ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Το Ισραήλ σφυροκόπησε με 11 χτυπήματα τη Βηρυτό - Στόχος ο διάδοχος του Νασράλα

Νεκροί διοικητές της Χεζμπολάχ και της Χαμάς

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή όπου μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο, την ώρα που Ισραήλ και Ιράν επιδίδονται σε εκατέρωθεν απειλές, εντείνοντας την ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.

Η ένταση βρίσκεται στο «κόκκινο» σε Λίβανο, Γάζα, Συρία και Υεμένη ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τα ισραηλινά μαχητικά σφυροκόπησαν τη Βηρυτό και τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ισραήλ: Θα συνεχίσουμε τα σκληρά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεμήνυσαν χθες Πέμπτη πως θα συνεχίσουν να καταφέρνουν «σκληρά πλήγματα» στη Χεζμπολάx, έπειτα από τρεις ημέρες χερσαίων μαχών με τον ένοπλο βραχίονα του σιιτικού κινήματος στο νότιο Λίβανο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εννιά μέλη τους, εξ όσων είναι γνωστά.

Ανακοίνωσαν επίσης χθες βράδυ ότι «εξάλειψαν» ηγετικό στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, τον Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ, σε βομβαρδισμό εναντίον του καταυλισμού προσφύγων της Τούλκαρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νεκροί δύο διοικητές της Χεζμπολάχ και της Χαμάς από ισραηλινά πλήγματα

Οι IDF ανακοίνωσαν τη νύχτα ότι σκοτώθηκε ο Μαχμούντ Γιουσέφ Ανισί, ανώτερος διοικητής της αλυσίδας κατασκευής πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο Ανίσι εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ πριν από περισσότερα από 15 χρόνια και ήταν ένας από τους ηγέτες της εκστρατείας PGM της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ήταν μια σημαντική πηγή γνώσης με πολλές τεχνολογικές ικανότητες στον τομέα της κατασκευής όπλων. Οι IDF θα συνεχίσουν να επιχειρούν ενάντια στην απειλή της Χεζμπολάχ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Νεκρός σε πλήγμα του Ισραήλ είναι και ο διοικητής της Χαμάς, που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση με βόμβα αυτοκινήτου στη Δυτική Όχθη.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) σε κοινή επιχείρηση με τον IDF και την Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) στη Δυτική Όχθη, έβαλε στόχο τον διοικητή της Χαμάς, Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ, ο οποίος ηγήθηκε του δικτύου της Χαμάς στο Τουλκάρμ, σύμφωνα με τον IDF.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ κατάφεραν επίσης πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ σε Δαμασκό και Λαττάκεια, ενώ οι Χούθι της Υεμένης έκαναν λόγο για επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα αντίποινα κατά της Τεχεράνης, για τις πυραυλικές επιθέσεις της 1ης Οκτωβρίου, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει αντίθετος σε πλήγμα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το Ισραήλ, στο πλαίσιο της χερσαίας του επιχείρησης, έχει διεισδύσει βαθύτερα στον Λίβανο, αντιμετωπίζοντας τη σθεναρή αντίσταση της Χεζμπολάχ αλλά όχι μόνο. Οι Ισραηλινές δυνάμεις ενεπλάκησαν και στο πρώτο «θερμό» επεισόδιο με τον στρατό του Λιβάνου.

Ολονύχτιο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό με στόχο τον πιθανό διάδοχο του Νασράλα

Τα ξημερώματα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν 11 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο λιβανικό σιιτικό κίνημα, ενώ ακουγόντουσαν ισχυρές εκρήξεις. Πληροφορίες από την πλευρά του Ισραήλ ανέφεραν ότι στόχος των βομβαρδισμών ήταν ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα.

«Το Ισραήλ βομβάρδισε τη νότια συνοικία ένδεκα συνεχόμενες φορές», είπε πηγή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο βομβαρδισμός ήταν τόσο σφοδρός που ενεργοποιήθηκαν συναγερμοί αυτοκινήτων και ταρακουνήθηκαν κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου και στα περίχωρά της.

Το Ισραήλ έχει διευρύνει αισθητά τον χάρτη των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της χερσαία εισβολής στον Λίβανο, με τις μετακινήσεις των στρατευμάτων να εισχωρούν βαθύτερα όχι μόνο στο βορειοανατολικό κομμάτι αλλά και σε πιο κεντρικά σημεία, αντιμετωπίζοντας τη σθεναρή αντίσταση της Χεζμπολάχ. Εκτός από τις αδιάκοπες, αιματηρές συγκρούσεις των Ισραηλινών με τη Χεζμπολάχ, σημειώθηκε και το πρώτο «θερμό» επεισόδιο των ισραηλινών δυνάμεων με τον στρατό του Λιβάνου.

Χτυπήθηκε το Αρχηγείο Πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού έπληξε το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο Τύπου της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Η αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το γραφείο δημοσίων σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ στη συνοικία Μαουάντ. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Associated Press ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Στο νότιο Λίβανο, από ισραηλινά πυρά σε φυλάκιο του λιβανέζικου στρατού στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ σκοτώθηκε ένας λιβανέζος στρατιώτης, αυξάνοντας σε δύο τον αριθμό των μελών του λιβανέζικου στρατού που σκοτώθηκαν την Πέμπτη. Ο στρατός του Λιβάνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα στρατεύματα «άνοιξαν πυρ στον πηρύνα» της επίθεσης.

Αξιωματούχος των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι το φυλάκιο του στρατού επλήγη από πυρά πυροβολικού.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση