Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την επέλαση του κυκλώνα ο οποίος θα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας απόψε το βράδυ με τα φαινόμενα να κορυφώνονται το μεσημέρι του Σαββάτου.
Το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συνδράμει σε περιοχές που τυχόν θα πλήξει τις επόμενες μέρες η κακοκαιρία ενώ η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προτρέπει τους πολίτες να αποφύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες και μεγάλα δέντρα αλλά και τις δραστηριότητες σε θάλλασες και ακτές.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ αργά απόψε το βράδυ θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι εντάσεως 7-8 Μποφόρ και στο Αιγαίο 6-7 Μποφόρ. Το ίδιο σκηνικό θα επικρατήσει και το Σάββατο από τις πρωινές ώρες με τη διαφορά ότι το κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει ενδεχομένως και τις Σποράδες.
Ανεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 Μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.
Σύμφωνα με το meteo.gr ο κυκλώνας θα κάνει την εμφάνισή του νότια της Πελοποννήσου το μεσημέρι του Σαββάτου στις 15:00 με τους ανέμους στη θάλασσα των Κυθήρων να ξεπερνούν σε ένταση τα 9 Μποφόρ.
Μάλιστα όπως προβλέπει το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 μέτρα.
Latest view of the #medicane in the central Mediterranean: impressive structure! Now beginning to track eastwards towards Greece. Video: @meteociel pic.twitter.com/NkoC40pt6O
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 28 Σεπτεμβρίου 2018
Στην Κρήτη και σε άλλα νότια νησιά της Ελλάδας μπορεί να πέσουν βροχές έως και 100-150 χιλιοστόμετρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλημμύρες. Πόλεις όπως η Σμύρνη στην Τουρκία, και η Καλαμάτα στην Ελλάδα μπορεί να δουν βροχές 50-60 χιλιοστομέτρων.
Δεδομένων των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια Πρίνος-Καβάλα, το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου είναι κλειστό, όπως επίσης δρομολόγια δεν πραγματοποιούνται από το λιμάνι της Κυλλήνης προς τον Πόρο Κεφαλονιάς αλλά και τη Ζάκυνθο. Κλειστή είναι και η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός.
Την ίδια ώρα, ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας ενώ το πρωϊνό δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν θα πραγματοποιηθεί.
Ωστόσο, κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την άρση του απαγορευτικού του απόπλου.
To βράδυ της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, μαζί με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να δώσουν τα ακριβή στοιχεία για την εξέλιξη των φαινομένων, για την σωστή ενημέρωση του κόσμου και ταυτόχρονα να δώσουν συστάσεις στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν.
Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, που συγκάλεσε ο κ. Ταφύλλης στην ΓΓΠΠ, με σκοπό να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη διαχείριση της κατάστασης και να συντονιστούν όλες οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα.
Στην σύσκεψη, όπως ανέφερε ο κ, Ταφύλλης, συμμετείχαν οι φορείς «πρώτης απόκρισης» που είναι η ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, φορείς των ΟΤΑ, ο ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και η ΕΜΥ.
Τι να κάνουν οι πολίτες
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία , Πυροσβεστικό Σώμα.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Πηγή: kathimerini.gr