ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Συναγερμός στην Ελλάδα - Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2

Πού εντοπίστηκαν

Ζήτημα χρόνου ήταν να φτάσει και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή της Όμικρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα την τελευταία εβδομάδα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το ύποπτα αρχικώς κρούσματα εστάλησαν στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών για γονιδιωματικό έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για την υποπαραλλαγή της Όμικρον.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, η υποπαραλλαγή αυτή -που ονομάζεται και stealth γιατί δεν ανιχνεύεται εύκολα- εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και πρόκειται για τον δεύτερο κλάδο της Όμικρον.

Η υποπαραλλαγή αυτή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή της.

Πόσο ανησυχεί τους ειδικούς

Προς το παρόν, οι ειδικοί φαίνεται πως τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Χθες, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι επί της ουσίας πρόκειται για μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, έναν «κρυφό κλάδο» –όπως είπε– που είναι μη ανιχνεύσιμος με την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου (…) έχει αναφερθεί ότι η «Όμικρον» έχει δυο κλάδους. Ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, »κρυφό κλάδο», επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στη Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό, είναι ακόμη νωρίς να το πούμε, γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στη μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση».

«Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, τη νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς. Αλλά το ξέρουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία. Πάντως, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει την εμφάνισή της μία νέα μετάλλαξη, ενδεχομένως και πιο μεταδοτική.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αν και τόνισε ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα.

«Ήταν αυτό που περιμέναμε» παρατήρησε, συμπληρώνοντας ότι η σχέση της με την Όμικρον, καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, αλλά και ενδεχομένως διασφαλίζει ίδιο βαθμό προστασίας από τα εμβόλια (με αυτόν που παρέχουν έναντι της Όμικρον).

Αλλά και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται πανικός».

«Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και στη Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα τη δούμε. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα και να προκαλεί «λίγο πιο βαριά συμπτώματα».

Ακόμη πιο μεταδοτική;

Οι μελέτες για την Ομικρον 2 προφανώς μόλις ξεκινούν και πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτήν την «παραλλαγή της παραλλαγής» λέει ο Ιταλός επιδημιολόγος Ρομπέρτο ​​Κάουντα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cattolica del Sacro Cuore και διευθυντής της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Gemelli. Ο Ιταλός επιδημιολόγος αρχίζει να υποθέτει πάντως ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο επιθετική από την Όμικρον 1, επειδή θα περιέχει περισσότερες μεταλλάξεις. Το ενθαρρυντικό είναι πάντως πώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρος.

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι πιο μεταδοτική, κάτι που θα συνιστούσε ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα. Ο αριθμός αναπαραγωγής, που είναι γνωστός ως R₀, υποδεικνύει στην επιδημιολογία, την πιθανή μεταδοτικότητα μιας μη ελεγχόμενης μολυσματικής παραλλαγής, δηλαδή το επίπεδο των ατόμων που μπορούν να έχουν μολυνθεί από ένα ήδη μολυσμένο άτομο. Στην Όμικρον 1 , το επίπεδο αυτό είναι πολύ υψηλό, καθώς ένα άτομο μπορεί να μολύνει άλλα 15 έως 17- τρεις φορές περισσότερα από την Δέλτα. Εάν η Όμικρον 2 αποδειχτεί ακόμη πιο μεταδοτική, προφανώς τα προβλήματα θα αυξηθούν, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι κλινικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει. Η Όμικρον 1, μπορούμε πλέον να πούμε με σχετική βεβαιότητα, είναι σίγουρα λιγότερο σοβαρή από την Δέλτα», τονίζει ο δρ Κάουντα.

Ο Ιταλός επιδημιολόγος εξηγεί όμως ότι «είναι φυσιολογικό στη φύση και ειδικά με αυτόν τον τύπο ιού, να εμφανίζονται υποπαραλλαγές».

Η Δανία ήταν η πρώτη που εντοπίστηκε η υποπαραλλαγή της Όμικρον, η οποία ήδη εξαπλώνεται στην Ευρώπη. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η Δανία μας δείχνει πώς είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε έναν μεγάλο αριθμό αλληλουχιών για την καλύτερη αναγνώριση του ιού και πώς συμπεριφέρεται. Ταυτόχρονα, αυτές οι νέες αλληλουχίες δεν συνοδεύονται πάντα από σοβαρό επιδημιολογικό αντίκτυπο», εκτιμά ο Ιταλός επιδημιολόγος.

Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις;

«Ο ιός αλλάζει, το ξέρουμε», προσθέτει ο δρ Κάουντα. «Θυμόμαστε την παραλλαγή Δέλτα, η οποία είχε επίσης μια υποπαραλλαγή, την «Δέλτα Plus», η οποία αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο σημαντική για επιδημιολογικούς σκοπούς. Πρέπει να παρατηρήσουμε προσεκτικά τι θα συμβεί. Αντιμετωπίζουμε την παρουσία ενός ιού που εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια, επομένως η γνώση δεν είναι ακόμη τόσο εμφανής. Είναι τεχνικά δυνατό σε έναν ιό αυτού του τύπου, να συμβούν υποπαραλλαγές, πρόσθετες ή διαφορετικές μεταλλάξεις από αυτές που υπάρχουν σε μια παραλλαγή. Δεν είμαστε αντιμέτωποι με κάτι ασυνήθιστο. Είναι σαν να υπάρχουν μεγάλες μεταλλάξεις και κάποιες δευτερεύουσες, κάτι που είναι κάτι κοντά στον αρχικό ιό».

Ο Ιταλός επιδημιολόγος σημειώνει πάντως ότι όλες οι παραλλαγές έχουν αρχή και τέλος. «Η αιχμή της Όμικρον αναμένεται να υποχωρήσει σε 7 ή 8 εβδομάδες – έχουμε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής που το επιβεβαιώνει. Οι αριθμοί υποδεικνύουν επιβράδυνση της καμπύλης και την επικείμενη κάθοδο, που θα οδηγήσει στη μείωση των λοιμώξεων μεταξύ τέλους Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου. Που σημαίνει, λοιπόν, μείωση των νοσηλειών, της εντατικής θεραπείας και τέλος και των θανάτων», εκτιμά ο δρ Κάουντα.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση