Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, ο λέκτορας του ΑΠΘ, για τη διπλή δολοφονία με αρσενικό της 34χρονης συζύγου του και της 85χρονης γιαγιάς της τον Αύγουστο του 2013.
Οι δικαστές του Εφετείου, τακτικοί και λαϊκοί, με την ετυμηγορία τους δεν διαφοροποιήθηκαν από την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου που έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά συρροή. Το δικαστήριο απέρριψε την χορήγηση ελαφρυντικών και καταδίκασε τον 51χρονο σε ποινή δις ισόβιας κάθειρξης, ποινή που του είχε επιβληθεί και πρωτόδικα.
Την ενοχή του κατηγορουμένου είχε προτείνει στις 17 Μαΐου του 2023 και ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Νικολόπουλος, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά συρροή, τονίζοντας χαρακτηριστικά στην αγόρευσή του πως: Δυστυχώς η πραγματική ζωή ξεπερνάει κάποιες φορές ακόμη και τον πιο ευφάνταστο και ευρηματικό σεναριογράφο. Με τη συνολική του συμπεριφορά, την σκληρότητα και αναλγησία, επέδειξε πλήρη περιφρόνηση προς το έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής.
Απέδωσε τον θάνατο των δύο γυναικών σε ατύχημα, συνεπεία χρόνιας δηλητηρίασης που προκλήθηκε από κατανάλωση νερού στην Χαλκιδική
Πρόκειται για «σκληρή αδήριτη πραγματικότητα, δεν είναι σενάρια, υποθέσεις και εικασίες» είπε ο εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι οι δίδυμοι θάνατοι προήλθαν από δηλητηρίαση με αρσενικό που χορήγησε ο κατηγορούμενος λέκτορας στο νερό το οποίο κατανάλωσαν οι δύο γυναίκες.
Ανατρέχοντας στο χρονικό της υπόθεσης, ο εισαγγελέας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ανέφερε ότι η χορήγηση του αρσενικού ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2013 και συνεχίστηκε μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπου η 34χρονη «έδινε άνιση μάχη για τη ζωή της».
«Κερνούσε δηλητήριο στη γυναίκα του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο θάνατο της 85χρονης είπε ότι επρόκειτο για «παράπλευρη απώλεια» στην προσπάθεια του κατηγορούμενου να αποπροσανατολίσει τις Αρχές και να φανεί ότι οι θάνατοι οφείλονται στην τροφή που κατανάλωναν οι γυναίκες την οποία επιμελείτο αποκλειστικά η μητέρα της 34χρονης και κόρη της ηλικιωμένης.
«Βλέποντας τα δύσκολα να έρχονται πάνω του, έπρεπε να υπάρξει ένα ακόμη άτομο από το στενό οικογενειακό περιβάλλον που θα υφίστατο τον ίδιο θάνατο, με κίνητρο τον αποπροσανατολισμό των διωκτικών αρχών. Επέλεξε την άτυχη γιαγιά» υπογράμμισε. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος στην αγόρευσή του, ο 51χρονος γεωλόγος γνώριζε λόγω τις επαγγελματικής του ιδιότητας για τις θανατηφόρες συνέπειες του αρσενικού. Ως προς τη χορήγησή του, είπε ότι «μετάγγιζε» το λεγόμενο «καθαρό αρσενικό» σε φιάλη νερού, από το οποίο έπινε η σύζυγός του, ενώ με τον ίδιο τρόπο χορήγησε την ουσία στην ηλικιωμένη η οποία κατανάλωνε νερό αποκλειστικά από φιάλη που προοριζόταν για την ίδια.
Κατά την απολογία του, ο 51χρονος αρνήθηκε την κατηγορία και ισχυρίστηκε ότι είναι αθώος, ενώ απέδωσε τον θάνατο των δύο γυναικών σε ατύχημα, συνεπεία χρόνιας δηλητηρίασης που προκλήθηκε από κατανάλωση νερού από το δίκτυο ύδρευσης της Ν. Καλλικράτειας, όπου παραθέριζαν.
«Όλες οι κατηγορίες είναι αίολες και αβάσιμες. Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, είναι αναπόδεικτες» είχε αναφέρει ο 51χρονος ενώπιον του ΜΟΕ, κατά την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης.
"Απόφαση που μπάζει από παντού" χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Νίκος Διαλυνάς σημειώνοντας πως ο εντολέας του θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο κι αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. "Το να ακούς ότι δεν είσαι ένοχος ενώ δεν είσαι, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο", είπε αναφορικά με την αντίδραση του 51χρονου στο άκουσμα της απόφασης, όταν οποίος ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμος και δεν αντέδρασε στιγμή.
Το χρονικό
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο γυναίκες πέθαναν με λίγες ημέρες διαφορά στο νοσοκομείο Παπανικολάου τον Αύγουστο του 2013. Οι θάνατοι δεν συνδέθηκαν εξ αρχής, παρά μόνο όταν ζητήθηκε η εκταφή τους και τα ευρήματα έδειξαν μεγάλες συγκεντρώσεις αρσενικού στις σορούς. Στο στόχαστρο βρέθηκε ο 50χρονος, που μέχρι σήμερα αρνείται τα πάντα, ισχυριζόμενος πως η δηλητηρίαση οφείλεται σε νάτριο που υπήρχε στο νερό του εξοχικού σπιτιού της οικογένειας στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο λέκτορας χορηγούσε αρσενικό στη σύζυγό του μέσω φαγητού και νερού ακόμη και όταν αυτή χαροπάλευε στο νοσοκομείο, ενώ οξεία δηλητηρίαση έπαθε και η γιαγιά έχοντας πιει νερό στο οποίο είχε διαλυθεί αρσενικό. Το κίνητρο για το σχέδιο του δράστη προκαλεί ανατριχίλα. Ο ίδιος είχε συνάψει σχέση με μία φοιτήτριά του, με την οποία μάλιστα απέκτησε αργότερα και ένα παιδί, και θέλοντας να κρατήσει την επιμέλεια της κόρης του με την 34χρονη, κατηγορείται ότι αποφάσισε να τη σκοτώσει, καθώς όπως περιγράφεται και στο κατηγορητήριο, θεωρούσε πως ένα διαζύγιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην καριέρα του ως πανεπιστημιακός. Αναφορικά με τη γιαγιά, αυτή φέρεται να ήταν μία «παράπλευρη απώλεια» για να ενισχυθεί η εκτίμηση του θανάτου λόγω δηλητηρίασης με νάτριο από το νερό του εξοχικού, που άλλωστε είχε εντοπιστεί και στις δύο γυναίκες.
«Kαταπέλτης» o εισαγγελέας
Ήταν Ιανουάριος του 2016 όταν ο 51χρονος (σήμερα) λέκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης περνούσε το πρώτο του βράδυ στη φυλακή, κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 34χρονης συζύγου του και της 85χρονης γιαγιάς της, που έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση με αρσενικό, το 2013.
Δεκατέσσερις μήνες αργότερα, ο κατηγορούμενος για την πρωτοφανή υπόθεση στα νομικά και αστυνομικά χρονικά της χώρας, θα άκουγε την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε δις ισόβια κάθειρξη για τη διπλή δολοφονία, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. «Χωρίς αποδείξεις…; σε ποιά χώρα ζούμε;», είχε αναφωνήσει, τότε, ο 51χρονος, μονολογώντας στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, λίγα λεπτά πριν οι αστυνομικοί του περάσουν ξανά χειροπέδες και τον οδηγήσουν στην φυλακή.
Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Τετάρτης, 17 Μαΐου του 2023, ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Νικολόπουλος, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο κατηγορούμενος και σε δεύτερο βαθμό – όπως πρωτόδικα - για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά συρροή, τονίζοντας χαρακτηριστικά στην αγόρευσή του πως: Δυστυχώς η πραγματική ζωή ξεπερνάει κάποιες φορές ακόμη και τον πιο ευφάνταστο και ευρηματικό σεναριογράφο. Με τη συνολική του συμπεριφορά, την σκληρότητα και αναλγησία, επέδειξε πλήρη περιφρόνηση προς το έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής.
"Πρόκειται για «σκληρή αδήριτη πραγματικότητα, δεν είναι σενάρια, υποθέσεις και εικασίες» είπε ο εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι οι δίδυμοι θάνατοι προήλθαν από δηλητηρίαση με αρσενικό που χορήγησε ο κατηγορούμενος λέκτορας στο νερό το οποίο κατανάλωσαν οι δύο γυναίκες.
«Κερνούσε δηλητήριο»
Ανατρέχοντας στο χρονικό της υπόθεσης, ο εισαγγελέας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ανέφερε ότι η χορήγηση του αρσενικού ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2013 και συνεχίστηκε μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπου η 34χρονη «έδινε άνιση μάχη για τη ζωή της». «Κερνούσε δηλητήριο στη γυναίκα του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο θάνατο της 85χρονης είπε ότι επρόκειτο για «παράπλευρη απώλεια» στην προσπάθεια του κατηγορούμενου να αποπροσανατολίσει τις Αρχές και να φανεί ότι οι θάνατοι οφείλονται στην τροφή που κατανάλωναν οι γυναίκες την οποία επιμελείτο αποκλειστικά η μητέρα της 34χρονης και κόρη της ηλικιωμένης.
«Βλέποντας τα δύσκολα να έρχονται πάνω του, έπρεπε να υπάρξει ένα ακόμη άτομο από το στενό οικογενειακό περιβάλλον που θα υφίστατο τον ίδιο θάνατο, με κίνητρο τον αποπροσανατολισμό των διωκτικών αρχών. Επέλεξε την άτυχη γιαγιά» υπογράμμισε. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος στην αγόρευσή του, ο 51χρονος γεωλόγος γνώριζε λόγω τις επαγγελματικής του ιδιότητας για τις θανατηφόρες συνέπειες του αρσενικού. Ως προς τη χορήγησή του, είπε ότι «μετάγγιζε» το λεγόμενο «καθαρό αρσενικό» σε φιάλη νερού, από το οποίο έπινε η σύζυγός του, ενώ με τον ίδιο τρόπο χορήγησε την ουσία στην ηλικιωμένη η οποία κατανάλωνε νερό αποκλειστικά από φιάλη που προοριζόταν για την ίδια.
Ο εισαγγελέας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ότι οι δύο θάνατοι οφείλονται στην επιβάρυνση των οργανισμών των δύο γυναικών από το νερό που είχε περιεκτικότητα σε αρσενικό στο εξοχικό της οικογένειας στη Χαλκιδική και στην κατανάλωση μολυσμένων τροφών. Ειδικά για τις τροφές, είπε ότι θα έπρεπε να είχαν καταναλώσει τεράστιες ποσότητες για να ενοχοποιηθούν αυτές για τους θανάτους.
Το κίνητρο
Αναζητώντας το κίνητρο της ειδεχθούς πράξης του, ο εισαγγελέας Εφετών στάθηκε στις προβληματικές σχέσεις που είχε ο 51χρονος με τη γυναίκα του (είχαν αποκτήσει ένα παιδί το 2010), ενώ αναφέρθηκε στην εξωσυζυγική σχέση που είχε συνάψει με μεταπτυχιακή φοιτήτρια και με την οποία απέκτησε αργότερα παιδί. Για την φοιτήτρια τόνισε ότι είχε κομβικό ρόλο στη διαδρομή της υπόθεσης. «Είχε αποκτήσει συναισθηματική σχέση μαζί της, ήθελε να δημιουργήσει οικογένεια. Ο γάμος του έπρεπε να διακοπεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έωλες οι κατηγορίες»
Είχε προηγηθεί η απολογία του κατηγορούμενου, όπου ο ίδιος ακολούθησε την γραμμή της πλήρους άρνησης των κατηγοριών, τις οποίες χαρακτήρισε έωλες, αβάσιμες και αναπόδεικτες. Ο ίδιος αμφισβήτησε τις εκτεταμένες εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν αφήνοντας αιχμές για αυθαιρεσίες, ενώ διέψευσε ότι ήταν προβληματική η σχέση του με την 34χρονη. Ομολόγησε τη σχέση που είχε συνάψει, λέγοντας ότι ήταν καθαρά σαρκικής φύσεως χωρίς συναισθηματική αξία. Απέδωσε τους θανάτους σε χρόνια δηλητηρίαση από τυχαία έκθεση σε κάδμιο και αρσενικό που δεν αντιμετωπίστηκε άμεσα ιατρικά, ενώ ανέφερε η σύζυγός του κατά την νοσηλεία προσβλήθηκε από μικρόβιο (κλεμπσιέλλα).
ΠΗΓΗ: protothema.gr