ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η τραγική ιστορία της γυναίκας που έγραψε τον «Φρανκενστάιν»

Ακόμη και μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποιοι που δεν πιστεύουν ότι το έγραψε μία 18χρονη κοπέλα

Έχουν περάσει διακόσια χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία (είχαν τυπωθεί μόλις πεντακόσια αντίτυπα) του βιβλίου, που έμελλε να είναι ο πρόδρομος των θρίλερ.

Το όνομά του, «Φρανκενστάιν» έμελλε να αναφέρεται κάθε φορά που θέλει κάποιος να περιγράψει κάτι φρικιαστικό και αποκρουστικό. Και να σκεφτεί κανείς ότι η συγγραφέας του ήταν ένα κορίτσι μόλις δεκαοχτώ χρόνων, που το προόριζε για νουβέλα.

Η Μαίρη Γούλστον Κραφτ Σέλλεϊ προς το τέλος της εφηβείας της είχε ένα όνειρο που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της, αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία αργότερα. Όλα ξεκίνησαν από ένα παιχνίδι το 1816, ένα έτος που έχει περάσει στην ιστορία ως «το έτος χωρίς καλοκαίρι», όταν η έκρηξη του ινδονησιακού ηφαιστείου Ταμπόρα (η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία με χιλιάδες νεκρούς) προκάλεσε παγκόσμιες κλιματικές ανωμαλίες, επηρεάζοντας και όλη την Ευρώπη.

Τότε η Μαίρη πήγε διακοπές στη λίμνη της Γενεύης με μία παρέα φίλων, ανάμεσά τους οι ποιητές Λόρδος Βύρων και Πέρσι Σέλεϊ (αργότερα έγινε σύζυγός της). Η παρέα συνήθιζε να διασκεδάζει διαβάζοντας βιβλία με ιστορίες φαντασμάτων. Ο Βύρων κάποια στιγμή πρότεινε να γράψουν οι ίδιοι τη δική τους ιστορία και να ψηφίσουν το νικητή. Η Σέλλεϊ αποκάλυψε μία ιστορία που η ίδια φανταζόταν, ο Λόρδος Βύρων τη βρήκε θαυμάσια για νεαρή γυναίκα κι έτσι την παρότρυνε να τη γράψει. Το μυθιστόρημά της εκδόθηκε δύο χρόνια μετά από εκείνη τη βραδιά.

Η Μαίρη προερχόταν από μια αστική οικογένεια με δυο σημαντικούς γονείς που επηρέασαν τη σκέψη της. Η μητέρα της ήταν η Mary Wollstonecraft, συγγραφέας του πρωτοποριακού κειμένου «Η Δικαίωση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας» (1792) και ο πατέρας της ήταν ο αναρχικός φιλόσοφος William Godwin.

Ωστόσο, η μητέρα της πέθανε όταν εκείνη ήταν μόλις 30 ημερών και η νέα σύζυγος του πατέρα της δεν ενδιαφερόταν να της δώσει μια επίσημη εκπαίδευση. Έτσι, η Μαίρη διδασκόταν στο σπίτι, ενώ συνήθιζε να πηγαίνει στον τάφο της μητέρας της και να της διαβάζει βιβλία.

 

Στα 16 της γνώρισε κι ερωτεύτηκε τον επίδοξο (και παντρεμένο) ποιητή Πέρσι. Ο πατέρας της μόλις το έμαθε έγινε έξω φρενών και το ζευγάρι το έσκασε ταξιδεύοντας στην Ευρώπη. Η ζωή της σημαδεύτηκε από απανωτές τραγωδίες. Είδε τα πρώτα δύο παιδιά της να πεθαίνουν μωρά, ενώ αυτοκτόνησε η ετεροθαλής αδελφή της. Πολλοί θεωρούν ότι οι τραγικές αυτές απώλειες και η επιθυμία της να φέρει πίσω στη ζωή τα αγαπημένα της πρόσωπα, την ενέπνευσαν για την ιστορία του Φρανκενστάιν. Όταν ολοκλήρωσε τη συγγραφή του βιβλίου ήταν και πάλι έγκυος.

Όταν εκδόθηκε ο «Φρανκενστάιν» δεν συνηθιζόταν να υπογράφουν τα βιβλία γυναίκες, γι’ αυτό και ήταν ανώνυμου συγγραφέα. Ωστόσο και λόγω της σκοτεινής υπόθεσής του, όλοι θεώρησαν ότι ήταν του συζύγου της. Ακόμη και μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποιοι που δεν πιστεύουν ότι το έγραψε γυναίκα και μάλιστα μία 18χρονη κοπέλα. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη παρανόηση. Αν και το βιβλίο είναι ένα παγκόσμιο best seller και έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη, αρκετοί πιστεύουν ότι ο Φρανκενστάιν είναι το τέρας. Θα έχετε ακούσει την έκφραση: «δημιούργησε έναν… Φρανκενστάιν». Στην πραγματικότητα όμως, ήταν ο γιατρός που δημιούργησε το τέρας.

Ωστόσο, οι τραγωδίες δεν εγκατέλειψαν τη συγγραφέα. Το 1822 πνίγηκε ο σύζυγός της. Μετά το θάνατό του συνέχισε να γράφει, δημοσιεύοντας τέσσερα ακόμα μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, βιογραφίες, καθώς και μία συλλογή ποιημάτων του συζύγου της. Η Μαίρη Σέλλεϊ πέθανε από καρκίνο το 1851 σε ηλικία 53 ετών.

Στα τέλη Μαΐου βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία Mary Shelley με πρωταγωνίστρια την Ελ Φάνινγκ. Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει, στα τέλη Νοεμβρίου.

 

Πηγή: newsbeast 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση