ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην ουρά τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας

Ο αριθμός όσων θα επιστρέψουν στη χώρα τους θα αποβεί καθοριστικός για τα ποσά που θα δαπανηθούν

Εταιρείες του κλάδου των κατασκευών από την Τουρκία, κάνουν ήδη ουρά για να πάρουν μερίδιο από την πίτα της ανοικοδόμησης στη Συρία. Προϋπόθεση, να σταματήσουν οι συγκρούσεις που οδηγήσαν στην ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ και στην ανάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες και να μη μετατραπεί η Συρία σε μια νέα Λιβύη με συνεχείς συγκρούσεις και εμφυλίους.

Η Τουρκία, η οποία φέρεται να διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή αυτή εξουσίας, θα εργαστεί για την ανοικοδόμηση της Συρίας και την επιστροφή μεταναστών πίσω στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αγκυρας Χακάν Φιντάν, δίνοντας τον τόνο και για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται εκεί.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων Σύριων που θα επιστρέψουν στη χώρα τους θα αποβεί σε κάθε περίπτωση καθοριστικός για τα ποσά που θα χρειαστεί να δαπανηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία είχε δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2023 έκανε λόγο για συνολικές ζημιές στις 14 μεγάλες πόλεις της Συρίας και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας που υπολογίζονταν σε πάνω από 11 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Οι ζημιές αυτές αφορούσαν το διάστημα από το 2011, όταν είχε ξεκινήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ακριβές ύψος των ζημιών αυτών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Οι ευκαιρίες στη Συρία

Οι νέες εξελίξεις με την αλλαγή εξουσίας φέρονται να δημιουργούν τώρα μεγάλες ευκαιρίες για τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, την παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα, ανέφεραν παράγοντες του κλάδου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στον απόηχο των εξελίξεων στη Συρία οι μετοχές πολλών εισηγμένων του κατασκευαστικού κλάδου στην Τουρκία κατέγραφαν άνοδο τις πρώτες ημέρες της πτώσης του καθεστώτος Ασαντ. Ενα από τα βασικά πλεονεκτήματα τέτοιων τουρκικών εταιρειών είναι η εγγύτητά τους στις εξελίξεις αλλά και το γεγονός ότι Συρία και Τουρκία διατηρούσαν από παλιά εμπορικές και άλλες σχέσεις. Επίσης η κυβέρνηση στην Αγκυρα φαίνεται, όπως όλα δείχνουν, να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους αντάρτες που έχουν καταλάβει τώρα την εξουσία στη Συρία.

Το μεγάλο πλήγμα

Η οικονομική δραστηριότητα στη Συρία έχει συρρικνωθεί κατά 85% τα 14 χρόνια που διαρκούν οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας. Το ΑΕΠ στη Συρία υπολογιζόταν σε 64 δισ. ευρώ περίπου το 2011, όταν ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Ασαντ. Τότε η χώρα βρισκόταν στην 86η θέση ανάμεσα σε 196 χώρες με το μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Welle.

Στη συνέχεια οι συγκρούσεις αυτές μετατράπηκαν σε εμφύλιο πόλεμο και πέρσι το ΑΕΠ της Συρίας έφτασε να διαμορφώνεται σε μόλις 9 δισ. ευρώ, με τη χώρα να υποχωρεί στην 129η θέση της κατάταξης σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι δύο βασικοί πυλώνες της συριακής οικονομίας – το πετρέλαιο και η γεωργία – καταστράφηκαν από τους πολέμους. Οι εξαγωγές πετρελαίου της Συρίας, αν και μικρές σε σύγκριση με άλλες χώρες, αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο των κρατικών εσόδων το 2010.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση