ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

CIA-MI6: «Αλόγιστη εκστρατεία σαμποτάζ» της Ρωσίας ανά την Ευρώπη

Ολόκληρη η παγκόσμια τάξη τελεί υπό τη σοβαρότερη πίεση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσαν οι επικεφαλής

H Ρωσία διεξάγει μια «αλόγιστη εκστρατεία σαμποτάζ» ανά την Ευρώπη, προειδοποίησαν οι επικεφαλής της CIA και της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών MI6 με κοινή τους δήλωση.

Σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times ο Μπιλ Μπερνς και ο σερ Ρίτσαρντ Μουρ είπαν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντιμετώπισαν μια «πρωτοφανή σειρά απειλών» και δήλωσαν ότι ολόκληρη η παγκόσμια τάξη τελεί υπό τη σοβαρότερη πίεση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Οι επικεφαλής των δύο μυστικών υπηρεσιών επεσήμαναν τον πόλεμο της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ περιέγραψαν την Κίνα ως «την κύρια γεωπολιτική πρόκληση του 21ου αιώνα».

Αναφέρθηκαν στην παρασκηνιακή δράση των υπηρεσιών τους ώστε να μειωθεί η πιθανότητα γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπογράμμισαν τον κίνδυνο αναβίωσης του Ισλαμικού Κράτους.

«Σήμερα, συνεργαζόμαστε σε ένα αμφισβητούμενο διεθνές σύστημα όπου οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου σειρά απειλών», έγραψαν ο Μπερνς και ο Μουρ στους Financial Times σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής παγκόσμια τάξη πραγμάτων - το ισορροπημένο σύστημα που οδήγησε σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και έφερε άνοδο του βιοτικού επιπέδου, ευκαιρίες και ευημερία - απειλείται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Η εκστρατεία σαμποτάζ της Ρωσίας σε χώρες της Ευρώπης

Αναφερόμενοι στη Ρωσία οι επικεφαλής της CIA και της MI6 είπαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας διεξάγουν μια «αλόγιστη εκστρατεία σαμποτάζ ανά την Ευρώπη».

Δεν ανέφεραν συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί μυστηριώδεις ενέργειες δολιοφθοράς και εμπρηστικές επιθέσεις στη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις χώρες της Βαλτικής.

 

Πηγή: iefimerida

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κόσμος  |  Ρωσία  |  CIA  |  MI6

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση