ΚΥΠΕ
Χαμηλό είναι το επίπεδο κινδύνου για την Κύπρο και γενικότερα τις ευρωπαϊκές χώρες από την εμφάνιση του ιού Oropouche, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως σε χώρες της Νοτίου Αμερικής και μεταδίδεται μέσω κουνουπιών όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Βαλεντίνος Συλβέστρος, επιδημιολόγος των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας πως τα κρούσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε ευρωπαϊκές χώρες, είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό σε χώρες της Νοτίου Αμερικής.
Ο κ. Συλβέστρος εξήγησε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ότι η συμπτωματολογία για τους περισσότερους που προσβάλλονται είναι ήπια και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών. Ο ιός είναι πιο επικίνδυνος εάν προσβάλει έγκυο, καθώς μπορεί να επιφέρει ακόμα και τερματισμό της κύησης, όπως είπε ο κ. Συλβέστρος.
Οι λοιμωξιολόγοι και οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν στον ιό, σε συντονισμό και με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Πρόληψη και Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC), παρά το γεγονός ότι εκτιμάται από τον ECDC πως είναι δύσκολο να εντοπιστεί πρώτα στην Ευρώπη ο ιός.
Όπως σημείωσε ο κ. Συλβέστρος μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπου έτσι κι αλλιώς συστήνεται προσοχή για διάφορες λοιμώξεις και για τον σκοπό αυτό οι ταξιδιώτες εμβολιάζονται και ακολουθούν ειδική αγωγή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα ταξίδι.
Όσον αφορά τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει άτομο που θα προσβληθεί από τον Oropouche, ο κ. Συλβέστρος είπε ότι υπάρχει μία πρώτη λίστα συμπτωμάτων (καθώς ο ιός είναι νέος για τα δεδομένα του ECDC) στην οποία περιλαμβάνονται πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός και μυαλγίες.
Δεδομένου ότι η μετάδοση του ιού γίνεται από κουνούπια και τα κουνούπια δεν είναι εφικτό να περιοριστούν, θα πρέπει ο καθένας να φροντίζει για την προστασία του από τσιμπήματα κουνουπιών, επιλέγοντας μακριά ρούχα ή / και χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά σκευάσματα. Τα προληπτικά μέτρα αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις εγκύους, οι οποίες ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, εάν προβληθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Συλβέστρο, υπάρχει ενισχυμένη επιτήρηση από τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου για νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπήματα κουνουπιών. Πέραν από τον Oropouche, υπάρχει επιφυλακή για ιώσεις όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός ζίκα (ιός του Δυτικού Νείλου) και η ελονοσία, ένεκα της εμφάνισης κουνουπιών που μεταναστεύουν από την Αίγυπτο, λόγω της αυξημένης ξηρασίας, προς χώρες με περισσότερα αποθέματα νερού.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν άλλες ιώσεις που ανησυχούν αυτή την περίοδο τις Ιατρικές Υπηρεσίες, ο κ. Συλβέστρος απάντησε ότι η έξαρση που είχε παρατηρηθεί σε κρούσματα COVID-19 φαίνεται πως αρχίζει να υποχωρεί. Από τον Σεπτέμβριο, είπε, θα υπάρξει εγρήγορση για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και γίνεται ήδη προετοιμασία στην κατεύθυνση αυτή.
Τέλος, ο κ. Συλβέστρος σημείωσε ότι οι Ιατρικές Υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή και για το ενδεχόμενο διάδοσης ασθενειών (που συνδέονται κυρίως με την έλλειψη φαρμάκων και την κακή ποιότητα νερού), σε περίπτωση που υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών προς την Κύπρο από χώρες όπως ο Λίβανος, εφόσον κλιμακωθούν περαιτέρω οι συγκρούσεις στην περιοχή. Εξήγησε ότι για τα θέματα αυτά υπάρχει επικοινωνία και ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.