ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα που κτύπησε τον Αστυνομικό στη Λεμεσό

Πότε την χρησιμοποιούν, από τι είναι φτιαγμένη και γιατί δεν σβήνει με νερό ή πυροσβεστήρα

24news team

Άναυδη η κυπριακή γνώμη παρακολουθεί, για μια ακόμα φορά, πώς ένας προγραμματισμένος ποδοσφαιρικός αγώνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ο αγώνας ανάμεσα στον Απόλλωνα και την ΑΕΛ αναβλήθηκε οριστικά αφού η Αστυνομία έκρινε πως δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του. Με το άκουσμα της απόφασης προκλήθηκε χάος με εξαγριωμένους οπαδούς να πετούν πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα. Από τα επεισόδια τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν με τον έναν εξ αυτόν σοβαρά αφού κτυπήθηκε από ναυτική φωτοβολίδα. Ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της πόλης και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Στο άκουσμα της είδησης το μυαλό των πλείστων πήγε στον άτυχο 31χρονο αστυνομικό εξ Ελλάδος ο οποίος έχασε τη ζωή αφότου κτυπήθηκε από ναυτική φωτοβολίδα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων που έλαβαν χώρα έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», στου Ρέντη.

Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα

Οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση σχεδιάστηκαν για να σώζουν τις ζωές ναυτικών. Η συγκεκριμένη φωτοβολίδα χρησιμοποιείται όταν απειλείται η ζωή ανθρώπων ή κάποιο σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται να δοθεί αμέσως σήμα κινδύνου. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται όταν άλλες μέθοδοι επικοινωνίας δεν μπορούν -για οποιονδήποτε λόγο- να χρησιμοποιηθούν.

Πώς λειτουργεί

Όταν μια ναυτική φωτοβολίδα χτυπά το σώμα, η καύση της πρωτεϊνικής ύλης συνεχίζεται. Η φλόγα που βγαίνει από το σώμα είναι ορατή μέχρι να καεί ολόκληρη, όπως κάνει οποιοδήποτε πυροτέχνημα. Δεν σταματά μέχρι να σβήσει.

Καθώς προορίζονται για χρήση στη θάλασσα είναι σχεδιασμένες, έτσι ώστε να μην σβήνουν με νερό αλλά ούτε με τη χρήση πυροσβεστήρα. Σβήνουν μονάχα όταν τελειώσει η γόμωση που έχουν.

Από τι υλικό είναι φτιαγμένες

Συνήθως έχουν μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα. Έχουν μια πυροτεχνική σύνθεση, που παράγει τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας, ενώ περιέχει ακόμα συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών. Κάθε φωτοβολίδα περιλαμβάνει και μία ασφάλεια που είναι είτε ένα φυτίλι είτε ένα κορδόνι, το οποίο εκκινεί την καύση της πυροτεχνικής σύνθεσης και ένα αλεξίπτωτο, το οποίο επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και κάνει την κατανομή του φωτός και της θερμότητας πιο ομοιόμορφη.

Με πληροφορίες από newsbeast 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση