Ένα σοβαρό περιστατικό που θα μπορούσε να κλιμακώσει επικίνδυνα την κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ευθεία πλέον εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, συνέβη την Τρίτη στην Πολωνία, όπου κατέπεσαν δύο πύραυλοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.
Το πρώτο και βασικό ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια είναι ποιας προέλευσης ήταν οι πύραυλοι -ρωσικοί ή όχι. Και το δεύτερο, σε περίπτωση που επιβεβαιώνεται αυτή η πληροφορία, είναι εάν επρόκειτο για λάθος ή για σκόπιμη ενέργεια.
Στην περίπτωση που η Μόσχα αποφάσισε με αυτόν τον τρόπο να κλιμακώσει την κρίση, την ώρα που έχει αποχωρήσει από την Χερσώνα και πιέζεται σε άλλα σημεία, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να απαντήσει με επίκληση του Άρθρου 5 για συστράτευση όλων των μελών στο πλευρό της Πολωνίας. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε πάντως στο BBC ότι η Συμμαχία εξετάζει τις εξελίξεις «σε συνεργασία με τον σύμμαχό μας την Πολωνία»
Τα γεγονότα
Δύο πύραυλοι έπεσαν κοντά στο χωριό Πρζεβοντόφ, γύρω στις 15:40 (τοπική ώρα) της Τρίτης σε σημείο όπου βρίσκεται αποθήκη σιτηρών. Οι πύραυλοι έπεσαν σε περιοχή περίπου 50 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Πολωνίας.
Από την έκρηξη, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ ζημιές φαίνεται να υπέστησαν αγροτικά μηχανήματα. Φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν μεγάλους κρατήρες στο έδαφος λόγω της έκρηξης, αλλά και κομμάτια από τους πυραύλους.
Επί τόπου βρέθηκε η αστυνομία, η εισαγγελία αλλά και ο στρατός, καθώς δεν ήταν εξαρχής σαφές τι συνέβη.
Επιπλέον το Visegrad24 ανέφερε ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη.
Μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία αναφέρουν δύο εκδοχές για το πώς βρέθηκαν οι πύραυλοι σε πολωνικό έδαφος. Είναι πιθανό, αφενός, ότι η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τον πύραυλο και να άλλαξε την τροχιά του ή, αφετέρου, οι Ρώσοι να εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο.
Επιπλέον πιθανολογείται ότι ο στόχος ήταν το Λβιβ στην Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια από το Πρζεβοντόφ και περίπου 80 χιλιόμετρα από την Ουκρανία.
Η προέλευση των πυραύλων
Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με τον οποίο η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους. Πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει επιβεβαιώσει -για την ώρα- την προέλευση των πυραύλων.
Στην Πολωνία απέφυγαν να πάρει εξαρχής θέση για την προέλευση των πυραύλων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμρ Ζελένσκι, υποστήριξε από την πλευρά; του ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους.
Εν τω μεταξύ η Ρωσία απορρίπτει όσα αναφέρονται από δυτικές χώρες και διαψεύδει ότι ήταν δικοί της οι πύραυλοι. «Πρόκειται για σκόπιμη πρόκληση για την κλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στο σενάριο της δυσλειτουργίας του συστήματος που έστειλε τους πυραύλους δεκάδες χιλιόμετρα εκτός πορείας (αν φυσικά θα χτυπούσαν μέσα στην Ουκρανία) επιμένει το BBC. Η Ρωσία δεν είχε κάποιο συμφέρον να χτυπήσει στην Πολωνία, πόσο μάλλον σε ένα αγρόκτημα.
Συναγερμός στη Βαρσοβία
Το περιστατικό αξιολογήθηκε αμέσως ως πολύ σοβαρό από την πολωνική κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, η συνεδρίαση του οποίου άρχισε γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδας). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε τον λόγο της σύγκλησης, ζήτησε πάντως τα ΜΜΕ να μην δημοσιεύουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.
Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της ΝΑΤΟ για την υποχρέωση βοήθειας σε μέλος που δέχεται επίθεση, κάτι που πάντως χρειάζεται ομοφωνία, δηλαδή να δώσουν το πράσινο φως και τα 30 μέλη της Συμμαχίας. Το Άρθρο 4, που ενδεχομένως θα μπορούσε να επικαλεστεί η Συμμαχία, αν η προσέγγιση είναι ηπιότερη, ζητά τη διαβούλευση των μελών για το αν υπάρχει απειλή.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε στο BBC ότι η Συμμαχία εξετάζει τις εξελίξεις «σε συνεργασία με τον σύμμαχό μας την Πολωνία».
Σε έκτακτη σύγκληση του Αμυντικού Συμβουλίου προχώρησε και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας.
«Βροχή πυραύλων» στην Ουκρανία
Σήμερα Τρίτη περίπου 100 ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν στόχους στην Ουκρανία.
Οι επιθέσεις στο Κίεβο στόχευσαν αμάχους και συγκεκριμένα συγκροτήματα κατοικιών, ενώ χτυπήματα καταγράφηκαν στα νότια και δυτικά, στο Χάρκοβο, την Οδησσό και την πόλη Λβιβ.
Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στην Ουκρανία, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές πολλών περιοχών που προκάλεσαν τουλάχιστον έναν θάνατο στο Κίεβο.
ΠΗΓΗ: protothema.gr