ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Ήρθαν προμελετημένα πέραν των 1.000 - Δεν το περιμέναμε» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Πάντοτε επιρρίπτουμε ευθύνες σε ένα φορέα - δεν αποποιηθήκαμε ευθυνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας

24news team

Για προμελετημένη επεισοδιακή συμπεριφορά από οπαδούς της ΑΕΛ, την έκταση της οποίας δεν την περίμεναν, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους για τα χθεσινά παρατράγουδα και την αναβολή του αγώνα πρωταθλήματος Απόλλων – ΑΕΛ.

Μετά τα όσα ανέφερε ο Χρίστος Ανδρέου στη συνέντευξη Τύπου, σε επισήμανση ότι η Αστυνομία και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωναν πλήρη ετοιμότητα για το παιχνίδι που κατέληξε στην ερώτηση αν είναι οξύμωρο να παραδέχονται σήμερα ότι ήρθαν πιο οργανωμένοι, οπαδοί της ΑΕΛ, ότι έσπασαν τον κλοιό της Αστυνομίας και μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια, απάντησε:

«Είχε γίνει επιχειρησιακό σχέδιο. Ταυτόχρονα υπήρχε και δεύτερο σχέδιο και αφορούσε πορεία οπαδών άλλης ομάδας στη Λεμεσό. Όσον αφορά τους οπαδούς της ΑΕΛ, παρότι είχαμε παρατάξει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό μελών της Αστυνομίας, ένας μεγάλος αριθμός ήρθαν προετοιμασμένοι, προμελετημένοι για να προβούν σε αυτές τις ενέργειες. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Και σε αυτή την περίπτωση δεν περιμέναμε, στη βάση των όσων είχαμε προσυμφωνήσει (για 800 οπαδούς), ότι θα έρχονται πέραν των 1.000 τέτοιων οπαδών για να εισέλθουν στο γήπεδο, με αυτό τον τρόπο και χωρίς να έχουν στα χέρια τους οποιοδήποτε εισιτήριο».

«Πάντα επιρρίπτουμε ευθύνες σε έναν»

Σε νέα ερώτηση, αν στέλνουν το μήνυμα πως όσα μέλη της κι αν παρατάξει η Αστυνομία, αν έρθουν χίλια άτομα και επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά, ότι η Αστυνομία είναι ο ηττημένος του παιχνιδιού, απάντησε: «Δεν είναι θέμα ηττημένου. Γιατί πάντοτε επιρρίπτουμε ευθύνες σε ένα συγκεκριμένο φορέα. Και σε αυτή την περίπτωση, την Αστυνομία. Ποτέ δεν αποποιηθήκαμε ευθυνών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι τα πρόσωπα αυτά ήρθαν προμελετημένα, είχαν στην κατοχή τους επικίνδυνα αντικείμενα, είχαμε εντοπίσει, στην περιοχή όπου εισέρχονταν οι οπαδοί της ΑΕΛ, ένα σακίδιο με εφτά εκρηκτικούς μηχανισμούς, μολότοφ και μία ναυτική φωτοβολίδα».

Ο Χρίστος Ανδρέου υπογράμμισε δε την αστυνομική θέση πως «όσους αστυνομικούς και να παρατάξεις, αν μια μερίδα πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε όχλο, σε κάποιο μαζεμένο χώρο, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να μπορείς να αντεπεξέλθεις. Ειδικά όταν υπάρχει χρήση τέτοιων επικίνδυνων αντικειμένων».

Η άφιξη των οπαδών της ΑΕΛ

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν, είπε αρχικά: «Είχε αποφασιστεί ότι στον αγώνα θα παρευρίσκονταν συγκεκριμένος αριθμός από τις δύο ομάδες, 800 για την ΑΕΛ και γύρω στις 6.500 με 7.000 όσον αφορά τον Απόλλωνα και εμείς είχαμε καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης στη βάση αυτών των δεδομένων πληροφοριών αλλά και της αξιολόγησης του αγώνα που κρίθηκε ως υψηλού κινδύνου. Πριν ξεκινήσει ο αγώνας, μερίδα οπαδών της ΑΕΛ οι οποίοι αφίχθηκαν ομαδικά στο γήπεδο από τις 6 παρά τέταρτο, προσέγγισαν το στάδιο χρησιμοποιώντας πυρσούς, φωτοβολίδες. Μία από αυτές κατέληξε στο εσωτερικό του σταδίου και απομακρύνθηκε έγκαιρα. Μία άλλη κατέληξε σε παρακείμενο χωράφι όπου εκδηλώθηκε μια εστία φωτιάς, η οποία κατασβέστηκε εγκαίρως».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Χρίστος Ανδρέου, «η μερίδα αυτή των οπαδών της ΑΕΛ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντιπαράθεση. Η Αστυνομία τους κάλεσε να δείξουν τα εισιτήρια για να γίνει ο σωστός έλεγχος πριν εισέλθουν στις κερκίδες. Είχαν ξεκινήσει τότε να ρίχνουν σπρέι εναντίον των αστυνομικών και στη συνέχεια προσπάθησαν και κατάφεραν να εισέλθουν στο γήπεδο σπάζοντας και την είσοδο, αλλά προηγουμένως κατάφερναν να περνούν πάνω από τις εισόδους. Με αυτά τα δεδομένα, σε κάποια στιγμή η Αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει κάποια χημικά μέσα ώστε να αποτρέψει τα πρόσωπα αυτά να εισέλθουν».

Η απόφαση αναβολής του αγώνα

Όταν εισήλθαν, εφόσον δεν έγινε η σωστή έρευνα, ενημερώθηκε ο διαιτητής από τον υπεύθυνο αξιωματικό της Αστυνομίας για το τί συνέβαινε και ότι δεν υπήρχε η ασφάλεια που χρειαζόταν ώστε να ξεκινήσει ο αγώνας, συνέχισε ο Χρίστος Ανδρέου. «Δόθηκε μια ευκαιρία στους οπαδούς, έγιναν ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα ώστε όλοι οι οπαδοί να εξέλθουν του γηπέδου ώστε να γίνει έρευνα στις κερκίδες και ταυτοποίηση κατά πόσο τα πρόσωπα είχαν εισιτήρια. Κάποιοι εξήλθαν, κάποιοι παρέμειναν εντός του γηπέδου και στην καταπακτή. Με αυτά τα δεδομένα, γύρω στις 8:00 το βράδυ, ενημερώθηκε ο διαιτητής και ο υπεύθυνος ασφαλείας του σταδίου που δεν είναι αστυνομικός και ο διαιτητής αποφάσισε να μην ξεκινήσει ο αγώνας», συμπλήρωσε.

Τα επεισόδια κατά την αποχώρηση

Μετά από την αναβολή, όπως ανέφερε, «μεγάλη μερίδα των οπαδών του Απόλλωνα που βρίσκονταν στις κερκίδες είχαν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν πυρσούς και φωτοβολίδες. Κατά την έξοδο των φιλάθλων, στην περιοχή όπου οπαδοί της ΑΕΛ αποχωρούσαν, κάποιοι οπαδοί είχαν αρχίσει να πετροβολούν και να ρίχνουν επικίνδυνα αντικείμενα, όπως μολότοφ εναντίον των μελών της Αστυνομίας και δυστυχώς είχαμε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία μέλη της Αστυνομίας. Δύο μέλη με κάταγμα στο πόδι και μια γυναίκα συνάδελφος εγκαύματα στα δάχτυλα. Το πιο σοβαρό, με τη χρήση από άγνωστο πρόσωπο από κάποια απόσταση, ναυτικής φωτοβολίδας, κτυπήθηκε στο πόδι συνάδελφος, υπέστη διαμπερές τραύμα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση