συγκρότημα «ΔΙΑΣ», Έλενα Σκορδέλη, τη συνωμοσία για διάπραξη του φόνου.

Η Σκορδέλη, όπως διαφάνηκε είχε κλείσει το συμβόλαιο θανάτου του Χατζηκωστή, με τον αδερφό της Τάσο Κρασοπούλη, γιατί ηθελαν τη φυσική εξόντωσή του. Αφορμή ήταν η εκδίωξη της Σκορδέλη από τον «Σίγμα», παρ΄ όλο που και οι δύο είχαν δώσει τεράστιο χρηματικό πόσο και ήταν μεγαλομέτοχοι στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.

Σημειώνεται ότι, η Έλενα Σκορδέλη παρουσίαζε πρόγραμμα του «Σίγμα» και στην συνέχεια απολύθηκε επεισοδιακά, αλλά επέστρεψε στο κανάλι και μάλιστα ως μέτοχος. Πολλοί αναρωτήθηκαν πού βρήκε τα χρήματα, οι περισσότεροι πίστευαν ότι πίσω της υπήρχαν άλλοι κρυφοί μέτοχοι, και ότι τα χρήματά της  δεν είχαν προέλθει από την πώληση χωραφιών.

Σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή, κίνητρο για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή ήταν οι διαφορές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα» Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη με τον Άντη Χατζηκωστή, οι οποίες ενισχύθηκαν με τον ισχυρισμό του Χατζηγεωργίου ότι συμμετείχε σε ραντεβού στο σπίτι του Κρασοπούλη, στο οποίο συμφωνήθηκε το συμβόλαιο θανάτου και η εκτέλεση του εγκλήματος. Μετά από τρία χρόνια με έντεκα χιλιάδες σελίδες πρακτικών και πέραν των 900 τεκμηρίων, η δίκη φτάνει ενώπιον της τελικής της απόφασης.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, Έλενα Σκορδέλη, Τάσος Κρασοπούλης, Ανδρέας Γρηγορίου και Γρηγόρης Ξενοφώντος καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σημειώνεται ότι το φονικό όπλο δεν είχε εντοπιστεί με τον δικαστή Νικόλαο Σάντη διαβάζοντας την αιτιολόγηση της ετυμηγορίας να αναφέρει ότι «δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το φονικό όπλο».

13 Δεκεμβρίου 2011:

Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα, με θύματα 24χρονη εγκυμονούσα και το 3 ετών κοριτσάκι της, διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στην Πάφο.

Γύρω στις 2:30 μ.μ. της 13ης Δεκεμβρίου, εντοπίστηκε σε παραθαλάσσια περιοχή στη Γεροσκήπου στην Πάφο, αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν αναίσθητο πρόσωπο.

Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για την 24χρονη, Yulia Oboroc, από τη Μολδαβία, η οποία είχε καταγγελθεί στην Αστυνομία ως ελλείπουσα τα ξημερώματα της προηγούμενης ημέρας, μαζί με την τρίχρονη κόρη της.

Μέλη της Αστυνομίας, καθώς και ο ιατροδικαστής, Νικόλας Χαραλάμπους, μετέβησαν στη σκηνή όπου από εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η 24χρονη δέχθηκε δύο πυροβολισμούς με πιστόλι στο στήθος.

Από περαιτέρω εξετάσεις που έγιναν στη σκηνή, εντοπίστηκε νεκρό και το τρίχρονο κοριτσάκι της μέσα στη θάλασσα, σε κοντινή απόσταση από τη μητέρα του.

Σημειώνεται ότι η 24χρονη ήταν στον 4o μήνα της εγκυμοσύνης της.

Για την δολοφονία της καταδικάστηκε σε ισόβια από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο της Πάφου, ο κομμωτής, Θεόδωρος Θεοφάνους, ο οποίος συζούσε μαζί της τα τελευταία τρία χρόνια, μετά το χωρισμό της 24χρονης με τον πατέρα της κορούλας της.

Οι ιατροδικαστές που εξέτασαν το πτώμα του παιδιού, αποφάνθηκαν ότι είχε βιαστεί και βασανιστεί πριν από το θάνατό του. Σύμφωνα με την νεκροτομή που διενεργήθηκε στην σορό του άτυχου παιδιού, ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία.

Κίνητρο του στυγερού εγκλήματος, σύμφωνα με το δικαστήριο, ήταν η παθολογική ζήλια αλλά και τα οικονομικά προβλήματα του Θεοφάνους, ο οποίος πλήρωνε τόκους 30.000 ευρώ σε δόσεις σε τοκογλύφους. Η Γιούλια, του είχε υποσχεθεί ότι θα του δάνειζε 300 χιλιάδες ευρώ που θα έπαιρνε δήθεν από τον παππού της και όταν κατάλαβε ότι τον κορόιδευε, εξαγριώθηκε.

Θυμίζουμε μάλιστα ότι, το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για το διπλό έγκλημα, επιβάλλοντάς του ποινή δια βίου φυλάκισης για εκ προμελέτης φόνο της Γιούλιας Οπόροκ και για το φόνο της τρίχρονης Βικτώριας. Δέκα έτη για κατοχή πιστολιού και δέκα έτη για κατοχή εκρηκτικών υλών.

Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ενώ έκρινε αξιόπιστη την κατάθεση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, ο οποίος είχε οδηγήσει την Αστυνομία στο όπλο του φόνου, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του Θεοφάνους στις Φυλακές και του εκμυστηρεύτηκε λεπτομέρειες για το έγκλημα.

23 Ιουνίου 2012 – 23 Ιουνίου 2016:

Από τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινή γνώμη, ήταν το πενταπλό φονικό που διαπράχθηκε στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα στις 3:30 τα ξημερώματα της 23 Ιουνίου 2012.

Νεκροί από σφαίρες έπεσαν οι, Γιώργος Γεωργίου άλλως Σατανάς, 35 ετών από το Παραλίμνι, πατέρα 3 παιδιών, Φίλιππος Λουκαϊδη, 33 ετών από τη Λευκωσία, Μάριος Καραολή, 28 ετών επίσης από τη Λευκωσία καθώς και δύο πρόσωπα από τη Ρουμανία. Οι πέντε, ήταν φρουροί του επιχειρηματία Φάνου Καλωψιδιώτη.

Ο θάνατος των τριών  επιβαινόντων ήταν ακαριαίος. Τα άλλα δύο θύματα υπέκυψαν στα τραύματα τους κατά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Η γκανγκστερική εκτέλεση, αποδόθηκε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αμέσως μετά το αιματοκύλισμα την σκηνή περικύκλωσαν τουρίστες, οι οποίοι σε κατάσταση σοκ, αναρωτιούνταν τι συνέβη.

Για την υπόθεση, συλλαμβάνονται από την Αστυνομία ως ύποπτοι οι Ελλαδίτες Δημήτρης Μαμαλικόπουλος και Αναστάσιος Τσεχιλίδης. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο, τους επιβάλλει την μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στα κυπριακά δικαστικά χρονικά. Οι δύο καταδικάστηκαν σε πέντε φορές ισόβια, μια για κάθε θύμα της αιματηρής επίθεσης.

Ενώπιον δικαστηρίου αποκαλύφθηκε ότι ο Μαμαλικόπουλος, ήταν ο εκτελεστής των πέντε φρουρών και γνωστός στις ελληνικές Αρχές για τη συμμετοχή του σε αντιεξουσιαστικούς κύκλους των Αθηνών. Συνεργός του ο Τσεχιλίδης.

Στις 20 Ιουνίου 2014, δηλαδή, μόλις τρεις μέρες προτού συμπληρωθούν δύο χρόνια από το πενταπλό φονικό που συγκλόνισε την Κύπρο, ο πατέρας του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη, Γιαννής, πέφτει νεκρός από σφαίρες αγνώστων στο ράντζο που διατηρούσε στον δρόμο Αγίας Νάπας-Παραλιμνίου.  

Ακριβώς, τέσσερα χρόνια μετά, στις 23 Ιουνίου 2016, ακόμη μια μαζική δολοφονία στην Αγία Νάπα, έρχεται για να συγκλονίσει.

Στόχος αυτή τη φορά ήταν ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ο Φάνος Καλοψιδιώτης.

Ο επιχειρηματίας, όταν δέχθηκε τα δολοφονικά πυρά, συνέτρωγε σε ταβέρνα μαζί με το ζεύγος Χατζηευθυμίου και τα παιδιά τους.

Οι δύο εκτελεστές πυροβολούν από κοντινή απόσταση και καταφέρνουν να σκοτώσουν τον επιχειρηματία, του αστυνομικού Ηλία και της συζύγου του Σκεύη Χατζηευθυμίου.

Επίσης, κατά την ρίψη των πυροβολισμών, νεκρός πέφτει και ο ένας από τους δύο εκτελεστές, ο Yani Vogli. Ο δεύτερος, ο Alex Burrelli, παραμένει μέχρι σήμερα στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων από την κυπριακή Αστυνομία και την Interpol.

Για την υπόθεση του τετραπλού φονικού καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έξι πρόσωπα: Ο ιδιοκτήτης νυκτερινού κέντρου στην Αγία Νάπα, Παναγιώτης Πεντάφκας, ο φρουρός ασφαλείας του δολοφονηθέντος Φάνου Καλοψιδιώτη  Loy Dejan, ο Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπένης και η φίλη του Σοφία Γρηγορίου. Επίσης, ο Χαράλαμπος Ανδρέου, 32 χρόνων και η Σωτήρα Νεοφύτου, 30 χρόνων.

Οι τρεις πρώτοι, καταδικάστηκαν σε ποινή τέσσερις φορές ισόβια, ενώ η Σοφία Γρηγορίου σε 12 μήνες φυλάκιση.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε ποινή δια βίου φυλάκισης στον Χαράλαμπο Ανδρέου, 32 χρόνων, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή στις 20 κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούσαν μεταξύ άλλων το φόνο των Φάνου Θεοφάνους Καλοψιδιώτη, Ηλία και Σκεύης Χατζηευθυμίου και του Αλβανού εκτελεστή Yani Vogli.

Στη Σωτήρα Νεοφύτου, σύντροφο του Ανδρέου, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών, αφού κρίθηκε ένοχη, κατόπιν δικής της παραδοχής, στην κατηγορία της συνέργειας μετά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

6 Μαΐου 2015:

Το πρωί της 7ης Μαίου 2015, εντοπίστηκαν σε παράγκα, που βρίσκεται σε χωράφι, σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού, τα πτώματα της Κυριακής Γεωργίου, 79 ετών και του Σάββα Γεωργίου, 74 ετών και οι δύο από τον Άγιο Ιωάννη Αγρού.

Τα πτώματα των δύο εντοπίστηκαν από γείτονά τους, ο οποίος τους αναζητούσε τις τελευταίες δύο μέρες, αφού απουσίαζαν αδικαιολόγητα από το σπίτι τους.

Τη σκηνή επισκέφθηκαν μέλη της Αστυνομίας και ιατροδικαστές, οι οποίοι διενήργησαν αυτοψία και όπως διαπιστώθηκε, οι θανόντες έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο.

Για την υπόθεση συνελήφθη ο 30χρονος ανιψιός του ζεύγους, μετά από αξιολόγηση μαρτυριών από την Αστυνομία, ότι παρουσίαζε αντιδραστική συμπεριφορά προς όλη την οικογένεια, λόγω των σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και για τα οποία είχε νοσηλευθεί στο παρελθόν στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Το φονικό όπλο εντοπίστηκε στο πατρικό σπίτι του 30χρονου και, όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για το υπηρεσιακό όπλο του 33χρονου θηροφύλακα αδελφού του.

Σημειώνεται ότι αρχικά  ήταν αντιμέτωπος με πέντε συνολικά κατηγορίες, φόνου εκ προμελέτης, κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου κατηγορίας β΄ καθώς και κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, μεταφέρθηκε στις κεντρικές φυλακές όπου θα παραμείνει υπό κράτηση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Στην πορεία της εκδίκασης της υπόθεσης αντικαταστάθηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας την οποία και παραδέχτηκε ο κατηγορούμενος.

Ο 30χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκισης από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού.

14 Οκτωβρίου 2015:

Συγκλόνισε το Παγκύπριο το φονικό που διαπράχθηκε στην Παραμύθα με θύτη τον 71χρονο, Τιμολέοντα Θεμιστοκλέους και θύμα τον 20χρονο γιο του, Οδυσσέα.

Το φονικό σημειώθηκε μετά από διαπληκτισμό θύτη και θύματος, στην αυλή της οικίας τους, όταν ο 20χρονος αρνήθηκε να επιστρέψει τα κλειδιά του αυτοκινήτου στον 71χρονο, καθώς τα χρειαζόταν για να μεταβεί στο στρατόπεδο όπου υπηρετούσε. Ο πατέρας πήρε τότε το κυνηγετικό όπλο από το υπνοδωμάτιο του και επέστρεψε, πυροβολώντας θανάσιμα τον 20χρονο, μπροστά στα έντρομα μάτια του μεγαλύτερου γιου του, που προσέτρεξε να δει τι συμβαίνει.

Ακολούθησε συμπλοκή πατέρα και μεγαλύτερου γιου, ο οποίος κατάφερε να του αποσπάσει το όπλο και να τον κτυπήσει στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να χρειαστεί να νοσηλευτεί για κάποιο διάστημα στο Νοσοκομείο Λεμεσού και στο Κέντρο Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Παρά τα αδιάσειστα στοιχεία και μαρτυρίες που υπήρξαν εναντίον του, ο Τιμολέοντας Θεμιστοκλέους παρέμενε σταθερός στη θέση πως δεν πυροβόλησε το γιο του, δίνοντας διαφορετικές εκδοχές κατά τη διάρκεια της δίκης, τις οποίες το δικαστήριο έκρινε αβάσιμες και αντικρουόμενες.

Μάλιστα, δεν δίστασε να ισχυριστεί πως ο γιος του Αλέξανδρος Θεμιστοκλέους, που ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, ήταν αυτός που πυροβόλησε τον άλλο γιο του μετά από τσακωμό που είχαν.

Στις 11 Απριλίου 2018, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού την ποινή του 71χρονου πατέρα κρίνοντάς τον ένοχο στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 10 ετών στον Τιμολέοντα Θεμιστοκλέους. Μάλιστα επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος είναι άτομο σκληρό και αδίστακτο που δεν δίστασε να εμπλέξει και τον άλλο του γιο στην υπόθεση.

Η οικογένεια του 20χρονου δολοφονηθέντα, έκρινε λανθασμένη την απόφαση του Κακουργιοδικείου και άσκησε έφεση με την Νομική Υπηρεσία, για την ποινή που επιβλήθηκε στον πατέρα του Οδυσσέα. Το Ανώτατο στην απόφαση του, υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ο περί φυλακών νόμος και η μείωση της ποινής του κάθε κατηγορούμενου και ως εκ τούτου στη συγκεκριμένη περίπτωση η ποινή στον καταδικασθέντα, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 15 χρόνια.

1 Νοεμβρίου 2015:

Γύρω στις 7 μ.μ. το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου 2015, εντοπίστηκε νεκρή στο διαμέρισμα της στη Λάρνακα, η 35χρονη Daniela Rosca, από τη Μολδαβία. Την άτυχη γυναίκα εντόπισε 35χρονη φίλη της, η οποία την αναζητούσε από το πρωί εκείνης της ημέρας.

Μέλη της Αστυνομίας και ιατροδικαστής, μετέβησαν στη σκηνή, όπου διενήργησαν εξετάσεις και αυτοψία αντίστοιχα. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός της, επήλθε μεταξύ των ωρών 9:30 π.μ. – 12:30 μ.μ. της 1ης Νοεμβρίου.

Στις 2/11, διενεργήθηκε νεκροτομή στο σορό της 35χρονης, όπου διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος της προήλθε από ασφυξία συνεπεία εισρόφησης αίματος και βαρύτατης κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, που οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια.

Για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί οι Πλάμεν Πέλοβ και Ντάνιελ Σλάβτσεβ από τη Βουλγαρία, σε ποινές φυλάκισης 13 και 10 χρόνων αντίστοιχα. Οι δύο Βούλγαροι κατηγορήθηκαν ότι παράνομα επέφεραν τον θάνατο στη Ντανιέλα Ρόσκα, χρησιμοποιώντας σωματική βία, δένοντας δηλαδή το θύμα πισθάγκωνα και προκαλώντας της με κλωτσιές τραύματα, τα οποία της επέφεραν το θάνατο αρκετές ώρες αργότερα, μετά την αποχώρησή τους από το διαμέρισμα.

Οι δύο κατηγορήθηκαν επίσης για ληστεία των δύο κινητών της τηλεφώνων και το ipad αξίας 1500 ευρώ, τα οποία οι δράστες έκαψαν και έθαψαν στο Δάσος της Κόσιης.

Επίσης το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε ποινή φυλάκισης στον Παναγιώτη Αλεξάνδρου, 27 χρόνων, από τα Λιβάδια Λάρνακας, ο οποίος κατηγορήθηκε ως ο ιθύνων νους αναφορικά με το φόνο της Ντανιέλα Ρόσκα από τη Μολδαβία. Συγκεκριμένα στον Παναγιώτη Αλεξάνδρου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, 5 χρόνων στην κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, 6 χρόνων στην κατηγορία της διάρρηξης κατοικίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, 3 χρόνων στην κατηγορία της κλοπής από κατοικία και 15 χρόνων στην κατηγορία της περιαγωγής σε κατάσταση ανικανότητας για αντίσταση με σκοπό διάπραξης κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Οι ποινές συντρέχουν και άρχισαν από τις 28/6/2016 που ο κατηγορούμενος τελούσε υπό κράτηση.

Στην απόφαση του δικαστηρίου, αναφέρθηκε πως υπό τα περιστατικά της κρινόμενης περίπτωσης ο 27χρονος τότε, «ήταν το πρόσωπο που όχι μόνο προήγαγε τους άλλους καταδικασθέντες Plamen Pelov και Daniel Slavchev από τη Βουλγαρία για να διαρρήξουν το διαμέρισμα του θύματος και να το κλέψουν, αλλά τους παρότρυνε επιπρόσθετα δίνοντας ρητές και σαφείς οδηγίες στον Plamen Pelov να αρπάξουν, να κτυπήσουν και να δέσουν το θύμα εάν χρειαζόταν ώστε να επιτύχουν τον παράνομο σκοπό τους».

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν σε δικαστική διαδικασία, ο Pelov, ένας εκ των καταδικασθέντων, τοποθέτησε GPS ύστερα από οδηγίες του Παναγιώτη Αλεξάνδρου στο αυτοκίνητο της Ντανιέλα, προκειμένου να παρακολουθείται ώστε να καταφέρει να μπει στο διαμέρισμα της όταν αυτή απουσίαζε, για να πάρει τα χρήματα και τα κοσμήματα που, όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, έκλεψε από το σπίτι του πατέρα του.

25 Νοεμβρίου 2015:

Στις 24/5/2017 καταδικάζεται σε 35 χρόνια φυλάκισης από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού, ο Χρίστος Θωμά για το τριπλό φονικό που διαπράχθηκε στη Λεμεσό στις 25 Νοεμβρίου του 2015, με θύματα τους Κωνσταντίνο και Παράσχο Ντορζή, 19 και 21 ετών, και τον 24χρονο Αιμίλιο Μιλτιάδους.

Διαπληκτισμός που κατέληξε σε τρεις φόνους… Όπως είχε ειπωθεί, ενώπιον δικαστηρίου από μάρτυρα, ο Θωμά μαζί με τα τρία θύματα, είχαν έρθει σε διαπληκτισμό έξω από την ταβέρνα του πατέρα του και στην συνέχεια ο πρώτος τους καταδίωξε κρατώντας μαχαίρι, καταφέρνοντας να τους σκοτώσει.

Αρχικά, το Κακουργιοδικείο Λεμεσού, είχε κρίνει ένοχο τον Θωμά, μόνο στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας, προκαλώντας αντιδράσεις από τις οικογένειες των θυμάτων. «Δεν αποδεικνύεται η προμελέτη στην υπόθεση αλλά θυμός και εκνευρισμός που ήταν τόσο μεγάλος που δεν επέτρεψαν στον κατηγορούμενο να σκεφτεί το αποτέλεσμα των πράξεων του» είχε αναφερθεί στην απόφαση.

Η Γενική Εισαγγελία κατέθεσε έφεση στην συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου, με το Ανώτατο να ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση.

Στις 26 Ιουνίου 2019, το Ανώτατο που ανέτρεψε την πρωτόδικη υπόθεση, του επέβαλε ποινή τρις ισοβίων δεσμών, με τις ποινές να είναι διαδοχικές.

Μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν ενώπιον δικαστηρίου, με όσα δήλωσαν, προσπάθησαν να εξηγήσουν την βίαιη πλευρά του Θωμά. Ο καταδικασθέντας είχε εξεταστεί και από Ψυχίατρο ο οποίος αποφάνθηκε ότι «Δεν παρουσιάζει στοιχεία ψυχωσικής διαταραχής, όπως παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, παρανοϊκή σκέψη. Χωρίς ιδιαίτερη διαταραχή του συναισθήματος, δεν διαπιστώθηκε κλινικά σημαντική ψυχική διαταραχή, έχει ακέραιη κριτική ικανότητα και νοημοσύνη, μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού».

Σημειώνεται ότι, μετά το στυγερό έγκλημα, ο Θωμά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στο δικαστήριο, ενημερώθηκε για τους φόνους από το διαδίκτυο και προσπάθησε να διαφύγει μέσω κατεχομένων, ωστόσο μετάνιωσε και επέστρεψε.

19 Απριλίου 2018:

Έγκλημα του πρόσφατου παρελθόντος που σίγουρα θα μείνει αποτυπωμένο στην μνήμη όλης της κοινής γνώμης για πολλά χρόνια… Η διπλή δολοφονία του ζεύγους Χατζηγεωργίου μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, στην παρουσία μάλιστα και του 15χρονου γιου τους.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν λίγες ημέρες μετά την διάπραξη του στυγερού εγκλήματος τέσσερα νεαρά πρόσωπα. Ο 33χρονος Λοΐζος Τζιωνής, ο ετεροθαλής αδελφός του, Λευτέρης Σολωμού, 23 ετών η συμβία του Τζιωνή, Σάρα Σιαμς 22 ετών και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος, επίσης 22 ετών. Οι τρεις πρώτοι έχουν ήδη καταδικαστεί ενώ ο Χατζηξενοφώντος αναμένεται να ακούσει την ποινή του, τον Ιανουάριο του 2020. Σημειώνεται ότι δεν έχει παραδεχθεί καμία από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Ο Λοΐζος Τζιωνής, που όπως αποδείχθηκε ήταν το πρόσωπο που δολοφόνησε το ζεύγος με μαχαίρι καταδικάστηκε στις 31 Ιουλίου 2019 σε δις ισόβια, που θα εκτίσει διαδοχικά, μετά από παραδοχή του σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Θυμίζουμε ότι προηγουμένως, άλλαζε συνεχώς την απάντησή του στις κατηγορίες από παραδοχή σε μη παραδοχή.

Στον ετεροθαλή αδελφό του Τζιωνή και στην συμβία του, επιβλήθηκαν 6 και 4 χρόνια αντίστοιχα. Η Σιαμς καταδικάστηκε έπειτα από παραδοχή της για την κατηγορία της συνωμοσίας για ληστεία και αναστάλθηκαν εναντίον της οι υπόλοιπες κατηγορίες, ενώ αργότερα και ο Λευτέρης, μετά από παραδοχή του, καταδικάστηκε για ληστεία, νυχτερινή διάρρηξη και κατοχή επιθετικών οργάνων, οι υπόλοιπες κατηγορίες αναστάλθηκαν.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως αυτά ακούστηκαν στο Δικαστήριο, ο Λοΐζος Τζιωνής ήταν το πρόσωπο που σκότωσε τον Γιώργο Χατζηγεωργίου, ο οποίος ήταν καθηγητής σε ιδιωτική σχολή στην Λευκωσία και την Ντίνα Σεργίου, υπαλλήλου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Αφορμή των δολοφονιών, ήταν η διάρρηξη και η κλοπή χρηματοκιβωτίου από το σπίτι του ζεύγους στην οδό Ζαλόγγου, όπου ο Τζιωνής είχε επισκεφθεί ξανά μερικά χρόνια προηγουμένως για να εκτελέσει τεχνικές εργασίες στην οικία και είχε δει.

Οι φόνοι του ζεύγους διαπράχθηκαν, ενώ ο 15χρονος γιος τους βρισκόταν εντός της οικίας και κοιμόταν στο υπνοδωμάτιό του, ενώ στην συνέχεια, ο Τζιωνής και ο Χατζηξενοφώντους που εισήλθε αργότερα στο σπίτι, τον έκλεισαν σε αποθήκη.

Ο Λευτέρης Σολωμού και η Σάρα Σιαμς, που γνώριζαν για πρόθεση του Τζιωνή για ληστεία, επρόκειτο να μεταβούν με αυτοκίνητο να παραλάβουν τους δύο από την οδό Ζαλόγγου μετά την διάπραξη του εγκλήματος.

Ο Λοΐζος Τζιωνής και η Σάρα Σιαμς εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Αγία Νάπα, στις 25 Απριλίου 2018. Οι υπόλοιποι δύο, συνελήφθησαν αφού τους ενέπλεξε στην υπόθεση ο Τζιωνής.

Σύμφωνα με την νεκροτομή που διενεργήθηκε επί των σορών των θυμάτων από την Ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου, ο άτυχος 60χρονος έφερε 25 με 30 μαχαιριές από τον λαιμό μέχρι τα πόδια, ενώ στο σώμα της 59χρονης εντοπίστηκαν 10 τραύματα στο λαιμό και τον θώρακα, με το θάνατο τους να προέρχεται από αιμορραγικό σοκ, από πολλαπλές θλαστικές ρήξεις οργάνων, από τέμνον και νήσσον όργανο.

Στις σορούς των δύο θυμάτων διενεργήθηκε και δεύτερη νεκροτομή από την Χαρά Σπηλιοπούλου, Ιατροδικαστή από την Ελλάδα και στην παρουσία της Ελένης Αντωνίου και του ιδιώτη Ιατροδικαστή, Μάριου Ματσάκη. Η δεύτερη νεκροτομή, κατέδειξε έντεκα μαχαιριές στην 59χρονη Ντίνα Σεργίου και είκοσι πέντε στον 60χρονο Γιώργο Χατζηγεωργίου.

Θυμίζουμε ότι, προσωπικά αντικείμενα του Λοΐζου Τζιωνή και το φονικό μαχαίρι εντοπίστηκαν σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του άτυχου ζεύγους.

6 Νοεμβρίου 2018:

Από τα πιο συγκλονιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Κύπρο, ήταν ο φόνος ενός 9χρονου κοριτσιού από την Ρουμανία από το χέρι του 13χρονου αδελφού της…

Το ΤΑΕ Λάρνακας ειδοποιήθηκε γύρω στις πέντε το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου για μαχαιρώματα σε σπίτι στην Οδό Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου στη περιοχή Αγιος Ιωάννης στη Λάρνακα, όπου διέμενε άνδρας από την Ρουμανία, με τα δύο ανήλικα παιδιά του.

Ο 13χρονος, στη παρουσία παιδοψυχολόγου και κοινωνικής λειτουργού ο παραδέχθηκε ότι αυτός σκότωσε την 9χρονη αδελφή του, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τους λόγους που «όπλισαν» το χέρι του. Ωστόσο, όπως διαφάνηκε στην συνέχεια, τα δύο ανήλικα παιδιά, είχαν καβγαδίσει προτού σημειωθεί το μοιραίο.

Στην συνέχεια, εναντίον του ανήλικου, ο οποίος σημειώνεται ότι ήταν ποινικά ανεύθυνος, εκδόθηκε διάταγμα υποχρεωτικής νοσηλείας και μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Ο ανήλικος, επέστρεψε στις 7/11/2019 στην κατοικία όπου διέμενε μαζί με τον πατέρα του πριν το τραγικό συμβάν, αφού προηγουμένως το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε την αίτηση των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών για ανανέωση της κράτησης του 14χρονου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για άλλους τρεις μήνες.

Ο μικρός, βρέθηκε μετέωρος στις αδυναμίες και στις ελλείψεις του κράτους να προσφέρει τις κατάλληλες δομές και στήριξη σε ανήλικους παραβάτες.

Ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος της Κύπρου…

Ο κύκλος των πιο στυγερών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Κύπρο, την τελευταία δεκαετία, δεν θα μπορούσε να κλείσει, αν σε αυτά δεν συμπεριλαμβανόταν ο Νίκος Μεταξάς, η δράση του οποίου άφησε αποσβολωμένη την κυπριακή κοινή γνώμη για βδομάδες.

14 Απριλίου 2019 - Σε κινητοποίηση τίθενται οι Αρχές, μετά από πληροφορία από τουρίστες ότι εντοπίστηκε πτώμα σε φρεάτιο στο λατομείο του Μιτσερού. Το πτώμα ήταν σε κατάσταση σαπωνοποίησης και δεμένο χειροπόδαρα. Για την ανάσυρσή του από το φρεάτιο προέκυψαν δυσκολίες, ωστόσο έγινε κατορθωτή στην συνέχεια. Επρόκειτο για την 38χρονη Μαρί Ρόουζ από τις Φιλιππίνες της οποίας είχαν χαθεί τα ίχνη της μαζί με την 6χρονη κορούλα της, στις 5/5/2018.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια…

Αρχικά για την υπόθεση είχε συλληφθεί ο πρώην συμβίος της 38χρονης, από την Ρουμανία, ωστόσο στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και συνελήφθησαν δύο Ε/κ αξιωματικοί του Στρατού.

Εν τέλει, μετά από εξετάσεις, η Αστυνομία καταλήγει στην σύλληψη του Νίκου Μεταξά, ενός εκ των δύο Ε/κ αξιωματικών, αφού προέκυψαν στοιχεία εναντίον του, με τον δεύτερο να αφήνεται ελεύθερος.

Ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς, διαπιστώνεται ότι είχε δημιουργήσει προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα «Ορέστης» και συνομιλούσε τόσο με την Μαρί Ρόουζ, όσο και με άλλες γυναίκες, έχοντας απώτερο σκοπό.

Στις 19 Απριλίου ο Μεταξάς, παραδέχεται τον φόνο της Μαρί Ρόουζ και της 6χρονης κόρης της, λέγοντας ότι το άψυχο σώμα του παιδιού, το πέταξε στην λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου.

Στις 20 Απριλίου, δίνεται πληροφορία για εντοπισμό κι άλλης γυναίκας εντός του φρεατίου όπου βρέθηκε η Μαρί Ρόουζ. Πρόκειται για την Arian Palanas επίσης από τις Φιλιππίνες, τον φόνο της οποίας ομολογεί μια ημέρα αργότερα ο 35χρονος.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα, στις 25 Απριλίου εντοπίζεται πτώμα σε λάκκο στο πεδίο βολής της Ορούντας. Επρόκειτο για την Asmita Khadka Bista, 30 ετών από το Νεπάλ.

Την ημέρα που εντοπίστηκε και το τρίτο πτώμα, ο Νίκος Μεταξάς αποφασίζει να ομολογήσει τα πάντα για την αδίστακτη δράση του. Ζήτησε από τους ανακριτές μολύβι και χαρτί και έγραψε όσα είχε διαπράξει.

Αφού παραδέχθηκε τους φόνους της Ρόουζ και της 6χρονης Σιέρρα, όπως και των Παλάνας και Ασμίτα, ομολογεί ακόμη τρεις δολοφονίες… Της 36χρονης Livia από τη Ρουμανία, της 8χρονης κόρης της Elena Natalia και της 29χρονης Maricar. Ο Μεταξάς αναφέρει ότι πέταξε τα πτώματά τους, τα οποία τοποθέτησε σε βαλίτσες μέσα στην Κόκκινη Λίμνη του Μιτσερού.

Για την υπόθεση, έφτασαν στην Κύπρο μέχρι και εμπειρογνώμονες της Scotland Yard για να συνδράμουν στο έργο των ανακριτών του ΤΑΕ Λευκωσίας.

Στις 28 Απριλίου εντοπίζεται η πρώτη βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη, ενώ στις 5 Μαϊου ανασύρεται και η δεύτερη. Στην Κόκκινη Λίμνη ολοκληρώνονται οι έρευνες στις 4 Ιουνίου όταν ανασύρθηκε και η τρίτη βαλίτσα. Σημειώνεται ότι και στις τρεις είχε τοποθετηθεί τσιμεντομπλοκ.

Ο τραγικός επίλογος γράφεται στην Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο στις 12 Ιουνίου, όταν εντοπίζεται σε κατάσταση σαπωνοποίησης το άψυχο σωματάκι της 6χρονης Σιέρρα.

Συνολικά τα θύματα του Νίκου Μεταξά ήταν 7: η Mary Rose 38 ετών από τις Φιλιππίνες, η κορούλα της Sierra Graze 6 ετών, η Arian Palanas Lozano 28 ετών από Φιλιππίνες, η Maricar Valdez Arquila 29 ετών επίσης από Φιλιππίνες, η Asmita Khadka Bista 30 ετών από το Νεπάλ η Livia Florentina Bunea 36 ετών από Ρουμανία και η κόρη της Elena Natalia Bunea 8 ετών.

Στις 24 Ιουνίου, ο Νίκος Μεταξάς οδηγείται για πολλοστή φορά ενώπιον δικαστηρίου, αυτή την φορά για επιβολή ποινής. Προηγουμένως παρουσιαζόταν για ανανεώσεις προσωποκρατήσεις αφού οι έρευνες ήταν σε εξέλιξη και ήταν σαρωτικές.

Ο Νίκος Μεταξάς καταδικάζεται σε 7 φορές ισόβια, μία για κάθε φόνο. Οι ποινές των δύο παιδιών αποφασίστηκε ότι θα συντρέχουν με τις μητέρας τους, άρα ο 35χρονος θα εκτίσει ποινή πέντε φορές ισοβίων.

Ενώπιον δικαστηρίου, ο Μεταξάς ζήτησε μεταξύ άλλων συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, όμως σημείωσε: «Δε μπορώ να δώσω απάντηση γιατί έφτασα ως εδώ. Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω. Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες».

Για την πρωτοφανή υπόθεση του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου στα χρονικά της Κύπρου, υπήρξαν αλυσιδωτές εξελίξεις μετά την κατακραυγή από την κοινωνία, για ευθύνες σε αξιωματούχους για αμέλεια κατά την εξαφάνιση των 7 θυμάτων του Νίκου Μεταξά.

Στις 2 Μαΐου, παραιτείται ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου για λόγους πολιτικής ευθιξίας, ενώ στην συνέχεια, παύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο τότε Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

H Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας διορίζει ποινικούς ανακριτές για τη διεξαγωγή ποινικής και πειθαρχικής ανάκρισης με σκοπό να καταδειχθεί ποιοι ενεπλάκησαν και ποιο ρόλο διαδραμάτισαν στην υπόθεση και αν επέδειξαν και σε ποιο βαθμό ολιγωρία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, παραδίδεται το πόρισμα στον Πρόεδρο της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέα Πασχαλίδη, σχετικά με την έρευνα που διατάχθηκε ώστε να διαφανούν οι παραλείψεις και οι αδυναμίες στον χειρισμό της Αστυνομίας αναφορικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα που δολοφονήθηκαν από τον Νίκο Μεταξά.

Οι ανεξάρτητοι ανακριτές επιρρίπτουν ευθύνες σε 23 αστυνομικούς που βρίσκονταν σε διάφορες βαθμίδες και Τμήματα εκείνο το διάστημα, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχουν ευθύνες σε αστυνομικούς που βρίσκονταν τότε σε υψηλότερες βαθμίδες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση