ΚΥΠΕ
Εξετάζεται και το θεσμικό πλαίσιο για το χειρισμό περιπτώσεων σεξουαλικών αδικημάτων, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας παράλληα ότι το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να δείξει μηδενική ανοχή.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης σε σχολεία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πράγματι, είναι κάτι που μας απασχολεί πολύ σοβαρά».
«Είναι αδιανόητο να έχουμε τέτοια φαινόμενα μέσα σε σχολεία», ανέφερε. Βέβαια, πρόσθεσε, «μέσα σε ένα πληθυσμό περισσότερων από δέκα χιλιάδων εκπαιδευτικών και περίπου εκατό χιλιάδων μαθητών και μαθητριών, αναπόφευκτα εμφανίζονται τέτοια απαράδεκτα περιστατικά».
Ο κ. Προδρόμου δεν θέλησε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες τυγχάνουν χειρισμού από τις αρμόδιες αρχές. «Πρέπει να είναι όμως σαφές ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές μέσα στο σχολείο», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, «είναι αδιανόητο μέσα στο χώρο του σχολείου ο οποιοσδήποτε να μπορεί να εκδηλώνει τέτοια συμπεριφορά ή και να προχωρά σε σεξουαλικής φύσης αδικήματα εναντίον μαθητών και μαθητριών. Πρόκειται για τα παιδιά μας και το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να δείξει μηδενική ανοχή».
Ερωτηθείς με ποιο τρόπο αντιδρά όμως το Υπουργείο και τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά ή και οι γονείς τους όταν εκδηλώνεται κάτι τέτοιο, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και τέτοια περιστατικά πρέπει αμέσως να αναφέρονται στη διεύθυνση του σχολείου ή και στις άλλες αρχές του Υπουργείου, ενδεχομένως τα επαρχιακά γραφεία, για να τυγχάνουν χειρισμού αμέσως.
«Όταν έχουμε καταγγελίες και αναφορές, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες, ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται», ανέφερε. Επειδή όμως, πρόσθεσε, «πρόκειται για ιδιαίτερης φύσης, λεπτά ζητήματα, αποφασίσαμε αυτές τις μέρες να λειτουργήσει και μια πρόσθετη τηλεφωνική γραμμή για να διευκολύνονται οι ενδιαφερόμενοι να αναφέρουν περιστατικά σε συνθήκες εχεμύθειας». Δηλαδή, διευκρίνισε, «πρόσθετα στην τηλεφωνική γραμμή που ήδη λειτουργεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για περιστατικά διαδικτυακής σεξουαλικής παρενόχλησης ή περιστατικών παιδικής πορνογραφίας κλπ (είναι το 1480), θα τεθεί σε λειτουργία και μια άλλη τηλεφωνική υπηρεσία ειδικά για καταγγελίες περιστατικών μέσα στα σχολεία».
Μια υπηρεσία, όπως είπε ο κ. Προδρόμου, που θα στελεχωθεί με ειδικό προσωπικό, ενδεχομένως ψυχολόγους.
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το Υπουργείο θα λαμβάνει αμέσως γνώση. Ενώ υπάρχουν και κάποιες ειδικές υπηρεσίες μέσα στα σχολεία, τόσο η Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων όσο και άλλες σχετικές, που μπορεί να συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση ότι έχει κάνει λόγο και για μια συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Προδρόμου απάντησε: «Πράγματι».
«Αυτές τις μέρες επικοινώνησα προσωπικά με το Γενικό Εισαγγελέα. Διότι, όσο και αν υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούμε για τις περιπτώσεις ορισμένων εκπαιδευτικών που ελέγχονται, σε κάποιες πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις εγείρονται και ερωτηματικά», ανέφερε.
Φαίνεται, πρόσθεσε, «ότι υπό το φως της εμπειρίας και από κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, πρέπει να συμπληρώσουμε κάπως το θεσμικό πλαίσιο γιατί υπάρχουν είτε ερωτηματικά είτε και κενά. Γι’ αυτό ζητάμε τη συνδρομή και συμβουλές από τη Νομική Υπηρεσία».
«Σημειώνω με ικανοποίηση τη θετική ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του Γενικού Εισαγγελέα και τη συνεννόηση που κάναμε για μια σχετική συνεργασία λειτουργών του Υπουργείου με λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας. Είναι κάτι που προχωρά τώρα», κατέληξε.