ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ισραηλινοί κομάντο επιχειρούν στον Λίβανο

Μέχρι στιγμής, ο IDF αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ φέρεται να επιχειρούν στον Λίβανο για να στρώσουν το έδαφος σε πιθανή εισβολή του IDF, ώστε να καταστρέψει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ μετά την εξολόθρευση της ηγεσίας της.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal έγραψε ότι χερσαίες επιδρομές μικρής κλίμακας πραγματοποιούνται από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, καθώς η ένοπλη σιιτική οργάνωση έλαβε το μέρος της Χαμάς. Ωστόσο, έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς το Τελ Αβίβ έστρεψε το βλέμμα του στα βόρεια σύνορα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι τωρινές επιχειρήσεις αποσκοπούν στη χαρτογράφηση του εχθρικού εδάφους και στον εντοπισμό θέσεων του εχθρού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τούνελ της Χεζμπολάχ, που θεωρούνται καλύτερα από εκείνα της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Amir Avivi, Ισραηλινός πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι επίκειται χερσαία εισβολή του Ισραήλ και ότι οι επιδρομές αποτελούν μέρος της προετοιμασίας.

«Οι IDF έχουν κάνει πολλές προετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Avivi. «Συνολικά, αυτό περιλαμβάνει πάντα ειδικές επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές του ισραηλινού στρατού δήλωσαν στη WSJ ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω. Ο IDF όμως, φέρεται να αντιμετωπίζει δίλημμα για το πόσο μακριά θα πρέπει να εισχωρήσει στον Λίβανο.

Η μία άποψη υποστηρίζει ότι ο στρατός δεν πρέπει να διστάσει πουθενά και να προωθεί όσο χρειάζεται, ενώ η άλλη πως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα χτυπήματα στα νότια του Λιβάνου, όπου εδρεύει κυρίως η Χεζμπολάχ.

Μέχρι στιγμής, ο IDF αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Χεζμπολάχ έχει ήδη αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και μπορεί να αντιδράσει με σφοδρές επιθέσεις σε περίπτωση εισβολής.

Επδρομές μέσα στον Λίβανο και έφοδο σε σήραγγες της Χεζμπολάχ ξεκίνησαν ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ

Οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ ξεκίνησαν μικρές στοχευμένες επιδρομές μέσα στον νότιο Λίβανο.

Οι επιχειρήσεις, όπως μεταδίδουν WalI Street Jorunal και CNN αφορούν στη συγκέντρωση πληροφοριών και προπαρασκευαστικές ενέργειες πριν από μία πιθανώς ευρύτερη χερσαία εισβολή, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Οι επιδρρομές περιλαμβάνουν και επιχειρήσεις σε σήραγγες της Χεζμπολάχ που είχαν σκαφτεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

 

Πηγές: newsbeast, naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση