ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ρωσία: Τουλάχιστον οκτώ οι νεκροί από την ομηρία στη φυλακή του Βόλγογκραντ

Οι δράστες κρατούνταν για εγκλήματα που σχετίζονταν με διακίνηση ναρκωτικών και βία

ΚΥΠΕ

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί, τέσσερις δεσμοφύλακες, που βασανίστηκαν πριν το θάνατό τους, και οι τέσσερις κρατούμενοι που στασίασαν, δηλώνοντας μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Κράτους, είναι ο τραγικός απολογισμός της στάσης και ομηρείας οκτώ φρουρών και τεσσάρων κρατουμένων στη φυλακή υπ’ αριθμ. 19 στο χωριό Σουροβίκινο της περιφέρειας του Βόλγογκραντ στη νότια Ρωσία.

Στο πλαίσιο ημίωρης επιχείρησης απελευθέρωσης των ομήρων, ελεύθεροι σκοπευτές της ρωσικής εθνοφρουράς και ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στη φυλακή, καθώς προηγουμένως είχε αποκλειστεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους τρομοκράτες, οι οποίοι ζητούσαν 2 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και ελικόπτερο για να διαφύγουν.

Προηγουμένως είχαν καταγράψει σε φρικιαστικά βίντεο, που δημοσιοποίησαν σε κοινωνικά δίκτυα, τα βασανιστήρια, στα οποία υπέβαλαν τους όμηρους δεσμοφύλακες, κάποιοι από τους οποίους φαίνονταν να κείτονται αιμόφυρτοι, έπειτα από σοβαρά τραύματα με μαχαίρι, ενώ υποχρέωσαν έναν από αυτούς να ζητήσει προσωπικά από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Οι δράστες, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι», κατάγονται από το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν και κρατούνταν για εγκλήματα που σχετίζονταν με διακίνηση ναρκωτικών και βία. Φέρονται, δε, να προσέγγισαν κύκλους συνδεόμενους με το Ισλαμικό Κράτος εντός των φυλακών και να κατάφεραν να εξοπλιστούν με μαχαίρια από την κουζίνα της φυλακής και να κατασκευάσουν γιλέκο με αυτοσχέδιο εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό, που τελικά δεν κατόρθωσαν να πυροδοτήσουν.

Στα βίντεο που δημοσιοποίησαν, έκαναν επίμονα λόγο για βία των φρουρών της φυλακής, ειδικά εναντίον των μουσουλμάνων κρατουμένων, και ισχυρίστηκαν ότι «εκδικούνται» τους 12 κρατούμενους για την πολυαίμακτη τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Μαρτίου στην αίθουσα συναυλιών «Κρόκους».

Νωρίτερα είχε ενημερωθεί για την υπόθεση και την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν από τους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτέλεσης Ποινών, της Ρωσικής Εθνοφρουράς, του υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Κατά τον Λεονίντ Σλούτσκι, ηγέτη του υπερεθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, «κάθε πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να εξοντώνεται για παραδειγματισμό», ενώ κατά τον σχολιαστή Ρομάν Γκολοβάνοφ «εναντίον της Ρωσίας διεξάγει πόλεμο ολόκληρος ο δυτικός κόσμος, ο οποίος ξέρει να καθοδηγεί, να δημιουργεί και να κατευθύνει μάχιμες ουαχαβίτικες (σ.σ. ρεύμα ακραίου ισλαμισμού) ομάδες, με μικρούς πυρήνες να έχουν ήδη σχηματιστεί και όπως βλέπουμε από τις τρομοκρατικές ενέργειες, που σημειώθηκαν, τίθενται σε αιματηρή δράση».

Όπως υποστήριξε ο Ολέγκ Τσαριόφ, γνωστός Ουκρανός πολιτικός της αντιπολίτευσης στη σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου, που ζει πλέον στη Ρωσία, μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και κρατούμενοι των φυλακών, οι οποίοι αρνήθηκαν να συνδράμουν τους τρομοκράτες, γι’ αυτό και «βρήκαν μαρτυρικό θάνατο και τους πρέπει να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους», παρά το γεγονός ότι ήταν φυλακισμένοι για σοβαρά αδικήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενημερωτικής Πολιτικής της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), Αλεξάντρ Χινστέιν, το περιστατικό αυτό αρπαγής ομήρων ήταν το δεύτερο σε ρωσική φυλακή τους τελευταίους μήνες, ενώ ένα ακόμη σημειώθηκε σε φυλακή της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ», την ουκρανική επαρχία που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο κατά τη μεγαλύτερη έκτασή της από το 2014.

Στις 16 Ιουνίου στη φυλακή του Ροστόφ επί του Δον, επίσης στη νότια Ρωσία, έξι ισλαμιστές, που επίσης δήλωσαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, κράτησαν όμηρους δύο από τους δεσμοφύλακές τους, οι οποίοι τελικά απελευθερώθηκαν έπειτα από ολιγόλεπτη επιχείρηση ειδικών δυνάμεων, που κατέληξε στο θάνατο και των έξι τρομοκρατών.

Κατά τον Α. Χινστέιν εκπλήσσει η υποτίμηση του κινδύνου, αλλά και η διαφθορά στις αρμόδιες σωφρονιστικές αρχές, οι οποίες είχαν επιτρέψει σε τρεις ισλαμιστές τρομοκράτες, που κρατούνταν για προηγούμενη ένοπλη επίθεση, να διαμένουν στο ίδιο κελί και να έχουν πρόσβαση ακόμη και σε κινητά τηλέφωνα.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X