
Οι φόβοι για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στα ασιατικά χρηματιστήρια που διευρύνουν δραματικά τις απώλειες, καθώς οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τροφοδότησαν μεταξύ των επενδυτών μια διάθεση μείωσης του κινδύνου.
Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ ηγήθηκαν των απωλειών στην περιοχή, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί κατά 10,37%. Εν τω μεταξύ, ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 6,31%. Στην Ιαπωνία, ο βασικός δείκτης Nikkei 225 έχασε 6,39% και έφτασε σε χαμηλό 18 μηνών, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 6,50%. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η διαπραγμάτευση των ιαπωνικών προθεσμιακών συμβολαίων ανεστάλη. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε τελευταία πτώση 4,74%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε κατά 4,01%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διεύρυνε τις απώλειες στο 3,87%. Ο δείκτης αναφοράς διολίσθησε σε έδαφος διόρθωσης με πτώση 11% από το τελευταίο υψηλό του τον Φεβρουάριο, στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Ο ινδικός δείκτης αναφοράς Nifty 50 σημείωσε πτώση 3,85% στο άνοιγμα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης BSE Sensex υποχώρησε κατά 5,29%.
Τα αμερικανικά futures υποχώρησαν καθώς διαψεύστηκαν οι ελπίδες των επενδυτών ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα έχει επιτυχείς διαπραγματεύσεις με τις χώρες για τη μείωση των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι την Κυριακή στις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το αμερικανικό αργό West Texas intermediate υποχώρησαν περισσότερο από 3% στα 59,74 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Απρίλιο του 2021. Οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι του Τραμπ απέρριψαν τους όποιους φόβους για πληθωρισμό και ύφεση, δηλώνοντας ότι οι δασμοί θα επιμείνουν, ό,τι κι αν κάνουν οι αγορές.
Τραμπ: «Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου»
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε πριν από μερικές ώρες να υποβαθμίσει τον πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια παρομοιάζοντας την κατάσταση με το να παίρνει κανείς «φάρμακο», εν προκειμένω για να θεραπευτούν παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, την ώρα που ηλεκτρονικές συναλλαγές προοιωνίζονται νέα θεαματική πτώση της Γουόλ Στριτ σήμερα, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι «πολύ πιο δυνατή» μετά την αναγγελία των μέτρων του, ενώ διαβεβαίωσε πως η πτώση των χρηματιστηρίων δεν ήταν κάτι που είχε σκοπό. «Όμως θέλω να λυθεί το ζήτημα του (εμπορικού) ελλείμματος που έχουμε με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες χώρες», επέμεινε. «Δεν θέλω την πτώση» κανενός χρηματιστηρίου, «όμως μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», συμπλήρωσε, κατά τα φαινόμενα αναφερόμενος στην εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές. «Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι τελωνειακοί δασμοί», επανέλαβε.
Ο κ. Τραμπ αποκάλυψε πως το σαββατοκύριακο συζήτησε «με πολλούς Ευρωπαίους, Ασιάτες, όλο τον κόσμο». «Θέλουν όλοι απεγνωσμένα να κλείσουμε συμφωνία», κόμπασε. Ερωτηθείς για την πιθανότητα να διαπραγματευτεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου —με άλλα λόγια αδασμολόγητου— ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως υπέδειξε ο σύμβουλος και σύμμαχός του Έλον Μασκ, ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως κατά την άποψή του «η Ευρώπη έκανε περιουσία στην πλάτη μας και μας μεταχειρίστηκε πολύ άσχημα». «Θέλουν να συζητήσουμε αλλά δεν θα γίνει συζήτηση καθώς δεν μας δίνουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση» αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα, διεμήνυσε.
Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν απότομο selloff την περασμένη Παρασκευή, αφού η Κίνα ανταπέδωσε με νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, πυροδοτώντας φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2.231,07 μονάδων ή 5,5% στις 38.314,86 μονάδες την Παρασκευή, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο S&P 500 σημείωσε βουτιά 5,97% στις 5.074,08 μονάδες, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020.
Εν τω μεταξύ, ο Nasdaq Composite, ο οποίος καταγράφει πολλές εταιρείες τεχνολογίας που πωλούν στην Κίνα και κατασκευάζουν επίσης εκεί, υποχώρησε κατά 5,8%, στις 15.587,79 μονάδες. Έτσι, ο δείκτης υποχωρεί κατά 22% από το ρεκόρ του Δεκεμβρίου, αποτελώντας ουσιαστικά bear market στην ορολογία της Wall Street.
Η άνοδος του VIX φανερώνει παγκόσμιο πανικό στις αγορές μετοχών
Την ώρα που η πτώση των χρηματιστηρίων επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, ο δείκτης φόβου δείχνει ότι οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία, μεταδίδει το Bloomberg.
Η άνοδος του δείκτη μεταβλητότητας Cboe Volatility Index την περασμένη εβδομάδα οδήγησε τον δείκτη των προσδοκιών για τις κινήσεις των αμερικανικών μετοχών στο υψηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες του Covid του 2020 σε σχέση με παρόμοιες μετρήσεις από την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Ο VIX έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο φέτος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό δείκτη VStoxx και τον δείκτη μεταβλητότητας HSCEI των μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ.
Ο VIX βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 έναντι των προθεσμιακών συμβολαίων του δεύτερου μήνα, έγραψε ο τεχνικός στρατηγιστής Jonathan Krinsky της BTIG Plc σε σημείωμα με ημερομηνία Κυριακή.
«Οι αγορές συχνά κινούνται πέρα από αυτό που πολλοί θεωρούν πιθανό ή δυνατό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια περαιτέρω πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου “φαίνεται πιθανή” για σήμερα Δευτέρα.
Επισήμανε ότι ο μέσος όρος των 200 εβδομάδων για τον δείκτη S&P 500 βρίσκεται περίπου 8% κάτω από το χαμηλό της Παρασκευής και ότι ο δείκτης είχε μόνο δύο «διαρκή διαλείμματα» κάτω από αυτό το επίπεδο τα τελευταία 40 χρόνια: κατά τη διάρκεια της bear market στο γύρισμα του αιώνα και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.
Και όσον αφορά την αναστροφή της καμπύλης VIX, «ενώ μπορεί πάντα να γίνει πιο ακραία, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη ζώνη πανικού», έγραψε ο Krinsky.
Πηγή: Newmoney.gr