Μαραθώνιος διαβουλεύσεων συνεχίζεται για το ζήτημα της απελευθέρωσης ομήρων. Πρόσθετες απαιτήσεις έχει υποβάλει η Χαμάς στη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, αναφέρει το BBC.
Η συμφωνία επρόκειτο αρχικά να προχωρήσει την Πέμπτη το πρωί, ωστόσο αναβλήθηκε για την Παρασκευή έπειτα από ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης.
Επικαλούμενο «πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης», το BBC αναφέρει ότι η Χαμάς έχει υποβάλλει «πρόσθετες απαιτήσεις αν και δεν είναι σαφές ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις».
Η Χαμάς αρχικά είπε ότι η συμφωνία έπρεπε να τεθεί σε ισχύ σήμερα το πρωί στις 10, αλλά αργά χθες το βράδυ το Ισραήλ σημείωσε ότι δεν επρόκειτο να ξεκινήσει τουλάχιστον μέχρι αύριο.
Για την κατάσταση αναμένεται ενημέρωση από το Κατάρ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, 50 Ισραηλινοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς και 150 Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ στη διάρκεια μίας τετραήμερης προσωρινής παύσης των μαχών.
Στη Μέση Ανατολή ο Βρετανός ΥΠΕΞ Κάμερον
Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή και να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο με ομολόγους του από αραβικές και ισλαμικές χώρες με τους οποίους συζήτησε για τη σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς.
Έχει χαιρετίσει τη συμφωνία ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και την Χαμάς για μια τετραήμερη παύση στις εχθροπραξίες χαρακτηρίζοντάς την "κρίσιμο βήμα" και καλώντας τις δύο πλευρές να υλοποιήσουν πλήρως τη συμφωνία.
Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ όσο και ο προκάτοχος του Κάμερον, ο Τζέιμς Κλέβερλι, έχουν επισκεφθεί το Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης τον περασμένο μήνα.
Πηγή: protothema.gr