ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό»

Όλες οι εξελίξεις

Η άγρια διακοπή από μέρους της Ρωσίας της κατάπαυσης πυρός η οποία είχε συμφωνηθεί και διήρκεσε μόλις λίγες ώρες το Σάββατο, επιδεινώνει κι άλλο την έτσι κι αλλιώς τραγική κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τον ρωσικό στρατό, αλλά και ψαλιδίζει τις ελπίδες για ειρηνευτική συμφωνία στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα γίνει τη Δευτέρα.

Τα δεδομένα μέρα με την ημέρα χειροτερεύουν, καθώς ο Πούτιν διαμηνύει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, με την ανθρωπιστική κρίση από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να μην έχει τέλος και πολλές πόλεις όπως η ανελέητα βομβαρδισμένη Μαριούπολη να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Όπως δήλωσε Αλεξέι Κουλέμπα, η πόλη Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, καταστράφηκε ολοσχερώς και καταλήφθηκε από τους Ρώσους.

-Πούτιν σε Ερντογάν: Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία αν οι απαιτήσεις της Μόσχας δεν ικανοποιηθούν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν πως «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν είπε ότι η επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου χρονοδιαγράμματος και ότι ελπίζει ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να ηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν τόνισε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε την έκκλησή του «ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί», ανέφερε το γραφείο του. «Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης διμερείς δεσμούς.

- Ζελένσκι: ️Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν αεροδρόμιο νότια του Κιέβου

Οκτώ ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Διεθνές Αεροδρόμιο Vinnytsia, νοτιονατολικά του Κιέβου, δήλωσε Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Το αεροδρόμιο έχει πλέον καταστραφεί» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

-«Η ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν διασχίσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες. Πρόκειται για την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δήλωσε σήμερα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Αριθμός ρεκόρ προσφύγων κατευθύνονται στην Πολωνία μέσω της Ουκρανίας, με το συνολικό αριθμό τους να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αργότερα σήμερα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την εισβολή.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι Πολωνοί συνοριοφύλακες έλεγξαν τα χαρτιά χθες, δίνοντας έγκριση εισόδου σε 129.000 πρόσφυγες στα διάφορα σημεία συνοριακής εισόδου της χώρας.

Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων που πέρασε τα σύνορα μέσα σε μία ημέρα, από την έναρξη της εισβολής, με το συνολικό αριθμό να φτάνει στους 922.400 πρόσφυγες.

“Η διαδικασία ελέγχου των εγγράφων είναι όσο το δυνατό πιο απλή” δήλωσε η εκπρόσωπος των Πολωνών συνοριοφυλάκων Άννα Μίτσαλσκα.

“Το πιο σημαντικό είναι να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των ανθρώπων, να εξακριβωθούν τα έγγραφα, αλλά και να ελεγχθούν οι βάσεις δεδομένων για το αν πρόκειται για μη καταζητούμενα άτομα. Απαιτούνται μερικά λεπτά,” πρόσθεσε η ίδια.

“Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, για σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο,” σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο.

 -Χτυπήθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη

Χτύπημα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, περίπου στις 13:00.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το χτύπημα προκλήθηκε από σφαίρες οι οποίες πέτυχαν το κτήριο κατά την διάρκεια οδομαχιών που μαίνονται στην πόλη. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr από κυβερνητικές πηγές, έγινε ανταλλαγή πυρών έξω από το κτίριο, πλέον τα πράγματα είναι ήσυχα και το προσωπικό του προξενείου, μαζί με τον πρόξενο, έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές καταφύγιο.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης σημειώνεται πως είναι καλά στην υγεία του και επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπως ενημερώνει το ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τη ΓΓ του ΟΑΣΕ στο οποίο στεγάζεται τις τελευταίες ημέρες το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη και συζήτησαν τόσο για τη στέγαση των υπηρεσιών όσο και για τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη.

Το χτύπημα έγινε μάλιστα την ώρα που στην πόλη είχε κηρυχθεί κατάπαυση πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φύγουν οι άμαχοι της περιοχής. Νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αλεξέι Αρεστόβιτς υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για να υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος που να αφορά το Γκοστόμελ και την Μπούτσα που βρίσκονται πολύ κοντά στο Κίεβο και όλες τις προηγούμενες μέρες δέχτηκαν απανωτούς βομβαρδισμούς.

Να θυμίσουμε ότι το Γκοστόμελ βρέθηκε στο στόχαστρο των Ρώσων λόγω της παρουσίας αεροδρομίου στην περιοχή. Την είδηση μεταφέρει και το ουκρανικό NEXTA με ανάρτησή του.

 

-Ζελένσκι: «Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό – Μαχόμαστε για ζωή και όχι σκλαβιά»

Νέο μήνυμα έστειλε στον ουκρανικό λαό ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω του Telegram. Ο Ουκρανός πρόεδρος τους κάλεσε να συνεχίσουν να μάχονται, την ώρα που βρίσκονται ανάμεσα στη «ζωή ή την σκλαβιά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Ουκρανοί, έχουμε ήδη κερδίσει το μέλλον μας, αλλά ακόμα μαχόμαστε για μας σήμερα», είπε ακόμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θέλουν να βομβαρδίσουν την Οδησσό»

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε για βομβαρδισμό των Ρώσων στην Οδησσό, κάτι που ανέφερε ότι θα είναι έγκλημα πολέμου αν γίνει. Να σημειώσουμε ότι αυτή την ώρα υπάρχει βομβαρδισμός στο Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, υπάρχουν τρεις νεκροί στο Ιρπίν, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Με βάση όσα καταγγέλλει το Κίεβο, τα ρωσικά στρατεύματα στοχοποίησαν επίτηδες μια γέφυρα που χρησιμοποιείται από πολίτες για να εκκενωθεί η περιοχή.

-Τρεις νεκροί πολίτες στο Ιρπίν από ρωσικά πυρά, ανάμεσά τους δύο παιδιά, καταγγέλλει το Κίεβο

Νέα καταγγελία για θανάτους αμάχων από ρωσικά πυρά κοντά στο Κίεβο έκανε η Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, υπάρχουν τρεις νεκροί στο Ιρπίν, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Με βάση όσα καταγγέλλει το Κίεβο, τα ρωσικά στρατεύματα στοχοποίησαν επίτηδες μια γέφυρα που χρησιμοποιείται από πολίτες για να εκκενωθεί η περιοχή.

 

Οι εικόνες που έρχονται από το Ιρπίν.

-Νέες τηλεφωνικές επαφές Μπένετ-Ζελένσκι και Ερντογάν-Πούτιν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε για τρίτη φορά από το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε εκπρόσωπός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ταξίδεψε μυστικά χθες στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια για το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποία συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

-Ο Μπλίνκεν «περικυκλώνει» τη Ρωσία

Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτα ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να προσφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα της προκειμένου να μπορέσει να υποδεχθεί τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν μετά τη ρωσική εισβολή.

Ήδη 120.000 Ουκρανοί έχουν φτάσει στη Μολδαβία, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, επεσήμανε η Γκαβριλίτα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.

«Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα (της Μολδαβίας) από την αρχή του πολέμου και 120.00, εκ των οποίων σχεδόν 100.000 Ουκρανοί, έχουν παραμείνει στη Μολδαβία. Για μια μικρή χώρα όπως εμείς, αναλογικά, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος», τόνισε η Μολδαβή πρωθυπουργός.

«Όλος ο κόσμος συμμετέχει για να τους υποδεχθεί, να τους βρει κατάλυμα, να τους δώσει να φάνε ή να τους βοηθήσει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τόσο μεγάλη εισροή και την χρειαζόμαστε άμεσα», πρόσθεσε. Το Τσισινάου είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του Μπλίνκεν στην Ευρώπη με στόχο να επαναβεβαιώσει τη στήριξη διάφορων χωρών ενάντια στη Ρωσία.

Ο Αμερικανός υπουργός διαβεβαίωσε τη Γκαβριλίτα ότι μπορεί «να βασίζεται στην πλήρη στήριξή μας». «Θαυμάζουμε τη γενναιοδωρία, τη φιλοξενία και την καλή θέληση που επιδεικνύουν οι άνθρωποι προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Από την Πολωνία χθες Σάββατο ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2,75 δισεκ. δολαρίων (2,5 δισεκ. ευρώ) προκειμένου να στηριχθούν οι άνθρωποι που φεύγουν από την Ουκρανία και οι χώρες που τους υποδέχονται.

Περίπου 827.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Άλλες γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, έχουν επίσης δεχθεί πολλούς πρόσφυγες.

Ο πόλεμος αναπτέρωσε τις ελπίδες της Μολδαβίας ότι θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση υπέβαλε επίσημα την Πέμπτη αίτημα εισδοχής στην ΕΕ, ταυτόχρονα με τη Γεωργία, άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου, η οποία εξελέγη το 2020 με φιλοδυτικό πρόγραμμα, τόνισε στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τον Ζοζέπ Μπορέλ, ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρούς» κινδύνους για την ασφάλειά της.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έχει σκοπό και να καθησυχαστεί η Μολδαβία, όπου υπάρχει επίσης φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα στην Υπερδνειστερία, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Στην περιοχή αυτή εκτιμάται ότι βρίσκονται 1.500 ρωσικά στρατεύματα. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.

-Οι Ρώσοι λένε ότι κατέστρεψαν την αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιβ

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ. «Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Στο μεταξύ το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Χθες Σάββατο η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Ωστόσο το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού δεν έχει ανακοινώσει τα θύματα από την ουκρανική πλευρά.

-Ιατρικές υποδομές έχουν γίνει στόχος επιθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει «αρκετές» επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Από τις επιθέσεις αυτές προκλήθηκαν πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί, πρόσθεσε ο Τέντρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας ή εργαζομένων παραβιάζουν την ιατρική ουδετερότητα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», κατήγγειλε ο ίδιος.

Στη σύντομη ανάρτησή του ο Τέντρος δεν αναφέρθηκε ευθέως στη Ρωσία.

-Νέα κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη για να απομακρυνθούν οι άμαχοι

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Γκοστομέλ και Μπούτσα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αλεξέι Αρεστόβιτς υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για να υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος που να αφορά το Γκοστόμελ και την Μπούτσα που βρίσκονται πολύ κοντά στο Κίεβο και όλες τις προηγούμενες μέρες δέχτηκαν απανωτούς βομβαρδισμούς.

Να θυμίσουμε ότι το Γκοστόμελ βρέθηκε στο στόχαστρο των Ρώσων λόγω της παρουσίας αεροδρομίου στην περιοχή. 

-Γιατί η Ρωσία θέλει τον έλεγχο της Μαριούπολης

Η Μαριούπολη αντιμετώπισε μέρες «ανελέητων επιθέσεων», με τους κατοίκους να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό μετά από ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν κρίσιμες υποδομές. Είναι κατανοητό ότι η πόλη παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας, αλλά οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Μαριούπολη να περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις.

Όπως μεταδίδει το Sky News, εάν το βασικό λιμάνι της πόλης έπεφτε, θα επέτρεπε στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που ηγούνται από τους αντάρτες.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ενώ οι δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από την εισβολή τον περασμένο μήνα. Η Βολνόβακα, στα βόρεια της Μαριούπολης, βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι και την περιοχή του Ντόνετσκ. Η μικρότερη πόλη έχει επίσης αντιμετωπίσει σημαντικές ρωσικές επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου.

-Στο μεταξύ και ο κλοιός γύρω από το Κίεβο στενεύει μετά και την κατάληψη της πόλης Μποροντιάνγκα λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram. Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. «Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

-Το Κίεβο κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα στο Τσέρνομπιλ, υποστηρίζουν ρωσικά ΜΜΕ

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγή προσκείμενη στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών την οποία δεν κατονόμασαν, μετέδωσαν σήμερα ότι η Ουκρανία βρισκόταν κοντά στην απόκτηση πυρηνικών «βρόμικων βομβών» βασισμένων σε πλουτώνιο.

Τα πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA και Interfax ανέφεραν ότι αξιωματούχος «αρμόδιας» ρωσικής υπηρεσίας είπε πως το Κίεβο κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ, που σφραγίστηκαν το 2000.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να γίνει ξανά μέλος του κλειστού κλαμπ των χωρών με πυρηνικά οπλοστάσια. Εγκατέλειψε τα πυρηνικά όπλα το 1994, μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Λίγο πριν διατάξει την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σε ομιλία του πως το Κίεβο αξιοποιεί σοβιετική τεχνογνωσία για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε πως θεωρούσε ότι προετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Ούτε ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό.

-Σούμι και Μαριούπολη «στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής»

Η κατάσταση στην περιοχή Σούμι και την πόλη της Μαριούπολης είναι «στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ουκρανικός κυβερνητικός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό κανάλι Ukraine-24 το πρωί της Κυριακής.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού στις πόλεις Akhtyrka και Trostyanets στη βόρεια περιοχή Sumy, δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος Vadim Denisenko. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το βράδυ του Σαββάτου πέρασε «σχετικά ήρεμα».

Επίσης νωρίτερα όπως αναφέρει το Sky News αναφορές από Ουκρανούς αξιωματούχους ότι μια προηγούμενη κατάπαυση του πυρός που είχε σκοπό να επιτρέψει στους αμάχους να διαφύγουν από την πόλη της Μαριούπολης διήρκεσε λιγότερο από 30 λεπτά πριν ξαναρχίσουν οι βομβαρδισμοί.

Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε τον Έντουαρντ Μπασουρίν, διοικητή των αυτονομιστών του Ντόνετσκ, ο οποίος είπε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα μπορούσε να ανοίξει ξανά την Κυριακή.

-Πάνω από 100.000 εθελοντές στην υπεράσπιση του Κιέβου

Την ίδια ώρα πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο. Η κυρία Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Πάντως οι Ουκρανικές δυνάμεις, παρότι αντιμετωπίζουν έναν μεγαλύτερο εχθρό, εξακολουθούν να αντιστέκονται ηρωικά και ο πρόεδρος Ζελένσκι σε νέο διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό κάλεσε τους πολίτες της χώρας να περάσουν στην επίθεση, οπουδήποτε ο ρωσικός στρατός έχει εισβάλει.

Παράλληλα όπως αναφέρει ο Guardian, ένας εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον είπε ότι 3.000 εθελοντές από τις ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ουκρανίας να συμμετάσχουν οι ξένοι στη «διεθνή λεγεώνα» για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πολέμου. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι 3.000 εθελοντές ανταποκρίθηκαν στην κλήση σε μια συνέντευξη στην υπηρεσία ειδήσεων της Φωνής της Αμερικής.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει μια επίσημη λεγεώνα ξένων εθελοντών, προσθέτοντας πριν από λίγες ημέρες ότι υπολογίζεται ότι είχαν δηλώσει συμμετοχή 16.000 αλλοδαποί, κυρίως από άλλα μετασοβιετικά κράτη όπως η Γεωργία και η Λευκορωσία.

-Ο Πούτιν απείλησε την Ουκρανία με εξαφάνιση

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε εν τω μεταξύ χθες ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση. «Η τρέχουσα ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας», είπε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος σε μια συνάντηση στη Μόσχα το Σάββατο, σύμφωνα με τους New York Times. «Εάν συμβεί αυτό, εκείνοι θα έχουν την ευθύνη», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

-Η διπλωματική μάχη

Την ίδια ώρα εξελίσσονται μεν διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως η παρέμβαση της Κίνας, που ζήτησε απευθείας συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου, ή η κινητικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν και με δυτικούς ηγέτες, αλλά η Δύση πιέζεται ασφυκτικά να ενισχύσει τη στρατιωτική συνδρομή της προς την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, συνεχίζει την απεγνωσμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει εναέρια προστασία της χώρας του και φαίνεται ότι ήδη συζητείται η διάθεση πολωνικών μαχητικών στην Ουκρανία.

-Τι είπαν Μπάιντεν και Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και την επιτάχυνση της στρατιωτικής, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ.

-Η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε τις συνεχιζόμενες ενέργειες που αναλαμβάνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Συμμάχους και τους εταίρους τους και την ιδιωτική βιομηχανία για να αυξήσουν το κόστος για τη Ρωσία για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, [ο Μπάιντεν] χαιρέτισε την απόφαση της Visa και της Mastercard να αναστείλουν την υπηρεσία στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε ότι η κυβέρνησή του αυξάνει την ασφάλεια, την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και συνεργάζεται στενά με το Κογκρέσο για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε την κλήση, γράφοντας μέσω Twitter νωρίς σήμερα το πρωί: Στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου, είχα άλλη μια συνομιλία με τον @POTUS. Η ατζέντα περιλάμβανε θέματα ασφάλειας, οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

 

 

Οι χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν προσεκτικές σε αυτό το ζήτημα πάντως και απορρίπτουν την απευθείας εμπλοκή στις πολεμικές συγκρούσεις, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε γενικότερη σύρραξη με ανεξέλεγκτες διαστάσεις και συνέπειες. Άλλωστε ο Πούτιν απείλησε και πάλι ότι το Κρεμλίνο θα θεωρήσει αυτόματα μέρος που εμπλέκεται στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.

Πιεσμένος και ο ίδιος ο Πούτιν από την απροσδόκητη αντίσταση που βρίσκουν τα ρωσικά στρατεύματα εισβολής στην Ουκρανικά, αλλά και την ομόθυμη καταδίκη από τη Δύση, επιχειρεί να εμφανιστεί ανυποχώρητος ως προς την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης. «O ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του, όλα οδεύουν βάσει σχεδίου», φέρεται να δήλωσε στη Μόσχα, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της Ρωσίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

-Καραβάνι προσφύγων

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους αναζητώντας ασφάλεια στις γειτονικές χώρες.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν τώρα την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση της Ευρώπης από το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Ο αριθμός αναμένεται να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο αργότερα σήμερα.

«Πρόκειται για την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση που έχουμε δει στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

-Αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αισιοδοξία ότι οι νέες διαπραγματεύσεις της Δευτέρας θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο. Το Κρεμλίνο απαιτεί ουσιαστικά ολοκληρωτική παράδοση της Ουκρανίας, με την αποδοχή, όπως λέει ο Πούτιν, ενός καθεστώτος για τη χώρα, «ουδέτερου και μη πυρηνικού» και φυσικά με αποστρατιωτικοποίησή της. Ενδεικτικές των διαθέσεων της Μόσχας είναι και οι προειδοποιήσεις του Πούτιν ότι η Ουκρανία μπορεί να σταματήσει να έχει υπόσταση ως κράτος.

ΠΗΓΗ: protothema.gr/ In.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση