
Καθώς η σχέση μεταξύ Ινδίας και Γαλλίας ενισχύεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι τεχνολογικά εξαρτήματα από την Ινδία έχουν ενσωματωθεί στα μαχητικά αεροσκάφη Dassault Aviation Rafale, τα οποία πρόσφατα παραδόθηκαν στην Ελλάδα.
Αυτό σηματοδοτεί ένα πιθανό ορόσημο στον ρόλο της Ινδίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της άμυνας και είναι ένα βήμα προς το να γίνει ένας κύριος εξαγωγέας άμυνας την επόμενη δεκαετία, όπως έχει θέσει στόχο η ηγεσία της χώρας.
Μέχρι στιγμής, ούτε η Dassault ούτε το Ινδικό Υπουργείο Άμυνας έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τέτοια ενσωμάτωση, η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της επεκτεινόμενης συνεργασίας μεταξύ Νέου Δελχί και Παρισιού -μια σχέση που έχει ανθίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του Πρωθυπουργού Narendra Modi από το 2014.
Ινδία και Γαλλία έχουν συμφωνίες όπως η αγορά 36 μαχητικών Rafale για την Ινδική Αεροπορική Δύναμη (IAF) το 2016, τα οποία παραδόθηκαν πλήρως έως το 2022, και την επικείμενη συμφωνία των 60,000 κρορών για 26 μαχητικά Rafale Marine για το Ινδικό Ναυτικό, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2025.
Επιπλέον, η εταιρεία έχει ανακοινώσει τη δημιουργία μιας εγκατάστασης Συντήρησης, Επισκευής και Ανακατασκευής (MRO) στη Νοείδα πέρυσι για να υποστηρίξει τους στόλους Rafale και Mirage της Ινδίας.
Υπάρχει η πιθανότητα να έχουν ενσωματωθεί ινδικά τεχνολογικά εξαρτήματα στα Rafale που παραδόθηκαν στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας λογισμικό, δομικά μέρη, και προσαρμογές από σύστημα όπως οι πύραυλοι Astra και το Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW).
Αυτά τα συστήματα έχουν ήδη ενσωματωθεί στα Rafale της Ινδικής Αεροπορικής Δύναμης και συνδέονται με τις γαλλικές προσπάθειες για διεύρυνση των αλυσίδων εφοδιασμού καθώς και με την ινδική πολιτική “Make in India”.
Όσον αφορά τις δυνατότητες των πυραύλων που έχουν ενσωματωθεί στα Rafale της Ελλάδας:
Πύραυλος Astra: Είναι ένας αέρος-αέρος πύραυλος που αναπτύχθηκε από την Ινδία, γνωστός για την υψηλή ευελιξία και την ικανότητα να χτυπά στόχους με εξαιρετική ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις.
Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW): Πρόκειται για έναν προηγμένο πύραυλο εδάφους-εδάφους που σχεδιάστηκε για την αποτελεσματική καταστροφή εχθρικών αεροδρομίων και άλλων στρατηγικών υποδομών από ασφαλή απόσταση, χωρίς να απαιτείται άμεση επαφή με τον στόχο.
Πηγή: newsauto.gr