ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Yπογεννητικότητα: Αυτά είναι τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση

Τι προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και η προσπάθεια κάποιων γειτόνων, και όχι μόνο, να επιβάλουν δικές τους πολιτικές, αλλοιώνοντας τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού, επιβάλλουν συγκροτημένη δημογραφική πολιτική επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Από την Αλάμπρα, όπου βρέθηκε την Κυριακή για να χαιρετίσει εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προανήγγειλε νέα μέτρα, σημειώνοντας πως μέχρι το τέλος της θητείας του θα γίνουν πολλά «για να αποδειχθεί ότι υπάρχει κράτος πρόνοιας».

«Είναι καλά γνωστό ότι με βάση τις στατιστικές και τον αριθμό γεννήσεων αντιμετωπίζουμε δημογραφικό πρόβλημα, ιδιαίτερα μη παραγνωρίζοντας ή λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν κάποιοι γείτονες και όχι μόνο, οι οποίοι θέλουν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο, τη δυστυχία ανθρώπων, προσφύγων, οικονομικών προσφύγων, προκειμένου να επιβάλουν δικές τους πολιτικές, αλλοιώνοντας τον δημογραφικό χαρακτήρα, όπως έπραξαν και με τις υπό κατοχή περιοχές», είπε ο Πρόεδρος.

«Αυτό υπαγορεύει και επιβάλλει στο κράτος να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη και συγκροτημένη δημογραφική πολιτική. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», επεσήμανε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στα μέχρι σήμερα μέτρα, αλλά και στις προγραμματιζόμενες πολιτικές του αμέσως επόμενου διαστήματος.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, αναφέρθηκε ειδικότερα στην αύξηση της Άδειας Μητρότητας με απολαβές από 4 μήνες σε 5 μήνες για το δεύτερο παιδί και σε 6 μήνες για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί, στην καθιέρωση, για πρώτη φορά, της Άδειας Πατρότητας, στην αύξηση της Άδειας Μητρότητας κατά επιπρόσθετες 4 ή  6 βδομάδες σε περιπτώσεις δίδυμων ή τρίδυμων αντίστοιχα και στην επιχορήγηση λειτουργικών εξόδων 60 προγραμμάτων βρεφονηπιακών σταθμών, ανά το Παγκύπριο, ώστε να διατηρείται χαμηλό το κόστος προς τους γονείς.

Είπε ακόμα ότι μέσω του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού» παρέχονται σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, βασικά καταναλωτικά αγαθά συνολικής αξίας €1.649. Επίσης, αναφέρθηκε στην επαναφορά του Επιδόματος Μάνας που είχε καταργηθεί το 2012 και στην αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για παροχή Επιδόματος Τέκνου, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

«Μεταξύ άλλων, έχω ακούσει και για αυτό που σας είχα υποσχεθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Η μη υλοποίηση οφείλετο απλά στην ακολουθείσασα πανδημία, στις δαπάνες που είχε υποβληθεί το κράτος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες, ώστε να στηριχτούν επιχειρήσεις, να μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες στα νοσοκομεία, η παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να αντιμετωπίσουμε όπως αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανδημία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «αυτό που δεν έγινε το 2020, το 2021, θα γίνει το 2022. Από το 2022 το αίτημα σας υλοποιείται αναγνωρίζεται και συνεπώς είναι και απόλυτα αποδεκτό».

Είπε ακόμα πως προσπάθεια θα καταβληθεί προ της λήξεως της θητείας του να αποκατασταθεί πλήρως το επίδομα της μάνας.

Αναφορικά με το ζήτημα των νέων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να το λύσει μέσα από τον διάλογο που διεξάγεται μεταξύ της Υπουργού και των συντεχνιών για να καθιερωθεί ο ελάχιστος εγγυημένος μισθός.

Σημείωσε δε, ότι υπάρχει και ο προγραμματισμός για τα επόμενα μέτρα, όπως είναι η καθιέρωση Γονικής Άδειας με απολαβές για κάθε παιδί ηλικίας μέχρι 8 ετών, την οποία θα δικαιούνται και οι δύο γονείς, επιπρόσθετα από την Άδεια Μητρότητας και Πατρότητας. Είναι ένα σημαντικό μέτρο προς την κατεύθυνση στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Προανήγγειλε ακόμα επιχορήγηση προς τις Αρχές Τοπικής Διοίκησης για ανέγερση / διαμόρφωση 30 νέων βρεφονηπιακών σταθμών ή και πολυδύναμων κέντρων για απασχόληση παιδιών και την παροχή επιδότησης προς τους γονείς, βάσει οικονομικών κριτηρίων, για τη φοίτηση των παιδιών τους σε εγκεκριμένες δομές ποιοτικής φροντίδας.

«Μακάρι να είχαμε τέτοια οικονομική ευχέρεια ώστε να μην τίθεντο τα οικονομικά κριτήρια. Αλλά θεωρούμε δικαιότερο και κοινωνικά πρέπον να λαμβάνουμε υπόψη και την οικονομική κατάσταση, διότι αν καθιερωθεί οριζοντίως, και οι έχοντες ανάγκη και οι μη έχοντες θα απολαμβάνουν των αυτών προνομίων. Προτιμούμε να δώσουμε με βάση οικονομικά κριτήρια, επιδόματα που πρέπει να δοθούν παρά να μη δοθούν καθόλου λόγω οικονομικής αδυναμίας του κράτους», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ανέφερε περαιτέρω ότι θα αναπτυχθεί Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα.

«Αυτό που έχει σημασία είναι η διάθεση μας να ακούσουμε, να συμβαδίσουμε και έχουμε αποδείξει ότι γνωρίζουμε και να ακούμε και πολύ περισσότερο να συμβαδίζουμε. Τα έργα μιλούν από μόνα τους. Εκεί που υπάρχουν οι ανάγκες, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα είμαστε έτοιμοι να το ακούσουμε», σημείωσε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα κάθε στιγμής.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο μέσα από τη δημοσιονομική πολιτική να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες της οικονομικής ευρωστίας, της δυνατότητας του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να πάρει τέτοια μέτρα που να προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, πολύ περισσότερο όμως υποχρέωση σήμερα που καθίσταται αναγκαία είναι η προστασία του Ελληνισμού», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Και η προστασία επιτυγχάνεται αν μέσα από μέτρα και πολιτικές υποστηριχθεί ή αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε και θα είμαστε πάντοτε με ευήκοον ους, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε όπως ανταποκριθήκαμε σε πολλά άλλα αιτήματα του λαού, όπως ήταν η καθιέρωση του ΓΕΣΥ, η καθιέρωση της κοινωνικής σύνταξης, η καθιέρωση της ελάχιστης σύνταξης», συμπλήρωσε.

«Πολλά είναι εκείνα, τα οποία έγιναν και μέχρι το πέρας της θητείας μου θα γίνουν, για να αποδείξουμε ότι υπάρχει κράτος πρόνοιας», ανέφερε καταληκτικά.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση