ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σήμερα η ψηφοφορία για την φον ντερ Λάιεν

Οι κρίσιμοι αριθμοί και συσχετισμοί για την επανεκλογή της

Η ώρα της αλήθειας για το πολιτικό μέλλον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και για την επόμενη ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη φτάσει, καθώς σήμερα, 18 Ιουλίου και στη μία μετά το μεσημέρι (ώρα Στρασβούργου - 14:00 ώρα Ελλάδος) οι 720 Ευρωβουλευτές που απαρτίζουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθούν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια δεύτερη θητεία της Γερμανίδας πολιτικού στο τιμόνι του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρώτη και η τελική μάχη της φον ντερ Λάιεν

Στις 9 Ιουνίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε το χρίσμα για να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Κομισιόν, έπειτα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στους ηγέτες που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με προεξέχοντες τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Όλαφ Σολτς και τον Πέδρο Σάντσεθ από τους Σοσιαλιστές και τους Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε από τους Φιλελεύθερους. Ωστόσο η τελικά μάχη θα δοθεί σήμερα στο Στρασβούργο.

Για να καταφέρει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται 361 ψήφους σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών. Στα χαρτιά, το αποτέλεσμα μοιάζει εξασφαλισμένο, καθώς οι τρεις πολικές ομάδες που την στηρίζουν, ήτοι ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, αριθμούν από κοινού 401 ευρωβουλευτές, ενώ και ευρωβουλευτές από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων, που καταποντίστηκε στις ευρωπαϊκές εκλογές, ενδέχεται να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα εάν θα χρειαστούν όντως 361 ψήφοι. Όπως πληροφορείται το protothema.gr οι 361 ψήφοι θα χρειαστούν εάν όντως υφίστανται 720 ευρωβουλευτές. Όμως, ένας μικρός αριθμός εξ αυτών ενδέχεται να μην έχει αναλάβει τα καθήκοντά του. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚ, ένας ευρωβουλευτής μπορεί να μην αναλάβει τα καθήκοντά τους για τρεις λόγους. Πρώτον εάν αποβιώσει πριν την ψηφοφορία. Δεύτερον αν αναλάβει μια κυβερνητική θέση στο κράτος - μέλος από το οποίο κατάγεται ή , τρίτον, εάν υπάρχει περίπτωση δικαστικής έρευνας για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Περιπτώσεις, που σύμφωνα τις πηγές του protothema.gr, ισχύουν, ωστόσο ο ακριβής αριθμός αυτών που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου θα ανακοινωθεί ελάχιστα λεπτά πριν την ψηφοφορία για την επανεκλογή ή μη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Με λίγα λόγια, όσοι λιγότεροι ευρωβουλευτές ψηφίσουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να εκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για για δεύτερη θητεία στην προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αριθμοί και οι συσχετισμοί

Το 2019 η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαδέχθηκε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν με μόλις 9 ψήφους περισσότερες από όσες απαιτεί η απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από το Στρασβούργο, ένα ποσοστό της τάξης 10% - 12% των ευρωβουλευτών που ανήκουν στις τρεις πολιτικές ομάδες που στηρίζουν επισήμως την κυρία φον ντερ Λάιεν, (ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) είτε θα απέχουν, είτε θα την καταψηφίσουν. Σε αντίθεση με τα περισσότερα εθνικά κοινοβούλια στα κράτη -μέλη της ΕΕ, οι βουλευτές μπορούν να αγνοήσουν την επίσημη θέση της πολιτικής τους ομάδας και να ψηφίσουν με βάση τη συνείδηση τους και τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους, χωρίς να κινδυνεύουν με διαγραφή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με ευρωβουλευτές της τέταρτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του ΕΚ, τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, την ομάδα που «ελέγχει» η Τζόρτζια Μελόνι, σε μια προσπάθεια να καταφέρει να εξασφαλίσει έστω ένα μικρό κομμάτι των 78 ευρωβουλευτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων περιμένουν ένα νεύμα, από την πρωθυπουργό της Ιταλίας για τη στάση που θα κρατήσουν, στην σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στο Στρασβούργο.

Η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους Πράσινους και τους ακροδεξιούς της ECR, υποσχόμενη στους πρώτους ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή θα επιμείνει στους κλιματικούς της στόχους και στους δεύτερους, ότι αυτοί οι στόχοι για την προστασία του περιβάλλοντος, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότεροι «ευέλικτοι». Οι πολιτικές ομάδες που τάσσονται αναφανδόν κατά της επανεκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η Αριστερά, η ακροδεξιά πολιτική ομάδα Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών και οι επίσης ακροδεξιοί «Πατριώτες».

Ωστόσο η πρώτη βασική ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο και αφορούσε τη επανεκλογή την Ρομπέρτα Μέτσολα στην προεδρία του ΕΚ, έδειξε ότι η λεγόμενη «κυβερνητική πλειοψηφία» στο ΕΚ (ήτοι Κεντροδεξιά, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι με την υπό όρους στήριξη των Πρασίνων και του ECR) παρέμεινε σταθερή στην πρώτη κιόλας δοκιμασία της.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τα συμβόλαια των εμβολίων κατά της Covid -19

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο μία μόλις μέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Στρασβούργο έκρινε ότι η Κομισιόν υπό την προεδρία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχασε μια αμφιλεγόμενη υπόθεση διαφάνειας για τις συμβάσεις εμβολίων του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ, η Επιτροπή δεν έδωσε επαρκή πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς ζητεί εξηγήσεις από την πρόεδρο φον ντερ Λάιειν, με την Κομισιόν να απαντά ότι ως εκτελεστικό όργανο όφειλε να εγγυηθεί τόσο τις αγορές εμβολίων όσο και τα δικαιώματα των ευρωπαίων φορολογουμένων.

Τα σενάρια

Το αποψινό στοίχημα είναι εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τις 401 των τριών πολιτικών ομάδων που τη στηρίζουν. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για μια απόλυτη επιτυχία τόσο της ίδιας, όσο και των πολιτικών ομάδων που την στήριξαν και φυσικά για πλήρη αποτυχία της Αριστεράς και των ακροδεξιών σχηματισμών, καθώς το ΕΚ θα υπερψηφίσει την καλύτερη επιλογή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι απλώς την λιγότερο κακή επιλογή.

Σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν λάβει τις απαραίτητες ψήφους, τότε αποσύρεται από το προσκήνιο. Και σύμφωνα με τις Συνθήκης της ΕΕ, εντός 30 ημερών το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα νέο πρόσωπο για την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ. Και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν εντός του Αυγούστου. Όταν δεν λειτουργεί, σχεδόν, τίποτα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X