ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θα καταντήσουμε να βάζουμε «μέσο» στην Κύπρο για το ποιος θα ζήσει;

Προς την πανδημία των ανεμβολίαστων

Στέλλα Μάρκου

Η πανδημία ήρθε και άλλαξε πλήρως την καθημερινότητα των πολιτών ανά το παγκόσμιο. Όλα όσα γνώριζαν είναι πλέον αλλιώτικα και ευχή όλων είναι να «πάρουμε πίσω τη ζωή μας». Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρουσιάζονται από τους επιστήμονες ως η απάντηση στην εν λόγω προσδοκία, ωστόσο, όσο παράδοξο και αν είναι, συνάμα με τις ελπίδες έφερε και ποικίλες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και κατ’ επέκταση στην Κύπρο.

Η κοινωνία είναι διχασμένη και έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, στους υπέρμαχους των εμβολίων και τους πολέμιους. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι γνωστές και ειπωμένες ουκ ολίγες φορές, στην προκειμένη το θέμα δεν είναι ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι αλλά τι λένε οι έρευνες, οι μελέτες, η επιστήμη και κυρίως τι αποτέλεσμα θα έχουν οι αντιδράσεις των επονομαζόμενων ‘’αρνητών’’. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν τελικά θα εξελιχθεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας, οι εμβολιασμοί με την 1η δόση έχουν ξεπεράσει το 74% του ενήλικου πληθυσμού και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αντίστοιχα είναι πέραν του 66%.

«Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε»

Ο πλέον αρμόδιος για να σχολιάσει το προαναφερθέν ερώτημα είναι ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, με τον οποίο και επικοινωνήσαμε και ζητήμασε την τοποθέτηση του επί του φλέγοντος ζητήματος. «Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε. Θέλω να υπερτονίσω ότι σεβόμαστε τις απόψεις όλων των συμπολιτών μας, ωστόσο, οι μελέτες των επιστημόνων είναι εκεί και πρέπει να προβληματίσουν τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Επίσης, το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ας σεβαστούμε τους ειδικούς και τα στατιστικά».

Εν συνεχεία, θέσαμε το ερώτημα εάν θα υπάρξουν είτε νέα κίνητρα, είτε νέα μέτρα με φόντο τον εμβολιασμό, «Θα δούμε πως πάει η κατάσταση, να αναφέρω ότι αυτή την στιγμή ο εμβολιασμός στην Κύπρο πάει καλά, όμως, αξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα», απάντησε ο υπουργός.

Πέραν του 1 εκατομμυρίου οι εμβολιασμοί

Ο υπουργός Υγείας με αφορμή τη συμπλήρωση 1 εκατομμυρίου εμβολιασμών, χαρακτήρισε την Τετάρτη (4/8), «σημαδιακή ημέρα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού κατά της COVID-19». Συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε: «Το γεγονός ότι έχουμε ξεπεράσει το 1 εκ. εμβόλια είναι ένα σημάδι πως ο κόσμος εμπιστεύεται τους ειδικούς, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την Κυβέρνηση. Δίνει το μήνυμα ότι πολύ σύντομα θα ξεπεράσουμε τον στόχο του 82% σε εμβολιασμένους».

Στο 90% οι ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό

«Από τους 72 ασθενείς οι οκτώ έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, οι πέντε με τη πρώτη δόση και οι τρεις με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Από τα νούμερα διαφαίνεται ότι το 90% των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο, η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας-Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι «στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται σήμερα 72 ασθενείς, έξι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση, τέσσερις εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι. Ο νεαρότερος ασθενής είναι 23 ετών και η γηραιότερη 87 χρονών, με τον μέσο όρο ηλικίας των ατόμων που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο να είναι τα 58 έτη».

«Υποχρέωση ανεμβολίαστων να πληρώνουν για rapid tests εφόσον αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν»

Ανάμεσα στα όσα έφεραν αντιδράσεις ήταν και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως οι ανεμβολίαστοι πληρώνουν το rapid test, κάτι το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την Κυριακή 1 Αυγούστου. Κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω απόφαση, ο υπ. Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε δηλώσεις του το Σάββατο (31/7) είπε: «Από τη στιγμή που το κράτος παρέχει το εμβόλιο και την επιλογή του εμβολιασμού σε όλους τους συμπολίτες μας, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που έχουν την επιλογή να εμβολιαστούν, δεν θα χρειαστούν τα rapid tests. Αλλά από τη στιγμή που οι ίδιοι αποφάσισαν να μην πάρουν το εμβόλιο, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση δική τους να πληρώνουν τα rapid tests».

Μάλιστα εν συνεχεία τόνισε: «Μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει 26 εκατομμύρια ευρώ για τα rapid tests, χωρίς να υπολογίσουμε τα άλλα έξοδα. Αυτή τη στιγμή, τα νοσηλευτήριά μας χρειάζονται αυτή την οικονομική ένεση».

«Η κοινωνία δεν μπορεί πλέον να επιδοτεί τους μη εμβολιασμένους»

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μέσα από ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος επίσης επικεντρώθηκε στο έως τώρα κόστος των rapid tests.

«Το 2021 διαθέσαμε €22 εκ, λεφτά των φορολογουμένων για rapid tests. Εξασφαλίσαμε δωρεάν εμβόλια για όλους για να προστατεύσουμε την κοινωνία. Σεβόμαστε το δικαίωμα επιλογής, αλλά η κοινωνία δεν μπορεί πλέον να επιδοτεί τους μη εμβολιασμένους εις βάρος άλλων κοινωφελών πολιτικών».

«Ό,τι να ’ναι»

Οι επικρίσεις και οι αντιδράσεις για το προαναφερθέν μέτρο δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε από τον τέως υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος μέσα από ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε: «Όλοι αυτοί-κόμματα, ειδικοί, οργανώσεις, κάποια ΜΜΕ που έκανα κριτική εδώ και μήνες για την στρατηγική μαζικών τεστ ως μέτρο πρόληψης/αναχαίτισης Covid τώρα επιχειρηματολογούν υπέρ της συνέχισης τους επικαλούμενοι ακόμα και τον ΠΟΥ!! Ότι να’ ναι».

Καμπανάκι από ΗΠΑ

Ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει αν τελικά ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων -όπως οι επιστήμονες πιστεύουν- αλλά και πόσο θα επηρεαστούν όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν.

Να σημειωθεί πως στα μέσα Ιουνίου στις ΗΠΑ «χτύπησε» καμπανάκι από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), ο οποίος ανέφερε ότι η αμερικανική ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πανδημία των ανεμβολίαστων, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών καταγράφουν αυξήσεις στα κρούσματα COVID-19. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 17 Ιουλίου ο οποίος υπερθεματίζοντας στην άποψη του Δρ Ρότζελ Γολένσκι ,του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε: «Κοιτάξτε, η μοναδική πανδημία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ των ανεμβολίαστων».

Αντίστοιχα στη Λευκωσία, καλά ενημερωμένες πηγές, δήλωσαν την μεγάλη τους ανησυχία πως με δεδομένο ότι είναι δύσκολη έως και οικονομικά αδύνατη η νέα προσφυγή στο μέτρο του lockdown και βάζοντας στην παράμετρο την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, η πανδημία όντως θα εξελιχθεί σε πρόβλημα των ανεμβολίαστων, μη αποκλείοντας να ζήσουμε στη χώρα μας το σενάριο να προσπαθούν οι πολίτες να βάλουν «μέσο» για να σώσουν ο καθένας τους δικούς τους στα δημόσια νοσηλευτήρια. Το εφιαλτικό, δηλαδή, σενάριο του διλήμματος ποιος θα επιλεχθεί ιατρικά να ζήσει και ποιος όχι. 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X