Η “Daily Star” παρουσίασε μερικές από τις θρυλικές αποδράσεις κρατουμένων από φυλακές υψίστης ασφαλείας ανά τον κόσμο. Οι περισσότερες είχαν άδοξο τέλος…
Μία από τις πιο γνωστές ιστορίες απόδρασης, είναι αυτή τριών κρατουμένων από το Αλκατράζ, στις 11 Ιουνίου 1962. Το ίδρυμα, που εδρεύει στα ανοιχτά των ακτών του Σαν Φρανσίσκο, στις ΗΠΑ, είχε χαρακτηριστεί ως “φυλακή μεγίστης ασφαλείας”.
Ωστόσο, η φήμη της… καταστράφηκε όταν οι αδελφοί John και Clarence Anglin, μαζί με τον Frank Lee Morris, δραπέτευσαν, σκάβοντας μια σήραγγα μέσα από ένα τσιμεντένιο τείχος με αιχμηρά κουτάλια. Άφησαν στα κρεβάτια τους χάρτινες φιγούρες και διέφυγαν με μία σχεδία φτιαγμένη από περισσότερα από 50 κλεμμένα αδιάβροχα. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πνίγηκα, αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ τα πτώματα τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάντα οι υποψίες ότι τελικά επέζησαν.
Η ιστορία τους έγινε η ταινία “Escape from Alcatraz” το 1979, με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ.
Τα νεκταρίνια «χειροβομβίδες»
Ο Michel Vaujour είχε φυλακιστεί για απόπειρα δολοφονίας και ένοπλη ληστεία στο Παρίσι, όταν η γυναίκα του τον βοήθησε να δραπετεύσει. Ο ίδιος ζωγράφιζε νεκταρίνια ώστε να μοιάζουν με χειροβομβίδες, τα οποία και χρησιμοποίησε για να εκβιάσει την πρόσβασή του στην ταράτσα της φυλακής. Από εκεί, τον παρέλαβε η σύζυγος του, Nadine, με ελικόπτερο, το οποίο προσγειώθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Λίγο αργότερα, συνελήφθη ξανά στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας, και μάλιστα πυροβολήθηκε, αλλά επέζησε.
Ο δάσκαλος της γιόγκα
Ο καταδικασμένος ληστής και δάσκαλος της γιόγκα, Choi Gab-bok, κατάφερε να δραπετεύσει από το κελί του, στο Daegu της Νότιας Κορέας, το 2012, μέσα από τη μικρή υποδοχή που υπήρχε σε ένα σημείο, στα κάγελα, για να παραλαμβάνει το φαγητό του.
Τρίφτηκε με αλοιφή για να γλιστράει και πέρασε από την υποδοχή, ενώ τρεις φύλακες κοιμόντουσαν. Έξι ημέρες αργότερα, εντοπίστηκε μέσα σε ένα χάρτινο κιβώτιο και συνελήφθη.
Το τούνελ του Ελ Τσάπο
Ο διαβόητος Mεξικανός Joaquin “El Chapo” Guzman, αρχηγός του καρτέλ Sinaloa, κατάφερε να δραπετεύσει δύο φορές. Η πρώτη του απόδραση ήταν το 2001, όταν κρύφτηκε σε ένα καλάθι για άπλυτα, έχοντας δωροδοκήσει φρουρούς της φυλακής.
Η δεύτερη ήταν το 2015, όταν δραπέτευσε μέσα από μια σήραγγα μήκους ενός μιλίου, που χτίστηκε κάτω από τα ντους της φυλακής Altiplano στην Almoloya του Μεξικού. Τελικά, έπεσε στα χέρια των αρχών το 2016 και πλέον εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Με γυναικεία ρούχα
Ένας διακινητής ναρκωτικών κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή στο Penedo, στη βορειοανατολική Βραζιλία, το 2012, ντυμένος με γυναικεία ρούχα.
Ο Ρονάλντο Σίλβα ήταν 39 ετών, όταν η σύζυγός του του έφερε τα γυναικεία ρούχα, κατά την εβδομαδιαία επίσκεψή της. Ξύρισε τα χέρια και τα πόδια του, έβαλε περούκα και έντονο κόκκινο κραγιόν και έφυγε από την μπροστινή πύλη με μπλε φόρεμα και ψηλά τακούνια, περνώντας μπροστά από τους φρουρούς.
Ωστόσο, συνελήφθη μισή ώρα αργότερα.
Πηγή: Newsit.gr