ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όρκες βύθισαν ιστιοφόρο - Γιατί εμβολίζουν τα σκάφη (vid)

Ανοικτά του Γιβραλτάρ

Ένα ιστιοφόρο που έπλεε ανοικτά το Γιβραλτάρ είναι το πρώτο που βύθισαν τη φετινή χρονιά όρκες, που εξαπολύουν επιθέσεις κατά πλοίων στη θαλάσσια αυτή περιοχή από το 2020.

Τα μέλη του πληρώματος του μήκους 15 μ. ιστιοφόρου Alboran Cognac εξέπεμψαν σήμα κινδύνου γύρω στις 21:00 τοπική ώρα το βράδυ της Κυριακής, και ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές ότι το σκάφος τους είχε δεχθεί επίθεση από όρκες περίπου 14 μίλια από το ακρωτήριο Σπαρτελ, σε μαροκινά ύδατα στο νότιο άκρο του Στενού του Γιβραλτάρ.

Οι δύο επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο ανέφεραν ότι ένιωσαν αιφνίδια χτυπήματα στο κύτος προτού καταστραφεί το πηδάλιο και το σκάφος αρχίζει να παίρνει νερά, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais. To ιστοφόρο έμεινε ακυβέρνητο και τελικά βυθίστηκε, αλλά ευτυχώς οι δύο ναυτικοί περισυνελέγησαν από παραπλέον τάνκερ.

Γιατί εμβολίζουν οι όρκες τα σκάφη στο στενό του Γιβραλτάρ

Η επίθεση αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς εμβολισμών σκαφών από όρκες στο στενό του Γιβραλτάρ, που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική αλλά και ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας και της βορειοδυτικής Ισπανίας.

Ειδικοί εκτιμούν ότι στις επιθέσεις εμπλέκεται ένα κοπάδι από περίπου 15 κήτη του υποείδους της ιβηρικής όρκας, που τις έχουν βαφτίσει «Gladis. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα GTOA, που παρακολουθεί τους πληθυσμούς αυτού του υποείδους, έχουν καταγραφεί σχεδόν 700 περιστατικά με όρκες, αφότου ξεκίνησαν τις επιθέσεις του σε πλοία στην περιοχή αυτή τον Μάιο του 2020.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουρα για τα αίτια της επιθετικής αυτής συμπεριφοράς, που επιδεικνύουν οι φάλαινες - δολοφόνοι. Μια από τις κρατούσες θεωρίες είναι ότι οι όρκες εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την περιέργειά τους, ή ότι ακολουθούν κάποια τάση, ενδεχομένως δε να στοχοθετούν τα σκάφη, που θεωρούν ανταγωνιστές τους στο κυνήγι του αγαπημένου τους θηράματος, του γαλαζόπτερου τόνου, που ενδημεί στα ύδατα αυτά.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X