Στην πιο σαφή ρωσική δήλωση μέχρι στιγμής για τους όρους που θέλει να επιβάλει στο Κίεβο για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, προχώρησε το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ στο Reuters, η Μόσχα έχει θέσει στο Κίεβο 4 όρους και έχει ενημερώσει την ουκρανική πλευρά ότι, εάν γίνουν αποδεκτοί, θα σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της δράση.
- Η «μαύρη λίστα» της Ρωσίας: Και η Κύπρος ανάμεσα στις «εχθρικές» χώρες
- Φορτηγό έπεσε στις πύλες της ρωσικής πρεσβείας στο Δουβλίνο - Βίντεο
Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων
Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ουκρανίας στο Μινσκ, μεταδίδει το Reuters, με πληροφορίες από το TASS.
Ουκρανός διαπραγματευτής μετέφερε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία οδήγησαν σε μικρές θετικές εξελίξεις όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ανέφερε επίσης ότι δεν οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση.
Τις τελευταίες ώρες, παρότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός που θα επέτρεπε στους άμαχους να αποχωρήσουν από το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, συνέχιζε τους βομβαρδισμούς.
Σκότωσαν τον δήμαρχο του Γκοστομέλ την ώρα που μοίραζε βοήθεια σε αμάχους
Ο δήμαρχος του Γκοστομέλ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν έξω για να διανείμει βοήθεια, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που επικαλείται το SkyNews.
Η πόλη βρίσκεται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο και φιλοξενεί το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, ένα βασικό στρατηγικό σημείο στο κέντρο των μαχών μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης δήλωσε ότι ο δήμαρχος Γιούρι Πριλίπκο πέθανε ενώ μοίραζε ψωμί και φάρμακα σε όσους είχαν ανάγκη.
Τουλάχιστον 13 νεκροί μετά από βομβαρδισμό στο Μακάροφ κοντά στο Κίεβο
Νέα τραγωδία στην Ουκρανία, την ώρα που είναι σε εξέλιξη ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.
Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας που δέχεται την εισβολή της Ρωσίας για 12η μέρα, υπάρχουν τουλάχιστον 13 νεκροί, ενώ οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν πέντε άτομα.
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στη Λευκορωσία
Η Ρωσία και η Ουκρανία άρχισαν τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έφτασαν πριν από μισή ώρα περίπου στην Λευκορωσία για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μετέδωσε πριν το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με Ουκρανούς διαπραγματευτές, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλέστηκε την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης πτήσεων αεροσκαφών Flightradar.
Делегация РФ прибыла в Беловежскую пущу на переговоры с Украиной.
— ТАСС (@tass_agency) March 7, 2022
Видео: Лейла Тураянова/ТАСС pic.twitter.com/Gk2zbdSoLf
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπονται στον χώρο όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, και η περιοχή φυλάσσεται από τον λευκορωσικό στρατό.
Σοκαριστικό βίντεο από τους βομβαρδισμούς
Το ανησυχητικό βίντεο απεικονίζει τη στιγμή που ρωσικές οβίδες έπληξαν την κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Μικολάγιεφ στη νότια Ουκρανία.
Το Sky News επιβεβαίωσε ότι το βίντεο γυρίστηκε 10 μίλια από το κέντρο της πόλης, ενώ ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας μας είπε ότι δείχνει βομβαρδισμό πυροβολικού.
русская армия ведет артобстрел жилой застройки
— IgorGirkin (@GirkinGirkin) March 7, 2022
Николаев, Балабановка pic.twitter.com/Z82XAQdwOk
Σφυροκοπούν Κίεβο, Μαριούπολη οι Ρώσοι
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βάλλουν με πυραύλους εναντίον πόλεων όπως το Κίεβο και η Μαριούπολη σήμερα νωρίς το απόγευμα -παρά την υπόσχεση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Η Ουκρανία λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν τις εκκενώσεις αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αρκετές περιοχές.
Από σήμερα το πρωί, έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Μόσχα ζητάει από το Κίεβο τα εξής:
1. Να σταματήσει άμεσα η Ουκρανία τη στρατιωτική δράση
2. Να αλλάξει η χώρα το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (δηλ. να κάνει τροποποιήσεις με τις οποίες θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ)
3. Να αναγνωριστεί η Κριμαία ως ρωσικό έδαφος
4. Να αναγνωριστούν οι «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη.
Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.
Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία γνωρίζει τους όρους. «Και τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή».
Για το θέμα της ουδετερότητας, είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο Σύνταγμα».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία. «Ολοκληρώνουμε πραγματικά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ουκρανία να διακόψει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», είπε.
«Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απορρόψει οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή», είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.
Η περιγραφή των αιτημάτων της Ρωσίας ήρθε καθώς αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία ετοιμάζονταν να συναντηθούν τη Δευτέρα για έναν τρίτο γύρο συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, μια εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και έχει προκαλέσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Παγκόσμιο Πόλεμο Δύο και προκάλεσε οργή σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: protothema.gr / Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ