Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πόλεις Ρας Αλ Αϊν και Ταλ Αμπιάντ από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ που έχει αναλάβει τη σίτιση σχεδόν 650.000 ανθρώπων στη βορειοανατολική Συρία.
Έκλεισε το μοναδικό νοσοκομείο στα σύνορα
Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Συρία αναγκάστηκε να κλείσει αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).
«Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους», επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.
«Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών», πρόσθεσε.
«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων», τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.
Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.
Οι καταυλισμοί στη Μαμπρούκα και την Αΐν Ίσα, επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας, δεν γλίτωσαν από τους κινδύνους της τουρκικής επίθεσης που άρχισε αυτήν την εβδομάδα.
Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους, στην οποία σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
«Τώρα διεξάγονται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μια λύση ή μια εναλλακτική τοποθεσία για την μετακίνηση του καταυλισμού», καταλήγουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους.
Την ίδια ώρα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 22 από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη κατά την επίθεση της Τουρκίας και των συμμαχικών της συριακών ανταρτικών δυνάμεων.
Επίθεση με ρουκέτες σε τουρκική στρατιωτική βάση
Με ρουκέτες επιτέθηκαν Κούρδοι μαχητές σε τουρκική στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Αγιάζ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Η περιοχή όπου βρίσκεται η βάση είναι στην δυτική Συρία κοντά στο Χαλέπι, όπου οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν πριν την στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν 5 Τούρκοι τραυματίες.
Αργότερα, νέες πληροφορίες ανέφεραν ότι Κούρδοι άνοιξαν πυρ σε εστιατόριο στην πόλη Νοσαϊντίν στην επαρχία Μαρτίν στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο τραυματίες δημοσιογράφοι. Παράλληλα, κορυφώνεται και η ανησυχία για νέο και μεγαλύτερο κύμα μεταναστευτικών ροών προς την δύση, με την Ελλάδα να εκφράζει τον μεγαλύτερο φόβο, αλλά την Κυβέρνηση να δηλώνει προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίζεται ανήσυχος για ενδεχόμενη αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας πως δεν είναι βέβαιος ότι ο Ερντογάν θα διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέφεραν ότι χθες οι τουρκικοί βομβαρδισμοί και το πυροβολικό σκότωσαν 9 αμάχους. Σε αντίποινα οι δυνάμεις των Κούρδων εκτόξευσαν πυραύλους σε τουρκικές πόλεις των τουρκοσυριακών συνόρων με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 ανθρώπων ανάμεσα τους και ένα μωρό 9 μηνών, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.
Την ίδια ώρα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε το γεγονός του θανάτου ενός Τούρκου αξιωματικού, κοινοποιώντας μέσω Twitter και την φωτογραφία του:
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 11, 2019
Οι τρεις επιλογές Τραμπ
Το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων προκειμένου να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους.
«Εχουμε τρεις επιλογές, είτε να πλήξουμε σκληρά με οικονομικές κυρώσεις την Αγκυρα, είτε να στείλουμε χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα και να κερδίσουμε στρατιωτικά, είτε να μεσολαβήσουμε ώστε να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων».
....We have one of three choices: Send in thousands of troops and win Militarily, hit Turkey very hard Financially and with Sanctions, or mediate a deal between Turkey and the Kurds!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 10, 2019
Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρούσε σε αυτές τις δηλώσεις το σφυροκόπημα της Τουρκίας κατά Κούρδων ανταρτών στη βορειοανατολική Συρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Τσαβούσογλου: Θα ανταποδώσουμε εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις
Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι 228 αντάρτες έχουν πέσει νεκροί μέχρι στιγμής με τους Κούρδους να δηλώνουν ότι αντιστέκονται σθεναρά στην επίθεση. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 23 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και έξι μαχητές μιας συριακής ομάδας ανταρτών που υποστηρίζεται από την Τουρκία έχουν σκοτωθεί.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εννέα αμάχους. Επίσης, έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό εννέα μηνών, σκοτώθηκαν από ρουκέτες που έριξαν οι κουρδικές δυνάμεις σε τουρκικές πόλεις στα σύνορα.
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της επιχείρησης 64.000 άνθρωποι στη Συρία έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, με τις πόλεις Ρας Αλ-Αϊν και Νταρμπασίγια, να έχουν ερημώσει.
Δεν ξεπεράστηκαν οι κόκκινες γραμμές
Η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει την Άγκυρα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις αν χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία ή επιδείξει «απάνθρωπη» συμπεριφορά, δήλωσε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι καλοί Τούρκοι στρατιώτες» - Η προπαγάνδα της Άγκυρας στα social media
Όταν του ζητήθηκε να δώσει σαφέστερο ορισμό αυτών που αποκάλεσε κόκκινες γραμμές, το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν εάν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».
«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως (η τουρκική επιχείρηση) δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος -ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί- απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.
Το ίδιο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανέθεσε σε αμερικανούς διπλωμάτες να αποπειραθούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων και να τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.
Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε μέσω Twitter στην πρόθεσή του η Ουάσινγκτον να διαδραματίσει ρόλο «μεσολαβητή» για την επίτευξη «συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους».
«Μας ανατέθηκε από τον πρόεδρο να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν πεδία συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μέρη, εάν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός, και βρισκόμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε», είπε το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Άγκυρα αποπειράθηκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε.
«Οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία», είπε. «Ζητήθηκε από τους Τούρκους σε πολλά επίπεδα, πολλές φορές, και στη συνδιάλεξη (του αμερικανού προέδρου Τραμπ με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) της Κυριακής», αλλά η αμερικανική θέση «έγινε σαφής στους Τούρκους», επέμεινε.
Άγκυρα: Θα λογοδοτήσουν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται εντός της «ζώνης ασφαλείας»
Η Τουρκία αναλαμβάνει την ευθύνη ότι οι κρατούμενοι στις φυλακές τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στην σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας θα λογοδοτήσουν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσουν για όσα έκαναν. Και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
Οι γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να επανενταχθούν στην κοινωνία, πρόσθεσε.
Εικόνες φρίκης στη Συρία (pics,vid)
Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι εάν τα στρατόπεδα ή οι φυλακές δεν βρίσκονται εντός της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, δεν υπάρχει τίποτα που η Τουρκία μπορεί να κάνει για να ελέγξει τους κρατούμενους τζιχαντιστές του ΙΚ.
«Οι ΗΠΑ και άλλοι κατέστησαν ιδιαίτερα σαφές ότι θα παραμείνουν στο νότιο τμήμα της σχεδιαζόμενης ζώνης ασφαλείας που πρόκειται να δημιουργήσουμε. Έτσι, θα είναι υπό την ευθύνη των Αμερικανών και των άλλων», συμπλήρωσε.
«Αν αυτά τα στρατόπεδα και οι φυλακές βρίσκονται στην περιοχή που ελέγχει το (συριακό) καθεστώς αυτή τη στιγμή, είναι ευθύνη του καθεστώτος και δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη των τρομοκρατών που δεν είναι υπό τον έλεγχό μου», πρόσθεσε.
Παράλληλα είπε ότι οι κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG, που πολεμά η Άγκυρα, έχουν «εξελιγμένα και βαρέα» αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού στρατού και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. «Και η πλειοψηφία αυτών τα εφοδιάστηκαν από τις ΗΠΑ ακόμη και πριν από τρεις μέρες», υποστήριξε.
Αναφορικά με τον επαναπατρισμό προσφύγων, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η επιστροφή των προσφύγων στην ζώνη ασφαλείας θα γίνει σε μια εθελοντική βάση.
Πηγή: Η Καθημερινή