ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΤΑΕΠ Λευκωσίας: Ασθενής περίμενε...49 ώρες για να εξεταστεί

Τα προβλήματα των ΤΑΕΠ ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής

ΚΥΠΕ

Σοβαρά προβλήματα και καταγγελίες σχετικά με την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών από τα συμβεβλημένα δημόσια νοσηλευτήρια αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, κάτω από το μικροσκόπιο της οποίας βρέθηκε εκ νέου η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις αναλωσίμων και η έλλειψη ειδικοτεχνικής υποδομής.

Παραμονή ασθενούς στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας μέχρι 49 ώρες

Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι αναφορές του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) και Προϊστάμενου του ΤΑΕΠ Λευκωσίας, Ιωάννη Λεοντίου, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιστατικό που καταγράφηκε στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας και αφορούσε σε ασθενή ο οποίος παρέμεινε μέχρι 49 ώρες στο Τμήμα μέχρις ότου να εξεταστεί και να του παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έχουν δοθεί απαντήσεις από τον ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανέφερε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να στελεχωθούν σωστά με νοσηλευτικό προσωπικό τα ΤΑΕΠ, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση και να επαναξιολογηθεί η κατάσταση σε σχέση με την ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ.

Η Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμμίτση, η οποία ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Υγείας για τις εξελίξεις, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών από συμβεβλημένα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και η εμπειρία για την υποδομή, σημειώνοντας ότι έχουν βελτιωθεί οι όγκοι του κόσμου, που απευθύνεται στα ΤΑΕΠ.

Τόνισε ότι η πανδημία δημιούργησε στρεβλώσεις και πολλά προβλήματα, ωστόσο, πρόσθεσε πως υπάρχουν προοπτικές και δυνατότητες, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Όπως είπε, ο ΟΑΥ θα προβεί σε αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν και θα γίνει προσπάθεια στα πλαίσια του ΓεΣΥ, ώστε να βρεθούν μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες λύσεις.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, έκανε λόγο για κατάχρηση των ΤΑΕΠ από τον κόσμο, σημειώνοντας πως οι πολίτες δεν έπρεπε να καταλήγουν στα ΤΑΕΠ, αλλά να πηγαίνουν στους προσωπικούς τους γιατρούς.

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρη Κούμα, ο οποίος κάλεσε τον κ. Χαριλάου να αποσύρει το σχόλιο του, λέγοντας ότι όταν μιλά κάποιος για «κατάχρηση από ασθενή» πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει επιτέλους οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση να αποδοθούν.

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ αναφέρθηκε στους εν εξελίξει σχεδιασμούς για τη δημιουργία Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά και γυναικολογικά περιστατικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, ενώ έκανε λόγο για «υπεράνθρωπες προσπάθειες» που γίνονται για μετατροπή της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο της Πάφου σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όταν θα αδειάσει.

Απαντώντας στην καταγγελία ότι ασθενής παρέμεινε μέχρι 49 ώρες στο Τμήμα μέχρις ότου εξεταστεί και του παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα, ο κ. Χαριλάου είπε ότι καθημερινά προσέρχονται 100 με 150 άτομα στα ΤΑΕΠ και ότι δεν παρατηρούνται συχνά τέτοια περιστατικά.

Στη συζήτηση και η ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Μάριος Καραϊσκάκης, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα του ιδιωτικού τομέα όπως εντάξει στο ΓεΣΥ τα ΤΑΕΠ, τα οποία λειτουργούν στα διάφορα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

«Εκφράσαμε την ετοιμότητα μας ως Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων για συμμετοχή στην όλη διαδικασία. Πρέπει να μπουν κανονιστικές ρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της οποιασδήποτε νοσηλευτικής μονάδας μπορεί να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει ασθενείς στα ΤΑΕΠ είτε αυτή είναι στα ιδιωτικά ή στα δημόσια», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, ζήτησε άμεσες λύσεις στο πρόβλημα υπερφόρτισης των ΤΑΕΠ, καθώς και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών.

Αναφέρθηκε στις προσλήψεις μη προσοντούχων ιατρών και νοσηλευτών στα ΤΑΕΠ, τονίζοντας πως αν δεν γίνεται σωστή διαλογή των περιστατικών «κινδυνεύουμε να χάσουμε ζωές».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, έκανε λόγο για «χιλιοειπωμένα» προβλήματα, για τα οποία ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα.

Υποστήριξε ότι για τα προβλήματα αυτά δεν φταίνε οι γιατροί, αλλά οι τεχνικοκρατικές διαδικασίες.

Βούληση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για εξεύρεση λύσεων

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο, που είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ και λειτουργεί το ΤΑΕΠ του στα πλαίσια του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα ένα που είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ, αλλά λειτουργεί το ΤΑΕΠ του εκτός ΓεΣΥ και πληρώνει ο κόσμος.

«Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν. Υπάρχει βούληση από τις κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για να αντιμετωπιστεί το θέμα», είπε.

Ανέφερε ακόμα πως ο ΔΗΣΥ ξεκαθαρίζει πως «είναι εδώ με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για να βοηθήσουμε να εξευρεθούν οι λύσεις, ώστε να μην αναμένει και ταλαιπωρείται ο πολίτης και για να μην υπάρχουν οι εύλογες πολλές φορές αντιδράσεις των πολιτών».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι «δυστυχώς για ακόμα μια φορά τα ΤΑΕΠ εκπέμπουν σήμα κινδύνου», προσθέτοντας ότι η δυσλειτουργία που υπάρχει στα Τμήματα αυτά «είναι αποτέλεσμα διόγκωσης χρόνιων προβλημάτων».

«Όπως ακούσαμε από τους αρμόδιους υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα, αναπνευστήρες και σε κλίνες. Επίσης, θέματα υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρατηρούνται σε όλα τα τμήματα σε όλη την Κύπρο. Είναι η πολλοστή φορά που ως ΑΚΕΛ τονίσαμε ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί η επέκταση των τμημάτων Πρώτων Βοηθειών τόσο στη Λεμεσό, όσο και στην Πάφο, αλλά και να ενισχυθούν όλα τα ΤΑΕΠ σε όλη την Κύπρο», είπε.

Η κ. Νικολάου ανέφερε πως «όλα τα ημίμετρα που λαμβάνονται από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, για την τοποθέτηση επιπρόσθετων κλινών, αλλά και την επιστράτευση προσωπικού από θαλάμους προς τα ΤΑΕΠ, δεν επιλύουν ουσιαστικά τα προβλήματα», για να σημειώσει πως «δεν περιποιεί τιμή για το κράτος να ακούγεται μέσα στην Επιτροπή από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ότι υπάρχουν περιστατικά τα οποία μπορεί μα περιμένουν μέχρι και 49 ώρες μέχρι να εξεταστούν».

Κάλεσε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας να αναλάβουν άμεσα ευθύνες και μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε ότι «δυστυχώς παρατηρείται μια μεγάλη αταξία στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και ενώ άπαντες το αντιλαμβάνονται δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο από τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ».

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «κινδυνεύουν ζωές και κανείς δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα».

«Δυστυχώς παρακολουθήσαμε δηλώσεις του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ, οι οποίες παρουσιάζουν το πρόβλημα των ΤΑΕΠ ωσάν να μην υπάρχει. Ενώ ακούσαμε από τον Πρόεδρο των ΤΑΕΠ παγκύπρια να μας αναφέρει ότι δεν υπάρχει ειδικοτεχνική υποδομή, δεν υπάρχουν αναλώσιμα, δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν νοσηλευτές, δεν υπάρχει γραμματειακό προσωπικό, ακούσαμε τον ΟΑΥ να μην έχει πλάνο το τι θα γίνει στο μέλλον, ενώ είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεκαετίες», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη αν και υπήρχε πλάνο στο ΓεΣΥ να ενταχθούν και τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, εντούτοις έχει ενταχθεί μόνο ένα, για να σημειώσει πως τις επόμενες μέρες θα δώσει στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο ετοίμασε ο ίδιος μετά από επίσκεψη σε όλα τα ΤΑΕΠ και στο οποίο όπως έχει πει καταγράφονται «σκηνές απείρου κάλλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση