Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, μία έρευνα αποκάλυψε ότι ένα αντιικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μειώνει το ιικό φορτίο στους πνεύμονες ποντικιών έως και 99%. Μάλιστα οι επιστήμονες που συνέταξαν την έρευνα για το συγκεκριμένο φάρμακο υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικό απέναντι και στις νέες μεταλλάξεις του ιού, εφόσον εγκριθεί για χρήση στους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγείας «Menzies» του πανεπιστημίου «Griffith» και του ερευνητικού κέντρου «City of Hope» στις ΗΠΑ, η συγκεκριμένη θεραπεία αποτρέπει τον ιό από το να επιτεθεί απευθείας στο γονιδίωμα. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι αποτελεσματικό τόσο απέναντι στον κορωνοϊό Sars-Cov-2, όπως και σε όποιες νέες μεταλλάξεις που έχουν προκύψει.
Ο Νάιτζελ ΜακΜίλαν, εκ των επικεφαλής του πρότζεκτ, ανέφερε ότι τα νανοσωματίδια, που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τη θεραπεία στο σώμα, παρέμειναν σταθερά στους 4 βαθμούς Κελσίου για 12 μήνες και σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από ένα μήνα, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για ασθενείς που νόσησαν, ακόμα και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και διανομής.
Αποτελεσματική θεραπεία αναζητούν οι επιστήμονες
Προς το παρόν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν δυσκολευθεί να δημιουργήσουν μία αποτελεσματική αντιική θεραπεία για τον κορονοϊό, παρόλο που ορισμένα υποψήφια φάρμακα έχουν φτάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Ήδη το molnupiravir της εταιρείας Merck οδεύει προς το τρίτο στάδιο κλινικών δοκιμών, ενώ και το AT-527 της εταιρείας Roche σε συνεργασία με την Atea, βρέθηκε ότι είναι ασφαλές και ότι έχει ανττιική λειτουργία σε ασθενείς με Ηπατίτιδα C και σύντομα αναμένεται να φτάσει και αυτό στο «στάδιο 3» των κλινικών δοκιμών.
Μία μελέτη την οποία εξέδωσε τον Νοέμβριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανέφερε ότι το φάρμακο ρεμδεσιβίρη, το οποίο χρησιμοποιείται σε ανθρώπους που νόσησαν από την Covid-19, σε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, δεν είχε σημαντική επίδραση στο να διαφοροποιήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών.
ΠΗΓΗ: reader.gr