ΚΥΠΕ
Έντονη είναι και φέτος η παρουσία Κυπρίων και Ελλαδιτών στη Rich List των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύουν οι Sunday Times.
Στη φετινή Λίστα Πλουσίων με 350 ονόματα συνολικά, πρώτο κυπριακό όνομα είναι ο Άλκης Δαυίδ και η οικογένεια Λεβέντη (Coca-Cola HBC και media) στη θέση 63, με εκτιμώμενη περιουσία σχεδόν 2,8 δισ. στερλίνες.
Η οικογένεια Λαζαρή (ακίνητα) κατατάσσεται 72η με περιουσία 2,5 δισ. λιρών.
Στη θέση 74 ακολουθεί ο Τζον Χριστοδούλου (ακίνητα) με 2,45 δισ. στερλίνες, ενώ αμέσως μετά, 75ος, έρχεται ο Έλληνας μεγιστάνας των πρώτων υλών (Glencore) Τέλης Μυστακίδης με 2,42 δισ. στερλίνες.
Αυτοί έχουν προσπεράσει στη λίστα τον σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον του ομίλου Virgin που έχει υποχωρήσει στην 77η θέση με 2,4 δισ. λίρες.
Ο ελληνικής καταγωγής επενδυτής Κρις Ρόκος (Rokos Capital) κατατάσσεται 86ος με 2 δισεκατομμύρια λίρες εκτιμώμενη περιουσία.
Στη θέση 101 είναι ο σερ Στέλιος Χατζηϊωάννου (easyJet) με 1,7 δισ. στερλίνες και στη θέση 251 η οικογένεια Λογοθέτη (ναυτιλία, ακίνητα, αεροπλοΐα, Libra Group).
Στη θέση 286 απαντά η οικογένεια Ζοχώνη της αυτοκρατορίας σαπουνιών (PS Cussons) από το Μάντσεστερ, με καταγωγή από τη Λακωνία.
Σημειώνεται ότι στη θέση 19 βρίσκεται ο Νορβηγός μεγαλοεφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν με 8,3 δισ. στερλίνες, ο οποίος έχει λάβει κυπριακή υπηκοότητα.
Η φετινή Rich List των Sunday Times περιλαμβάνει 171 δισεκατομμυριούχους, έξι λιγότερους από πέρυσι. Η περιουσία τους όμως είναι αυξημένη σε σύγκριση με το 2022, αγγίζοντας συνολικά τα 684 δισεκατομμύρια στερλίνες.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σε μια χρόνια υψηλού πληθωρισμού η αύξηση της τάξης του 4,5% στην περιουσία των πιο πλουσίων κατοίκων του Ην. Βασιλείου συνιστά μείωση σε πραγματικούς όρους.
Στην κορυφή βρίσκεται ξανά ο ινδικής καταγωγής Γκόπι Χιντούτζα, μεγιστάνας της βιομηχανίας, των ακινήτων, της εστίασης και των χρηματοοικονομικών, με περιουσία 35 δισεκατομμυρίων λιρών. Ο μεγαλύτερο αδερφός του Σρι, με τον οποίο μοιραζόταν την περιουσία, πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 87 ετών.
Ακολουθεί στη δεύτερη θέση «ο βαρόνος της βιομηχανίας χημικών» σερ Τζιμ Ράντκλιφ, ο οποίος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με εκτιμώμενη περιουσία στα 29,7 δισεκατομμύρια λίρες καταγραφεί τη μεγαλύτερη άνοδο στη λίστα τους τελευταίους 12 μήνες.
Τρίτος κατατάσσεται ο Βρετανοαμερικανός, γεννηθείς στην Οδησσό, σερ Λέοναρντ Μπλαβάτνικ με 28,6 δισ. στερλίνες, ελέγχοντας, μεταξύ άλλων, τη Warner Music Group και τις υπηρεσίες streaming Deezer και DAZN.
Τη δεκάδα κλείνουν κατά σειρά οι Ντέιβιντ και Σάιμον Ρέουμπεν από την Ινδία (24,4 δισ. λίρες - μέταλλα, ακίνητα, μερική ιδιοκτησία της Νιούκαστλ), ο σερ Τζέιμς Ντάισον (23 δισ. λίρες - εφευρέτης στο χώρο της τεχνολογίας), ο Λάκσμι Μιτάλ (16 δισ. στερλίνες - ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο με την ArcelorMittal), η οικογένεια Γουέστον (14,5 δισ. στερλίνες - λιανική, Primark, Ryvita), η Σαρλίν ντε Καρβάλιο-Χάινεκεν (13,1 δισ. στερλίνες - κληρονόμος της γνωστής ζυθοποιίας), τα αδέρφια Κίρστεν και Γιορν Ράουσινγκ (12 δισ. λίρες - εταιρεία συσκευασιών Tetra Laval) και Μάικλ Πλατ (11,5 δισ. στερλίνες - επενδυτική εταιρεία BlueCrest Capital).
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο βασιλιάς Κάρολος και ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.
Στην περίπτωση του μονάρχη η περιουσία του υπολογίζεται σε 600 εκ. λίρες, κατατάσσοντάς τον στη 263η θέση. Είναι πλουσιότερος από τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ, κυρίως λόγω των ακινήτων και των επενδύσεων των δουκάτων της Κορνουάλης και του Λάνκαστερ, που ανήκουν στο μονάρχη.
Ο κ. Σούνακ παραμένει ο μοναδικός πολιτικός στη λίστα, χάρη στη δική του περιουσία αλλά και στης πάμπλουτης συζύγου του, μετόχου και κληρονόμου του ινδικού κολοσσού στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας Infosys που έχει ιδρύσει ο πατέρας της.
Η αξία της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που συνεπάγεται μείωση περιουσίας για το πρωθυπουργικό ζεύγος κατά 201 εκατομμύρια λίρες ή πάνω από 500.000 λίρες την ημέρα.
Πλέον ο κ. Σούνακ βρίσκεται στη 275η θέση με οικογενειακή περιουσία που υπολογίζεται σε 529 εκατομμύρια στερλίνες.