ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σύλληψη 169 παράνομα διαμενόντων στα κατεχόμενα

Τους τελευταίους 9 μήνες

ΚΥΠΕ

Τους πρώτους 9 μήνες του 2023 συνελήφθησαν 169 άτομα που διέμεναν παράνομα στα κατεχόμενα γράφει σήμερα η Γενί Ντουζέν, σημειώνοντας ότι αυτό αναλογεί σε περίπου 2 άτομα την ημέρα. Άλλες 82 συλλήψεις έγιναν μόλις τις 2 πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, προστίθεται.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο 2023 συνελήφθησαν 3 άτομα, τον Μάρτιο 2 άτομα, τον Απρίλιο 5 άτομα, τον Μάιο 23 άτομα, τον Ιούνιο 8 άτομα, τον Ιούλιο 28 άτομα, τον Αύγουστο 18 άτομα, και τον Σεπτέμβριο ως τις 19 του μήνα 82 άτομα. Σύνολο 169 άτομα.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα προαναφερόμενα άτομα, ορισμένα από τα οποία μετέβηκαν στα κατεχόμενα πριν από πολλά χρόνια, διαμένουν παράνομα εδώ και αρκετό διάστημα, ενώ για κάποια από αυτά τα άτομα διαπιστώνεται η παράνομη διαμονή μετά την εμπλοκή τους σε επεισόδια που παρεμβαίνει η "αστυνομία" του κατοχικού καθεστώτος.

Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί απογραφή του πληθυσμού και ότι παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει 12 χρόνια, το θέμα δεν τίθεται στην ατζέντα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός προσδιορίστηκε σε 399 χιλιάδες 727 άτομα και κατανέμεται στις περιοχές ως ακολούθως: Λευκωσία 133.596, Αμμόχωστος 95.673, Κερύνεια 101.114, Μόρφου 24.824, Τρίκωμο 29.998, Λεύκα 14.522.

Ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακανσόι ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ότι ο αριθμός των παράνομων κατοίκων έχει αυξηθεί λόγω της έλλειψης εποπτείας και αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει.

Δήλωσε ότι οι αρμόδιες «αρχές» πρέπει να συνεργαστούν για να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους και πρόσθεσε ότι «από τούδε και στο εξής είτε πρόκειται για φοιτητές πανεπιστημίων είτε για άτομα που εισέρχονται με άδεια εργασίας, το υπουργείο εσωτερικών θα πρέπει να λαμβάνει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, ώστε εντός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου να απελαύνονται όσοι έχουν περιέλθει σε καθεστώς παράνομης διαμονής».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για διενέργεια απογραφής πληθυσμού, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία μιας χώρας και δήλωσε: «Αλλά τι κρίμα, επειδή η κυβέρνηση παράγει βραχυπρόθεσμες λύσεις σε προβλήματα και επειδή δεν σκέφτεται το μέλλον, δεν νιώθει την ανάγκη για εκπόνηση τέτοιων μελετών. Η χώρα χρειάζεται μια πληθυσμιακή πολιτική, αλλά δεν νομίζω ότι η υφιστάμενη κυβέρνηση θα εργαστεί για το θέμα αυτό».

Αναφερόμενη στο θέμα της νέας απογραφής πληθυσμού, η ανεξάρτητη «βουλευτής» Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, η οποία διετέλεσε και «υπουργός εσωτερικών» είπε ότι είναι απαραίτητη, αλλά τόνισε ότι αυτή μπορεί να γίνει με σύγχρονο τρόπο αντί να κλειδώνονται στα σπίτια τους όπως στο παρελθόν. Πρότεινε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση για την ολοκλήρωση των εργασιών για το θέμα αυτό.

Αναφερόμενη στο σύστημα ελέγχου εισόδων εξόδων, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος δεν ελέγχει σε ικανοποιητικό βαθμό, διότι ο προηγούμενος «υπουργός» κατήργησε τις διαδικασίες χορήγησης αδειών μετανάστευσης, παραχώρησε «αμνηστία» ακόμη και σε τουρίστες, αλλά δεν δημιούργησε έναν νέο μηχανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X