
Το Ισραήλ έχει επεκτείνει ραγδαία την παρουσία του στη Λωρίδα της Γάζας από την επανέναρξη των εχθροπραξιών κατά της Χαμάς τον περασμένο μήνα, ελέγχοντας πλέον περισσότερο από το 50% της επικράτειας. Σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιώτες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επικαλείται το Time, ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει μαζικά κατοικίες, αγροτικές περιοχές και βασικές υποδομές, καθιστώντας εκτάσεις κοντά στα σύνορα μη κατοικήσιμες.
Η πιο εκτεταμένη περιοχή που ελέγχουν οι IDF είναι η παραμεθόρια ζώνη, η οποία, σύμφωνα με στρατιώτες και χάρτες του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, έχει διπλασιαστεί σε πλάτος, φτάνοντας έως και τα 3 χιλιόμετρα εντός της Γάζας. Η ζώνη αυτή, καθώς και ο διάδρομος Νετζαρίμ – που διαχωρίζει τον βορρά από τον νότο της Λωρίδας – αποτελούν πλέον τουλάχιστον το μισό της περιοχής, σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάκοβ Γκαρμπ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου παρουσιάζει τον εκτεταμένο στρατιωτικό έλεγχο ως προσωρινό μέτρο για την άσκηση πίεσης στη Χαμάς ώστε να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους. Ωστόσο, παρατηρητές και οργανώσεις προειδοποιούν για μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς διατήρησης του ελέγχου και ενδεχόμενη «αναγκαστική μετεγκατάσταση» Παλαιστινίων.
An updated control map of the Gaza Strip, according to Ben Tzion Macales.
— I Stand with Israel! (@w3bsag3) April 6, 2025
In yellow: The area under IDF control from the renewal of the fighting on March 18 until March 26.
In orange: The IDF’s ground advance in recent days. pic.twitter.com/FL7AqpRwCD
Στρατιώτες που μίλησαν στο Associated Press, υπό καθεστώς ανωνυμίας, περιγράφουν πως έλαβαν εντολές να καταστρέψουν καλλιέργειες, αρδευτικά δίκτυα, σπίτια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις – ακόμη και εργοστάσιο αναψυκτικών – με σκοπό να μην υπάρχει κανένα καταφύγιο για μαχητές της Χαμάς. «Κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν. Πυροβόλησαν ό,τι έμοιαζε λειτουργικό... Δεν θα έχουν τίποτα για να επιστρέψουν, δεν θα επιστρέψουν ποτέ» είπε ένας εξ αυτών.
Μια ΜΚΟ δημοσίευσε αναφορές στρατιωτών που περιγράφουν σκόπιμη καταστροφή της παραμεθόριας ζώνης ώστε να μετατραπεί σε «κρανίου τόπο». Ένας εξ αυτών υποστήριξε πως η περιοχή μετατράπηκε σε «ζώνη θανάτου» χωρίς σαφή όρια και όποιος πλησίαζε σε ακτίνα 500 μέτρων από τα ισραηλινά άρματα, πυροβολούνταν – ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.
Διαμελισμός της Γάζας – Νέα ζώνη στο Ράφα
Η επέκταση της ζώνης ασφαλείας δεν περιορίζεται μόνο στα βόρεια. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε σχέδιο δημιουργίας νέου διαδρόμου που θα αποκόπτει το Ράφα από την υπόλοιπη Γάζα, με στόχο – όπως είπε – την πίεση για απελευθέρωση των ομήρων και την «εξάλειψη της Χαμάς».
New video shows Israeli forces open firing on medics in Gaza.
— Trey Yingst (@TreyYingst) April 5, 2025
I’ve spoken with the IDF multiple times about this day and was told “several vehicles were identified advancing suspiciously toward IDF troops without headlights, or emergency signals.”
That is clearly not true. pic.twitter.com/CwJ1GRLeef
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως οι επιχειρήσεις διεξάγονται βάσει πληροφοριών και ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια αποφυγής πλήγματος σε αμάχους. Ωστόσο, οργανώσεις όπως η «Human Rights Watch» χαρακτηρίζουν τη μαζική καταστροφή και την εκδίωξη πληθυσμών από τις ζώνες αυτές ως πιθανό έγκλημα πολέμου και εθνοκάθαρση.
Αντιθέτως, αναλυτές στο Ισραήλ υποστηρίζουν πως πρόκειται για αναγκαίο μέτρο ασφαλείας. «Κάθε λογική χώρα θα διασφάλιζε έτσι τα σύνορά της όταν γειτονεύει με εχθρική οντότητα», δήλωσε ο Κόμπι Μιχαέλ, ερευνητής σε ισραηλινά think tanks.
Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και των κατοίκων της παραμένει αβέβαιο, καθώς ο στρατιωτικός έλεγχος εντείνεται και η πιθανότητα επιστροφής των εκτοπισμένων κατοίκων μοιάζει όλο και πιο μακρινή.
Πηγή: Protothema