ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Πώς παγίδευσαν τα γουόκι-τόκι της Χεζμπολάχ και πέρασε απαρατήρητο

15 χρόνια σχεδίαζαν την επίθεση

Οι μπαταρίες των γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και εξερράγησαν περιείχαν νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN), δήλωσε στο Reuters λιβανέζικη πηγή με γνώση των εξαρτημάτων της συσκευής.

Ο τρόπος με τον οποίο η εκρηκτική ύλη είχε ενσωματωθεί στο κουτί της μπαταρίας έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της, δήλωσε η ίδια πηγή.

Εκατοντάδες γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης εξερράγησαν μία ημέρα μετά την ανατίναξη χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Σε φωτογραφίες των γουόκι τόκι που εξερράγησαν φαίνεται η εγγραφή «ICOM» και «made in Japan».

Η Icom ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει την παραγωγή των μοντέλων αυτών εδώ και μία δεκαετία και ότι τα περισσότερα από όσα διατίθενται ακόμη προς πώληση είναι πλαστά.

Ο Γιοσίκι Ενομότο, γενικός διευθυντής του τμήματος ασφάλειας και εμπορίου της Icom, δήλωσε στο Reuters ότι είναι ενδεχόμενο παλαιότερη συσκευή Icom να υπέστη μετατροπή για να κατασκευαστεί βόμβα.

Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κύριο σώμα του γουόκι τόκι θα ήταν δύσκολη, διότι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι εκεί πολύ συμπιεσμένα, άρα είναι πιθανότερο ότι είχε τοποθετηθεί στο αποσπώμενο κουτί της μπαταρίας, δήλωσε στο ιαπωνικό δίκτυο Fuji TV ο Γιοσίκι Ενομότο.

Η λιβανέζικη πηγή δήλωσε ότι οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στις περιπτώσεις που το κουτί της μπαταρίας είχε χωρισθεί από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής.

Λιβανέζικη πηγή ασφαλείας έχει δηλώσει στο Reuters ότι η εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί στους βομβητές της Χεζμπολάχ ήταν δύσκολο να ανιχνευθεί

Λιβανέζικη πηγή ασφαλείας έχει δηλώσει στο Reuters ότι η εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί στους βομβητές της Χεζμπολάχ ήταν δύσκολο να ανιχνευθεί.

Άλλη πηγή δήλωσε ότι μέχρι τρία γραμμάρια εκρηκτικής ύλης είχαν κρυφτεί στους νέους βομβητές, μάλλον μήνες πριν από την έκρηξή τους.

H επιχείρηση ανατίναξης των βομβητών της Χεζμπολάχ σχεδιαζόταν εδώ και 15 χρόνια

Την ίδια ώρα, πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είπε στο ABC News ότι η επιχείρηση σαμποτάζ των βομβητών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν στον Λίβανο σχεδιαζόταν εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.

Η πηγή του αμερικανικού δικτύου ανέφερε ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης περιλάμβανε εταιρείες «φαντάσματα», με αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτες τους να συνεργάζονται με μια νόμιμη εταιρεία που παρήγαγε τις συσκευές.

Τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς που μετείχαν στην παραγωγή των συσκευών δεν γνώριζαν για ποιον εργάζονταν τελικά, ανέφερε η πηγή, σημειώνοντας ότι η CIA εδώ και καιρό ήταν απρόθυμη να καταφύγει σε αυτή την τακτική της ανατίναξης συσκευών επικοινωνίας, επειδή ο κίνδυνος των παράπλευρων απωλειών σε αμάχους ήταν πολύ υψηλός.

Η Χεζμπολάχ αναζητεί κενά ασφαλείας και πιθανούς διπλούς πράκτορες στους κόλπους της

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ προσπαθεί να συνέλθει από την εφιαλτική εβδομάδα μετά τα πλήγματα που δέχθηκε από το Ισραήλ με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο και τις επιθέσεις με τις εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων που χρησιμοποιούσαν χιλιάδες μέλη της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Χεζμπολάχ προσπαθεί να αποσαφηνίσει κατά πόσον κάποιο από τα δίκτυα επικοινωνίας της είναι ασφαλές, καθώς αναζητεί τα κενά ασφαλείας και πιθανούς διπλούς πράκτορες στους κόλπους της, όπως ανέφεραν πηγές που έχουν γνώση του θέματος στην αμερικανική εφημερίδα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης διέταξαν εσωτερική έρευνα, που έδειξε μέχρι στιγμής ότι το Ισραήλ τοποθέτησε εκρηκτικά στις μπαταρίες των συσκευών, χάκαρε το δίκτυο των βομβητών και έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα σε χιλιάδες χρήστες, που προκάλεσε τις εκρήξεις.

Μια πρόκληση για τη Χεζμπολάχ είναι η αποκατάσταση των επικοινωνιών, ενώ διερευνάται η πιθανότητα συνεργάτες του Ισραήλ εντός της οργάνωσης να διοχέτευσαν πληροφορίες για την προμήθεια των βομβητών και κατά πόσον φάκελοι του κινήματος παραδόθηκαν στη Μοσάντ.

Πηγή: iefimerida 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση