Επιμέλεια Στέλλα Μάρκου
Ο νέος κορωνοϊός, COVID-19, ήρθε στις ζωές τόσο των Κύπριων πολιτών όσο και των πολιτών ανά το παγκόσμιο, ανατρέποντας πλήρως την καθημερινότητά τους. Ο φόβος για τον «αόρατο εχθρό», όπως έχει χαρακτηριστεί ο θανατηφόρος ιός από τους επιστήμονες, κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες.
Οι αρμόδιοι φορείς στην Κύπρο έλαβαν δραστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού με στόχο να περιοριστεί. Τα εν λόγω μέτρα είναι σε ισχύ μέχρι την 30ή Απριλίου.
Όπως είναι φυσικό επακόλουθο, αυτό που πρώτιστα ενδιαφέρει τη δεδομένη στιγμή και αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα τους πολίτες είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
Ποια είναι τα κριτήρια;
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» και της συναδέλφου Μαρίνας Οικονομίδου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η προοπτική σταδιακής άρσης περιοριστικών μέτρων αναμένεται να εκδηλωθεί στις αρχές Μαΐου, ανεξάρτητα από το ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ήδη μειωθεί. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από τα εξής κριτήρια:
1. Τη μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων
2. Την επάρκεια του συστήματος υγείας και τις αντοχές του
3. Την αύξηση των ελέγχων - να μπορέσει να ελεγχθεί ένα μεγάλο ποσοστό του κυπριακού πληθυσμού
Με μοντέλο Γερμανίας η Κύπρος
Με βάση το δημοσίευμα της «Καθημερινής», κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και συντηρητικά. Συντηρητικό-αυστηρό άλλωστε ήταν και το πλάνο των περιοριστικών μέτρων, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, το οποίο είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν πως η Κύπρος θα είναι καλύτερα να ακολουθήσει το μοντέλο της Γερμανίας στο θέμα άρσης μέτρων, παρά το μοντέλο της Δανίας και της Αυστρίας. Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε η Γερμανία, κάποια καταστήματα και σχολεία θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου. Σε αυτά περιλαμβάνονται καταστήματα λιανεμπορίου που έχουν χώρο 800 τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι Γερμανοί θα προτρέπονται να φορούν μάσκες σε καταστήματα αλλά και στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Σημειώνεται πως η Γερμανία κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διενεργώντας ελέγχους και επιτρέποντας στις αρχές να εντοπίζουν και να απομονώνουν τα κρούσματα από πολύ αρχικό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει τη δυνατότητα να διενεργεί 650.000 τεστ εβδομαδιαίως.
Κύπρος: Αυτές οι επιχειρήσεις θ' ανοίξουν πρώτα με την χαλάρωση των μέτρων
Τα μέτρα που θα μπορούσαν να χαλαρώσουν πρώτα
Ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με τους Δημήτρη Χριστοφόρου και Ονησίφορο Σταύρου, ερωτηθείς για το ποια μέτρα θα μπορούσαν να χαλαρώσουν πρώτα, απάντησε πως, «Μπορούμε να αρχίσουμε απ’ τις επιχειρήσεις που έκλεισαν τελευταίες και να επιτρέψουμε άλλο ένα μήνυμα. Είναι απ’ τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να χαλαρώσουν».
Να σημειωθεί ότι, κληθείς να αναφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες για πιθανή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Καραγιάννης τόνισε, «Αν συνεχίσουμε έτσι και έχουμε μηδενικά κρούσματα στις επόμενες μέρες, περί την πρώτη εβδομάδα του Μάη θα μπορούμε να μιλούμε για χαλάρωση».
Όλα δείχνουν 2 Μαΐου – Πολιτική η απόφαση
Συμπερασματικά, με βάση τα προαναφερθέντα καταλήγουμε πως η πιθανότερη ημερομηνία χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων είναι η 2α Μαΐου. Θα είναι, όμως;
Να διευκρινιστεί ότι η εν λόγω απόφαση είναι καθαρά πολιτική, οι επιδημιολόγοι και οι αρμόδιοι φορείς συμβουλεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρατάσσοντας ενώπιόν του στοιχεία και δεδομένα, όμως η τελική απόφαση θα παρθεί από τον ίδιο.