ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Πιέζουν το Ισραήλ οι ΗΠΑ για «διάλειμμα» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σσκεί αναφέρει ότι η κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύρραξης.

Μήνυμα στο Ισραήλ να κάνει ένα «διάλειμμα» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ενόπλων της Χαμάς στη Γάζα στέλνουν οι ΗΠΑ με την κυβέρνηση Μπάιντεν να σσκεί πιέσεις να συνεχιστεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο εν μέσω ανησυχιών ότι η κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύρραξης.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κι ότι το Ισραήλ «πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει αθώους αμάχους», ενώ καταδίκασε τις καταγγελλόμενες επιθέσεις από Ισραηλινούς «εξτρεμιστές εποίκους εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη», που ρίχνουν λάδι στη φωτιά. «Επιτίθενται σε Παλαιστίνιους σε μέρη που (οι Παλαιστίνιοι) δικαιούνται να είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του έγιναν ένα 24ωρο μετά την επισήμανση για πρώτη φορά δημοσίως από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι «θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για ανθρωπιστικά διαλείμματα», ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στη Γάζα τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Κι όλα αυτά ενώ την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε να σταματήσουν για ανθρωπιστικούς λόγους οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο NBC News ότι η αλλαγή στη φρασεολογία της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι σκόπιμη. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τώρα την ιδέα ενός «διαλείμματος» απροσδιόριστης διάρκειας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς για να μπορέσει να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να μπορέσουν να φύγουν από εκεί όσοι το επιθυμούν, όπως είπε ο αξιωματούχος.

Διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Ισραήλ για «διάλειμμα» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να εξισορροπήσει από τη μία την ανάγκη να υποστηρίξει το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, αλλά και στην αναγνώριση της ανάγκης να ανοίξει ένα παράθυρο για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Κι όπως είπε, οι Ισραηλινοί «ακούν» την έκκληση της κυβέρνησης Μπάιντεν για ανθρωπιστικό διάλειμμα και το θέμα «συζητείται ενεργά». Το Ισραήλ εμφανίζεται «ανοικτό» στην προοπτική να κάνει ένα διάλειμμα για να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις του για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση, σημείωσε ο αξιωματούχος.

Αν συμφωνήσει το Ισραήλ στο αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν, παραμένει άγνωστο, πόσο θα διαρκέσει το «διάλειμμα» αυτό, είπαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Τελειώνουν τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας
Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ, που επιβλέπει τις προσπάθειες αποστολής βοήθειας στη Γάζα, προειδοποίησε ότι σύντομα θα ξεμείνει από καύσιμα στο θύλακο και θα αναγκαστεί να περιορίσει τις προσπάθειες βοήθειας εκεί, εκτός εάν αρθεί ο αποκλεισμός στα καύσιμα, το νερό και το ρεύμα. Οι γιατροί σε νοσοκομεία στη Γάζα δήλωσαν ότι πασχίζουν να περιθάλψουν μεγάλο αριθμό τραυματιών καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνέχιζαν να πλήττουν τον θύλακο.

Η επικεφαλής Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Σαμάνθα Πάουερ, μίλησε την Τετάρτη με αξιωματούχους υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η Πάουερ «τόνισε την ισχυρή αμερικανική υποστήριξη για διαρκή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και για την προστασία των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν περιόδευσε την περασμένη εβδομάδα στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να διαπραγματευτεί το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας και μια συμφωνία για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και στους ξένους υπηκόους. Αν και ορισμένα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας μπόρεσαν να περάσουν από το πέρασμα της Ράφα, οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες λένε ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα λόγω των συνθηκών κρίσης. «Αυτές οι παραδόσεις είναι μια σταγόνα στον κάδο σε σύγκριση με την τεράστια κλίμακα των αναγκών», τόνισε η Λιν Χάστινγκς, αναπληρώτρια ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη.

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση