ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Τα τούνελ του τρόμου στη Λωρίδα της Γάζας

Τι γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ για τον υπόγειο κόσμο της Χαμάς

24news team

Η Χαμάς εκμεταλλευόμενη την πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, περίπου 2,3 εκατομμύρια πληθυσμός, έστησε ένα τεράστιο δίκτυο από υπόγεια τούνελ με δεκάδες σημεία πρόσβασης στη Γάζα. Σύμφωνα με τις δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ, η Χαμάς χρησιμοποιεί τα εν λόγω τούνελ για την κυκλοφορία των τρομοκρατών, αλλά και τη μεταφορά όπλων. Οι τρομοκράτες της Χαμάς κυκλοφορούν σε βάθος 30 ή 40 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και καλά προστατευμένοι από τις ισραηλινές επιδρομές. Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους είναι εγκατεστημένοι εκτοξευτήρες ρουκετών οι οποίοι λειτουργούν με ένα σύστημα αυτόματης καταπακτής, το οποίο στη συνέχεια «εξαφανίζεται».

Αρκετά από τα σημεία πρόσβασης στα τούνελ βρίσκονται κρυμμένα ανάμεσα σε σχολεία, τζαμιά, νοσοκομεία και άλλα κτίρια πολιτισμού, ενώ κάποια από αυτά οδηγούν πέρα από τα σύνορα της Γάζας και φτάνουν σε κοντινή απόσταση από ισραηλινές κοινότητες. Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ, σε δημοσίευμα τους το 2014 αναφέρουν πως το κάθε τούνελ που κτίζουν οι τρομοκράτες κοστίζει τρία εκατομμύρια δολάρια, τονίζοντας πως με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να κτίσουν σχολεία και νοσοκομεία, αλλά «επιλέγουν να ενισχύουν το τρομοκρατικό τους δίκτυο».

Ο διευθυντής ερευνών στο Soufan Center της Νέας Υόρκης, Κόλιν Κλαρ, τονίζει πως η Χαμάς «γνωρίζει τα τούνελ απέξω» και ότι «ορισμένα είναι πιθανότατα παγιδευμένα. Η προετοιμασία για πόλεμο σε τέτοιο περιβάλλον χρειάζεται εκτεταμένη πληροφόρηση, πράγμα που οι Ισραηλινοί ίσως δεν διαθέτουν». Συγκριτικά με τις μάχες σε ανοικτό έδαφος, ο αμυνόμενος, δηλαδή η Χαμάς, διαθέτει σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, το πλεονέκτημα της Χαμάς μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς όταν εντοπισθούν τα τούνελ, μπορούν να σφραγιστούν μαζί με όσους είναι μέσα και να εξολοθρευθούν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν συχνά επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας και εντός της Γάζας για έλεγχο στις σήραγγες και στα σημεία πρόσβασής τους. Κάθε σήραγγα που εντοπίζεται, χαρτογραφείται προσεκτικά και εξετάζεται πριν από την κατεδάφισή της.

Δύο χρόνια πριν, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως κατόρθωσαν να καταστρέψουν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα γνωστό με το όνομα Μετρό το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «πόλη κάτω από την πόλη». Στο βίντεο που είχαν ανεβάσει τότε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν «καταστρέψαμε σε 5 μέρες αυτό που η Χαμάς έφτιαχνε επί 10 χρόνια!».

Πηγές: Israel Defence Forces, iefimerida.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση