ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη στους 8 από το Καζακστάν

Τι ισχύει νομικά για την περίπτωση των Καζακστανών

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά σε βάρος των οκτώ ενηλίκων της παρέας από το Καζακστάν που επέβαινε στη θαλαμηγό Περσεφόνη. Η παρέα που αφέθηκε να επιστρέψει στο Καζακστάν χωρίς καν να κληθεί να δώσει καταθέσεις, αποτελείται από ολιγάρχες της χώρας και μέλη των οικογενειών τους.

Ήδη για την υπόθεση διώκονται ποινικά τα μέλη του πληρώματος και κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους πλοίαρχος και υποπλοίαρχος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η παρέα από το Καζακστάν βρισκόταν στην παραλία την ώρα που ξέσπασε η φωτιά αλλά και του εντοπισμού υπολειμμάτων από κροτίδες στη διάρκεια αυτοψίας που έγινε μόλις χθες στην παραλία του Αγίου Νικολάου.

Η υπόθεση λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις αναφορικά με τους χειρισμούς που έγιναν από την πρώτη ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά. Ήδη, οι χειρισμοί τόσο από το Λιμενικό, όσο και από την Πυροσβεστική αποτελούν αντικείμενο έρευνας από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των σωμάτων ασφαλείας, ενώ οι αποκαλύψεις προκαλούν σοβαρές απορίες και ερωτήματα.

Νωρίτερα σήμερα, το protothema.gr αποκάλυψε ότι μόλις χθες, πέντε μέρες μετά τη φωτιά που έκανε στάχτη τριακόσια στρέμματα δασικής έκτασης στην Ύδρα έγινε αυτοψία από στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην παραλία από την οποία ξεκίνησε η φωτιά και εντοπίστηκαν υπολείμματα από κροτίδες- στοιχείο που επιβνεβαιώνει την αρχική πληροφορία που είχε καταγράψει από την περασμένη Παρασκευή το protothema.gr, ότι έτσι είχε ξεκινήσει η πυρκαγιά.

Οι ολιγάρχες που επέβαιναν στην πολυτελή θαλαμηγό

Στους επιβάτες του σκάφους περιλαμβάνονται μέλη οικογενειών ολιγαρχών από το Καζακστάν, ανάμεσά τους ο Daniyar Abulgazin, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν.

Μαζί ήταν και ο γιος του Abulgazin και η σύζυγός του, Aidan Suleimenova, η οποία είναι επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Καζακστάν.

Άλλοι προσκεκλημένοι φέρεται να ήταν η Umut Shayakmetova διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank και ο σύζυγός της, Beimbet Shayakhmetov, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, KMG International NV, καθώς και η κόρη τους Dinara. Στην παρέα ήταν και η Diana Baitassova, επικεφαλής fund στο Καζακστάν.

Τόσο ο Abulgazin όσο και η Shayakmetova έχουν στενούς δεσμούς με τον Timur Kulibayev, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Μαζί με τους Καζακστανούς, βρισκόταν ένα ζευγάρι Πολωνών, καθώς και ένας Βρετανός.

Μπορούν να δικαστούν οι Καζακστανοί;

Με την άσκηση ποινικής δίωξης - όπως συνέβη στην περίπτωση των Καζακστανών - είναι δυνατή η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για αυτούς. Ωστόσο, το Καζακστάν δεν πρόκειται να τους εκδόσει - και η μόνη δυνατότητα είναι να θελήσουν οι ίδιοι να έλθουν στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες, αλλά και να εκτίσουν την ποινή τους, εφόσον καταδικαστούν.

Ωστόσο, αν εντοπιστούν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, θα συλληφθούν και θα αποσταλούν την Ελλάδα, προκειμένου να δικαστούν για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, σύμφωνα με την δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία του Πειραιά.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X